Μπόρις Τζόνσον Ιλιάδα:Το βίντεο επανήλθε στην επικαιρότητα τη Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου 2019 και έρχεται από το μακρινό 2013, όταν ο Τζόνσον συμμετείχε ως δήμαρχος Λονδίνου, στο φεστιβάλ συγγραφέων στη Μελβούρνη.Τώρα που κυκλοφόρησε ξανά στο διαδίκτυο, πολλοί χρήστες στα social media εξέφρασαν τον θαυμασμό τους για τις γλωσσικές ικανότητες του νυν Βρετανού πρωθυπουργού, επισημαίνοντας στα σχόλιά τους ότι είναι ένας καλλιεργημένος άνθρωπος που ξέρει από Λογοτεχνία και όχι ένας χαζός «Bojo».

Άλλοι, βέβαια, που υποστήριζαν ότι γνωρίζουν την αρχαία ελληνική ή ότι είναιειδικοί στην αρχαιοελληνική γραμματεία, είπαν ότι αυτά που έλεγε ο Μπόρις Τζόνσον ήταν ακαταλαβίστικα.Για παράδειγμα, η χρήστης Ιοκάστη Μουρατίδη, η οποία δηλώνει πως είναι φοιτήτρια αρχαίων ελληνικών και το μήνυμά της διάβασαν 35.000 άτομα, έγραψε: «Επειδή τα ελληνικά είναι η μητρική μου γλώσσα και διδάχτηκα αρχαία ελληνικά, Ιλιάδα και Οδύσσεια, επί τέσσερα χρόνια στο Λύκειο (στο πλαίσιο των υποχρεωτικών μαθημάτων στα δημόσια ελληνικά σχολεία), μπορώ να υποστηρίξω ότι δεν κατάλαβα απολύτως τίποτα από όσα είπε».

Η γαλλική εφημερίδα «Liberation» ζήτησε την άποψη του Καθηγητή Ελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου της Πικαρδίας, Μανό Μπρουιγέ. Σύμφωνα με τον καθηγητή: «Ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου έχει μια αρκετά καλή μνήμη. Απαγγέλλει τους πρώτους 36 στίχους της Ιλιάδας, αλλά είναι αλήθεια ότι υπάρχουν λάθη: ξεχνά τα στίχους 8, 15, 16, 18 έως 23 και 32 και κάνει κάποια λάθη στα ελληνικά, τα οποία μου δείχνουν σαφώς ότι δεν καταλαβαίνει. Εν ολίγοις, κατά τη γνώμη μου, δεν απαγγέλλει πολύ άσχημα αλλά χωρίς να καταλαβαίνει τα πάντα».

Μιλώντας για την προφορά του, ο Μανό Μπρουιγέ διευκρινίζει ότι ο Μπόρις Τζόνσον «εκφωνεί τα αρχαία ελληνικά με αγγλική προφορά, είναι μια κανονική προφορά στην άλλη πλευρά της Μάγχης, αλλά και του Ατλαντικού, πράγμα που εξηγεί τον λόγο για τον οποίο οι Έλληνες γράφουν στο Twitter ότι δεν καταλαβαίνουν τίποτε απ' όσα λέει. Ούτε εμένα θα καταλάβαιναν».

Ο ελληνιστής Φιλίπ Μπρουνέ επιβεβαιώνει στην γαλλική εφημερίδα: «Η απομνημόνευση και η ερμηνεία του Τζόνσον είναι αρκετά αξιόπιστη, εκτός από μερικά σημεία που ξέχασε ή μικρά λάθη. Φυσικά, η προφορά αντικατοπτρίζει έναν συγκεκριμένο τρόπο της βρετανικής διδασκαλίας των αρχαίων ελληνικών. Εν πάση περιπτώσει, δεν έχω ακούσει κανένα πολιτικό ηγέτη στη Γαλλία να επιχειρεί μια τέτοια απαγγελία», προσθέτει.

Δείτε τον Μπόρις Τζόνσον να απαγγέλλει Ιλιάδα

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις