Μετανάστες Ιταλία: Το πλοίο Αλάν Κούρντι, της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Sea Eye, στο οποίο επιβαίνουν 32 μετανάστες και πρόσφυγες που είχαν διασωθεί την ημέρα των Χριστουγέννων, εισήλθε την Κυριακή το πρωί στο λιμάνι του Ποτσάλο, στην Κάτω Ιταλία. Οι μετανάστες και πρόσφυγες πρόκειται να ανακατανεμηθούν σε σειρά χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη το βράδυ, η φουσκωτή βάρκαν στην οποία επέβαιναν οι μετανάστες εξέπεμψε σήμα κινδύνου και το πλοίο Αλάν Κούρντι έσπευσε να το διασώσει στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης.

Όλοι οι διασωθέντες είναι Λίβυοι. Ο Γκόρντεν Ίσλερ, εκπρόσωπος της Sea-Eye, η οποία έχει ναυλώσει το πλοίο, είχε επιβεβαιώσει στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων το Σάββατο το βράδυ ότι οι διασωθέντες μετανάστες θα αποβιβαστούν στο λιμάνι Ποτζάλο της Σικελίας, το συντομότερο σήμερα το πρωί. Είχε τονίσει επίσης ότι αυτή τη φορά, η διαδικασία να δοθεί άδεια ελλιμενισμού σε πλοίο διάσωσης μεταναστών ήταν πολύ γρηγορότερη, γεγονός που υποδηλώνει, σύμφωνα με τον ίδιο, πως το 2020 θα είναι «φυσιολογικό» να σώζεις ανθρώπους και να τους μεταφέρεις σε ένα ασφαλές μέρος.

Γιατί το πλοίο βαφτίστηκε "Αλάν Κούρντι"

Το πλοίο της γερμανικής ΜΚΟ, που δραστηριοποιείται στη Μεσόγειο περισυλλέγοντας από τη θάλασσα ανθρώπους σε κίνδυνο, ονομαζόταν αρχικά "Καθηγητής Άλμπρεχτ Πενκ". Ωστόσο, ξαναβαφτίστηκε φέτος τον Φεβρουάριο, παίρνοντας το όνομα του Αλάν Κούρντι, του μικρού αγοριού από τη Συρία που βρέθηκε πνιγμένο σε μια τουρκική ακτή και αναδείχτηκε σε σύμβολο της μεταναστευτικής κρίσης το 2015.

Υπενθυμίζεται ότι ο μικρός Αλάν Κούρντι πνίγηκε μαζί με τον μεγαλύτερο αδελφό του, Γκαλίπ, και τη μητέρα τους, Ρεχάνα, όταν το φουσκωτό, στο οποίο επέβαιναν, βυθίστηκε στο Αιγαίο. Το πτώμα του παιδιού ξεβράστηκε σε μια τουρκική παραλία στις 2 Σεπτεμβρίου 2015. Η φωτογραφία εκείνη, με το παιδί ξαπλωμένο μπρούμυτα στην αμμουδιά, έκανε τον γύρο του κόσμου και σόκαρε την κοινή γνώμη παγκοσμίως.

Η οικογένεια Κούρντι προερχόταν από το Κομπάνι της βόρειας Συρίας και στόχος της ήταν να φτάσει στον Καναδά.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις