Παρίσι απεργία: Οι συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις που προωθεί ο Εμανουέλ Μακρόν, έχουν βάλει φωτιά στη Γαλλία, με ένα βίντεο να μονοπωλεί το ενδιαφέρον τις τελευταίες ώρες.Συγκεκριμένα, η ορχήστρα και οι χορευτές της Όπερας του Παρισιού, που βρίσκονται και αυτοί σε απεργία εδώ και τρεις εβδομάδες, έδωσαν μια δωρεάν υπαίθρια παράσταση της «Λίμνης των Κύκνων» του Τσαϊκόφσκι. Η παράσταση δόθηκε υπό τους ήχους της της Συμφωνικής Ορχήστρας του Παρισιού και με φόντο πανό που έγραφαν «Απεργία» και «Ο πολιτισμός σε κίνδυνο».

Κράτησε 20 λεπτά, ενώ την παρακολούθησαν εκατοντάδες περαστικοί. Η μπαλαρίνα Héloïse Jocqueviel δήλωσε στο γαλλικό δίκτυο France24: «Ξεκινάμε το μπαλέτο στην ηλικία των 8 και μέχρι τo τέλος των εφηβικών μας χρόνων έχουμε επαναλαμβανόμενους τραυματισμούς. Μόλις φτάσουμε τα 42, πάσχουμε ήδη από αρθρίτιδες, κατάγματα, κήλες κλπ.».

Από τον 17ο αιώνα και μέχρι σήμερα, οι μπαλαρίνες της κρατικής όπερας της Γαλλίας συνταξιοδοτούνται στα 42, δύο δεκαετίες νωρίτερα από τον μέσο εργαζόμενο. Αν περάσει ο νόμος Μακρόν, θα συνταξιοδοτούνται στα 64. «Είναι δύσκολο να κρατήσουμε ένα επίπεδο αρτιότητας μέχρι τα 42, αλλά στα 64 γίνεται αδύνατο», συμπληρώνει η Jocqueviel.