Δολοφονία Κασόγκι: Σε θάνατο καταδικάστηκαν πέντε από τους κατηγορούμενους

Δολοφονία Κασόγκι: Σε θάνατο καταδικάστηκαν πέντε από τους κατηγορούμενους

Δολοφονία Κασόγκι: Δικαστήριο της Σαουδικής Αραβίας καταδίκασε πέντε άτομα σε θάνατο για τη δολοφονία του δημοσιογράφου της Washington Post Τζαμάλ Κασόγκι πριν από έναν χρόνο στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.

Δολοφονία Κασόγκι: Πέντε άτομα καταδικάστηκαν σε θάνατο από δικαστήριο της Σαουδικής Αραβίας για τη δολοφονία του δημοσιογράφου της Washington Post Τζαμάλ Κασόγκι πριν από έναν χρόνο στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη. Την είδηση μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της Σαουδικής Αραβίας Al-Ekhbariya. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε το κρατικό κανάλι, πέραν των πέντε ατόμων που καταδικάστηκαν σε θάνατο, το δικαστήριο καταδίκασε τρία ακόμη άτομα σε συνολική φυλάκιση 24 ετών, ενώ οι καταδικασθέντες, τα ονόματα των οποίων δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, είναι συνολικά 11 άτομα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η δικαστική διαδικασία έγινε υπό άκρα μυστικότητα και την παρακολούθησαν μόνο ορισμένοι διπλωμάτες και κάποια μέλη της οικογένειας του δολοφονηθέντος δημοσιογράφου. Μεταξύ των καταδικασθέντων δεν βρίσκεται ο πρώην στενός σύμβουλος του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, ο Σαούντ Αλ Καχτάνι, αφού σύμφωνα με τον γενικό εισαγγελέα της Σαουδικής Αραβίας, διεξήχθη έρευνα, αλλά δεν βρέθηκε κάτι σε βάρος του, με αποτέλεσμα να μην του απαγγελθούν κατηγορίες και να αφεθεί ελεύθερος. Επίσης, ο πρώην δεύτερος στην ιεραρχία των υπηρεσιών πληροφοριών, ο στρατηγός Άχμεντ αλ Ασίρι, αθωώθηκε.

Υπενθυμίζεται, ότι ο Τζαμάλ Κασόγκι που είχε ασκήσει κριτική στον πρίγκιπα διάδοχο, εθεάθη τελευταία φορά στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Οκτωβρίου του 2018 όπου είχε μεταβεί για να πάρει κάποια έγγραφα ενόψει του γάμου του. Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, ο Κασόγκι δολοφονήθηκε και το άψυχο σώμα του διαμελίστηκε και απομακρύνθηκε από το κτίριο του προξενείου, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχουν βρεθεί τα λείψανά του. Πρόκειται για μια δολοφονία που είχε προκαλέσει παγκόσμια κατακραυγή.