Ιράν φρουροί της Επανάστασης: Η ισλαμική επανάσταση το 1979 αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα του περασμένου αιώνα. Η πτώση του Σάχη και η άνοδος των σιιτών μουσλμάνων στην εξουσία άλλαξε τα δεδομένα όσο αφορά στο Ιράν, στην ευρύτερη περιοχή του Περσικού Κόλπου και σε όλο τον κόσμο. Δεν ήταν μόνο ότι η Περσία, όπως ήταν το παλαιό όνομα του κράτους συγκαταλέγεται, στα ιστορικά έθνη του κόσμου, αλλά και το ότι όταν έπεσε το καθεστώς του Σάχη το Ιράν διέθετε την έκτη πιο ισχυρή πολεμική μηχανή στον κόσμο. Σήμερα, βρίσκεται στην 14η θέση και διαθέτει και πυρηνικό οπλοστάσιο.

Από το 1979 την εξουσία ανέλαβε ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης (Αγιοταλάχ) που είναι και ο αρχηγός του κράτους, καθιστώντας την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν όπως είναι το επίσημο όνομα της χώρας, το μοναδικό κράτος με θεοκρατικό καθεστώς στον κόσμο αυτή τη στιγμή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν είναι ο ανώτατος ηγέτης του κράτους, αλλά ο επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας. Δίπλα στον εκάστοτε θρησκευτικό ηγέτη (Αγιατολάχ) υπάρχει ένα πανίσχυρο σώμα με το όνομα Φρουροί της Επανάστασης που διεθέτει στρατωτικές και πολιτικές εξουσίες, είναι το εντεταλμένο από την επανάσταση του 1979 σώμα για να την περιφρουρεί και να ελέγχει εάν τηρούνται οι βασικές της αρχές.

Αρχηγός αυτού του σώματος που αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της επανάστασης ήταν ο υποστράτηγος Κασέμ Σουλεϊμανί, που σκοτώθηκε σε βομβαρδισμό στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης από τις ΗΠΑ. Αυτό το σώμα έχει περισσότερα από 150.000 ενεργά μέλη στις τάξεις τους και έχει υπό την επίβλεψή του τα στρατηγικά όπλα του Ιράν, ενός κράτους με πληθυσμό κοντά στα 85 εκατομμύρια κατοίκους που εξακολουθεί να διαθέτει μια ισχυρή πολεμική μηχανή και πυρηνικά όπλα.

Το Ιράν είναι σήμερα ένας από τους ισχυρούς παίκτες της περιοχής και αποτελεί παραδοσιακό σύμμαχο της Ρωσίας, μένοντας επίσης παραδοσιακά στο αντίπαλο προς τις ΗΠΑ στρατόπεδο. Η προσέγγιση που επιχειρήθηκε επί εποχής Μπάρκα Ομπάμα στην προεδρία των ΗΠΑ δεν είχε συνέχεια. Η πολιτική Τραμπ επέστρεψε στην παλιά πολεμική γραμμή των ΗΠΑ απέναντι στο Ιράν που ξεκίνησε με την επανάσταση του 1979, με αποτέλεσμα η περιοχή να βρίσκεται και πάλι σε ένσταση. Η δολοφονία του Σουλεϊμανί έριξε λάδι στη φωτιά και ο Κόλπος είναι έτοιμος να πάρει και φωτιά.

Οι στρατιωτικές δυνάμεις του Ιράν

Το Ιράν είναι, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Globalfirepower.com, το 14ο πιο ισχυρό κράτος στον κόσμο από πλευράς στρατιωτικής δύναμης. Η ίδια ιστοσελίδα αναφέρει τις στρατιωτικές δυνάμεις του κάθε κράτους. Σύμφωνα με τας στοιχεία που δίνει, το σύνολο των ενόπλων δυνάμεων του Ιράν, το οποίο διαθέτει πυρηνικό οπλοστάσιο και έχει τη μεγαλύτερη πυραυλική ισχύ στη Μέση Ανατολή έχει ως εξής:

– Ενεργές Ένοπλες Δυνάμεις: 523.000

– Εφεδρείες: 350.000

– Μαχητικά Αεροσκάφη: 142

– Επιθετικά Αεροσκάφη: 165

– Μεταφορικά Αεροσκάφη: 89

– Εκπαιδευτικά Αεροσκάφη: 104

– Επιθετικά Ελικόπτερα: 12

ΧΕΡΣΑΙΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

– Άρματα μάχης: 1.634

– Θωρακισμένα οχήματα μάχης: 2.345

– Αυτοπροωθούμενο πυροβολικό: 570

– Ρυμουλκό πυροβολικό: 2.128

– Προβολείς πυραύλων : 1.900

ΝΑΥΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

– Πολεμικά σκάφη: 398

– Υποβρύχια: 34

– Φρεγάτες: 6

– Κορβέτες: 3

– Περιπολικά και ακτοφυλακίδες: 88

– Πλοία ναρκοπολέμου: 3

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις