Βόρεια Μακεδονία:Ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή έλαβε το απόγευμα της Παρασκευής, μετά την παραίτηση του Ζόραν Ζάεφυπηρεσιακή κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας, που θα οδηγήσει τη χώρα μέχρι τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 12 Απριλίου και το σχηματισμό νέας κυβέρνησης που θα προκύψει από αυτές.Η υπηρεσιακή κυβέρνηση, της οποίας ηγείται ο μέχρι σήμερα υπουργός Εσωτερικών Όλιβερ Σπάσοφσκι ψηφίστηκε σχεδόν ομόφωνα από τους παρόντες βουλευτές.Στην υπηρεσιακή κυβέρνηση συμμετάσχουν και δύο υπουργοί από το κόμμα της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE. Συγκεκριμένα, η αντιπολίτευση ανέλαβε στην υπηρεσιακή κυβέρνηση το υπουργείο Εσωτερικών και το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Να σημειωθεί ότι νωρίτερα την Παρασκευή, ο Ζόραν Ζάεφ υπέβαλε την παραίτηση της κυβέρνησής του, προκειμένου να σχηματιστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση.Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία της Βόρειας Μακεδονίας, 100 ημέρες πριν από τις εκλογές σχηματίζεται υπηρεσιακή κυβέρνηση, με κύριο μέλημα την εύρυθμη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών.Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Όλιβερ Σπάσοφσκι (43 ετών) θεωρείται στενός συνεργάτης του Ζόραν Ζάεφ και είναι αντιπρόεδρος του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος.

Διαβάστε: Βόρεια Μακεδονία – Ζόραν Ζάεφ: Υπέβαλε την παραίτηση του – Ποιος αναλαμβάνειΟ Ζόραν Ζάεφ αποφάσισε τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών, μετά την άρνηση της Ε.Ε., τον περασμένο Οκτώβριο, να χορηγήσει στη Βόρεια Μακεδονία ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, κάτι που προκάλεσε πολιτικές αναταράξεις στη χώρα και αποδυνάμωσε σημαντικά την φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση της χώρας.Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα στο λαό της χώρας, στις 20 Οκτωβρίου 2019, ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ προκήρυξε πρόωρες εκλογές .

«Προτείνω την άμεση διοργάνωση εκλογών, έτσι ώστε εσείς οι πολίτες να αποφασίσετε τον δρόμο που θέλετε να ακολουθήσουμε», ανέφερε. «Είμαστε θύματα ενός ιστορικού λάθους της ΕΕ», εκτίμησε ο Ζάεφ. «Είμαι απογοητευμένος και εξοργισμένος και ξέρω πως και όλος ο λαός αισθάνεται το ίδιο», προσέθεσε.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις