Προσφυγικό Ισπανία: Η ακτοφυλακή διέσωσε 200 μετανάστες σε Μεσόγειο και Ατλαντικό

Προσφυγικό Ισπανία: Η ακτοφυλακή διέσωσε 200 μετανάστες σε Μεσόγειο και Ατλαντικό

Προσφυγικό Ισπανία: Η ισπανική ακτοφυλακή διέσωσε ανήμερα τα Χριστούγεννα περίπου 200 μετανάστες, άνδρες γυναίκες και παιδιά, που προσπαθούσαν να φτάσουν στην Ευρώπη με βάρκες.

Προσφυγικό Ισπανία: Το 2019, τουλάχιστον 1.246 μετανάστες πνίγηκαν προσπαθώντας να διαπλεύσουν τη Μεσόγειο, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης του ΟΗΕ. Σήμερα το πρωί, εντοπίστηκαν τρεις λέμβοι που μετέφεραν οκτώ, εννέα και δέκα ανθρώπους, στη θαλάσσια περιοχή των επαρχιών Μούρθια και Καρθαγένης, σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο της ισπανικής υπηρεσίας θαλάσσιας διάσωσης.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, άλλοι 11 άνθρωποι διασώθηκαν στα στενά του Γιβραλτάρ και μεταφέρθηκαν στη Θέουτα, τον ισπανικό θύλακα στο βόρειο Μαρόκο. Εξάλλου, 61 μετανάστες κατάφεραν να φτάσουν στα νησιά Ζαφαρίν, στα ανοιχτά των μαροκινών αρχών ενώ άλλοι τόσοι έφτασαν στο νησί Αλμποράν. Οι πρώτοι μεταφέρθηκαν στη Μελίλα και οι δεύτεροι στο λιμάνι Μοτρίλ της Ισπανίας.

Η ακτοφυλακή διέσωσε επίσης άλλους 22 ανθρώπους που επιχειρούσαν να φτάσουν στο αρχιπέλαγος των Καναρίων Νήσων, στον Ατλαντικό.

Ισπανία, μία νέα πύλη εισόδου

Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που θέλουν να φτάσουν στην Ευρώπη, εδώ και περίπου 2 με 3 χρόνια επιλέγουν έναν νέο θαλάσσιο δρόμο προς την Ισπανία, όπου οι αφίξεις έχουν υπερδιπλασιαστεί από την αρχή της χρονιάς, κυρίως εξαιτίας της κατάστασης στη Λιβύη. «Ανησυχούμε διότι παρατηρούμε αριθμούς που δεν βλέπαμε εδώ και χρόνια. Και είναι μια επικίνδυνη περιοχή, όπου τα ρεύματα είναι πολύ ισχυρά», αναφέρει ο Μικέλ Αράγουας εκπρόσωπος της SOS Ρατσισμός Ισπανίας.

Αφρικανοί από τη Γουινέα, τη Γκάμπια, την Ακτή Ελεφαντοστού, το Καμερούν και τη Μπουρκίνα Φάσο, που εγκαταλείπουν τις χώρες τους εξαιτίας της πολιτικής ή οικονομικής αστάθειας, φαίνεται να αποφεύγουν πλέον τον δρόμο μέσω του Νίγηρα και της Λιβύης προς την Ιταλία.

Κάθε χρόνο οι μεταναστευτικές οδοί αλλάζουν: μετά το κλείσιμο τον Μάρτιο του 2016 της «Βαλκανικής οδού», οι μετανάστες στράφηκαν στη Λιβύη και την Ιταλία. Όμως πλέον κάποιοι γνωρίζουν ότι είναι επικίνδυνο και ότι οι έλεγχοι εκεί είναι «ολοένα και πιο αυστηροί», σύμφωνα με την Ελένα Μαλένα Γκαρσόν της Caminando Fronteras, μιας οργάνωσης που βοηθά τους πρόσφυγες.

Οι δραματικές μαρτυρίες για την κατάσταση στη Λιβύη, που είναι βυθισμένη στο χάος μετά την πτώση του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, αυξάνονται. Πρόσφυγες καταγγέλλουν ότι πουλήθηκαν σε «σκλαβοπάζαρα», σύμφωνα με τον ΔΟΜ. Η UNHCR αναφέρει μαρτυρίες για «φρικτές» συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα κράτησης προσφύγων. Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει βασανιστήρια και φυλακίσεις. Οπότε πολλοί επιλέγουν να φτάσουν στο Μαρόκο ή την Αλγερία και στη συνέχεια να διασχίσουν τη Μεσόγειο προς την Ισπανία. Τους προσελκύει το πιο σύντομο και πιο φθηνό ταξίδι.

«Οι τιμές έχουν πέσει και κυμαίνονται πλέον γύρω στα 900 ευρώ ανά άτομο, έναντι 1.500 με 2.000 ευρώ το 2016. Και με τα ίδια χρήματα έχουν τη δυνατότητα να προσπαθήσουν τρεις φορές να περάσουν στην Ισπανία», εξηγεί ο Άντρες Γκαρσία Λόρκα, αξιωματούχος της επαρχίας Αλμέρια.

«Οι άνθρωποι πλέον μιλάνε για την Ισπανία. Μοιάζει να είναι πιο ασφαλές να περάσει κανείς μέσω του Μαρόκου στην Ισπανία, απ’ ό,τι μέσω της Λιβύης. Η διαφορά είναι ότι η Λιβύη δεν έχει πρόεδρο και το Μαρόκο έχει, δεν υπάρχουν όπλα όπως στη Λιβύη», διηγείται ο Μπούμπα Φουμπάρεχ, ένας 27χρονος από τη Γκάμπια που προσπάθησε αλλά απέτυχε να περάσει στην Ευρώπη μέσω της Λιβύης νωρίτερα φέτος.

Στους Αφρικανούς που αποφεύγουν τη Λιβύη προστίθενται και οι Μαροκινοί από την επαρχία Ριφ, επίκεντρο ενός λαϊκού κινήματος που ζητεί την ανάπτυξη αυτής της περιθωριοποιημένης επαρχίας, με συχνές συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας και συλλήψεις.