Στους δρόμους της Βαγδάτης ξεχύθηκαν χιλιάδες άτομα για την κηδεία του στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, ο οποίος σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή ύστερα από εντολή του Ντόναλντ Τραμπ. Ο Σουλεϊμανί ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στο Ιράν, ενώ η δολοφονία του βάζει φωτιά στη λεπτή ισορροπία της Μέσης Ανατολής. Όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο μετά την κηδεία στη Βαγδάτη οι σοροί θα μεταφερθούν στην ιερή πόλη των σιϊτών, Νατζάφ του Ιράκ και από εκεί θα σταλούν στο Ιράν που έχει κηρύξει τριήμερο πένθος για τον Σουλεϊμανί.

Η σορός του Σουλεϊμανί θα επιστρέψει στο Ιράν, όπου ο ανώτατος ηγέτης, αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ θα πρωτοστατήσει στη νεκρώσιμη τελετή για τον Ιρανό υποστράτηγο, ενώ η σορός του θα ταφεί τελικά στη γενέτειρά του, το Κερμάν. Η πρόσκληση των ΔΛΚ στους οπαδούς τους να προσέλθουν στην Πράσινη Ζώνη σηματοδοτεί την έναρξη άλλης μιας μέρας διαδηλώσεων κατά των ΗΠΑ. Σημειώνεται πως η αμερικανική κυβέρνηση ετοιμάζεται να στείλει ενισχύσεις, άλλους 3.000 στρατιώτες τις επόμενες ημέρες στο Ιράκ, το Κουβέιτ και άλλα σημεία της ευρύτερης περιοχής.

Στη Βαγδάτη οι μαυροφορεμένοι πενθούντες άπλωσαν κόκκινα χαλιά, περιμένοντας την άφιξη των σορών. Τα φέρετρα των ήταν καλυμμένα με μαύρα σεντόνια και διακοσμημένα με λουλούδια. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του CNNi, η ατμόσφαιρα ήταν ιδιαίτερα φορτισμένη με τον κόσμο να κλαίει και να ψέλνει ύμνους.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις