Δολοφονία Σουλεϊμανί: Εκδίκηση για το θάνατό του υπόσχεται το Ιράν [pics & vid]

Στο Ιράν ύψωσαν το λάβαρο του πολέμου
Στο Ιράν ύψωσαν το λάβαρο του πολέμου

Δολοφονία Σουλεϊμανί: Ιαχές πολέμου στη Μέση Ανατολή. Η κόκκινη σημαία στο τζαμί του Jamkaran, προμήνυμα της έναρξης «άγριων μαχών»

Δολοφονία Σουλεϊμανί: Ιαχές πολέμου στη Μέση Ανατολή, με τα τύμπανα του πολέμου να ηχούν στο Ιράν μετά την δολοφονία του υποστρατήγου Κασέμ Σουλεϊμανί για πολλούς του δεύτερου ισχυρότερου ανθρώπου στην εξουσία της χώρας. Πρώτη φορά στην ιστορία κυματίζει κόκκινη σημαία πάνω από τον ιερό θόλο του μουσουλμανικού τεμένους του Jamkaran, στο Ιράν σύμφωνα με ανάρτηση του Διοικητή του επίλεκτου σώματος των Φρουρών της Επανάστασης που προειδοποίησε για αντίποινα τους Αμερικανούς. Το συγκεκριμένο τζαμί, που βρίσκεται στην περιοχή Qom του Ιράν, θεωρείται ένας από τους πιο ιερούς χώρους για τους Σιίτες μουσουλμάνους σε ολόκληρη τη γη και η έπαρση του κόκκινου λάβαρου σηματοδοτεί «κάλεσμα», αλλά και «προειδοποίηση» έναρξης «άγριων μαχών».

Ο Ιρακινός σιίτης ηγέτης Μοκτάντα Σαντρ έδωσε εντολή μέσω Twitter στους μαχητές του Στρατού του Μαχντί να «είναι έτοιμοι», επανενεργοποιώντας έτσι μια πολιτοφυλακή που επισήμως έχει διαλυθεί εδώ και περίπου μια δεκαετία και η οποία είχε σπείρει τον τρόμο στις τάξεις των Αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ: «Δίνω εντολή σε όλους τους μουτζαχεντίν, ιδιαίτερα στον Στρατό του Μαχντί, την Ταξιαρχία της Ημέρας της Επαγγελίας και όλες τις πατριωτικές και πειθαρχημένες οργανώσεις να είναι έτοιμες για να προστατεύσουν το Ιράκ».


Δείτε την ανάρτηση στο Twitter του Διοικητή του επίλεκτου σώματος των Φρουρών της Επανάστασης


Δείτε την ανάρτηση του Ιρακινού σιίτη ηγέτη Μοκτάντα Σαντρ που έδωσε εντολή μέσω Twitter στους μαχητές του Στρατού του Μαχντί να «είναι έτοιμοι»


Το Ιράν ορκίζεται εκδίκηση για τον Σουλεϊμανί – Δεν αποκλείει χτύπημα στα στενά του Ορμούζ

Το Ιράν θα τιμωρήσει του Αμερικανούς οπουδήποτε βρίσκονται στην ακτίνα δράσης της Ισλαμικής Δημοκρατίας σε αντίποινα για τον θάνατο του Κασέμ Σουλεϊμανί, προειδοποίησε ο στρατηγός Γολαμάλι Αμπουχαμζέχ, διοικητής του επίλεκτου σώματος των Φρουρών της Επανάστασης στην επαρχία Κερμάν. «Το Ιράν επιφυλάσσεται του δικαιώματός του να εκδικηθεί τις Ηνωμένες Πολιτείες για τον θάνατο του Σουλεϊμανί», δήλωσε ο Ιρανός στρατηγός στο πρακτορείο Tasnim. Μάλιστα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επιθέσεων κατά πλοίων στον Περσικό Κόλπο. «Τα Στενά του Ορμούζ είναι σημείο ζωτικής σημασίας για την Δύση και διαπλέονται από μεγάλο αριθμό αμερικανικών πολεμικών πλοίων … ζωτικής σημασίας αμερικανικοί στόχοι στην περιοχή έχουν ταυτοποιηθεί εδώ και πολύ καιρό… περί τους 35 αμερικανικοί στόχοι στην περιοχή μέχρι το Τελ Αβίβ βρίσκονται στην ακτίνα δράσης μας», προειδοποίησε.

Τα στενά του Ορμούζ - Δορυφορική φωτογραφία


Στο Λίβανο, ο Μοχάμεντ Ράαντ, στέλεχος της τοπικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, δήλωσε ότι η απάντηση του φιλοϊρανικού «άξονα αντίστασης» στον θάνατο του Κασέμ Σουλεϊμανί θα είναι αποφασιστική, όπως μετέδωσε το δίκτυο al-Mayadeen TV. Ο Μοχάμεντ Ράαντ αναφερόταν στις υπό ιρανική στήριξη ένοπλες οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στη Μέση Ανατολή, από τον Λίβανο μέχρι την Υεμένη, οι οποίες ενίσχυσαν τον ρόλο του Ιράν ως περιφερειακής δύναμης τα τελευταία χρόνια.

Ο αξιωματούχος της Χεζμπολάχ πρόσθεσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «διέπραξαν σφάλμα» βάζοντας στο στόχαστρο τον Σουλεϊμανί και ότι θα το αντιληφθούν τις επόμενες ημέρες, ενώ ο αντικαταστάτης του Σουλεϊμανί στην ηγεσία του επίλεκτου σώματος Κουντς του Ιράν, Εσμαΐλ Καανί, στις πρώτες του δηλώσεις ανέφερε πως: «Περιμένει να δει πολλά πτώματα Αμερικανών στη Μέση Ανατολή».

Μία ημέρα μετά την εξόντωση του ισχυρού άνδρα του Ιράν σε αμερικανική αεροπορική επιδρομή, το ΝΑΤΟ διέκοψε τις αποστολές στρατιωτικής εκπαίδευσης στο Ιράκ, όπως ανακοίνωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) ο εκπρόσωπος της Ατλαντικής Συμμαχίας Ντίλαν Γουάιτ. Στην αποστολή του ΝΑΤΟ στο Ιράκ συμμετέχουν μερικές εκατοντάδες στρατιώτες. Σκοπός της, η εκπαίδευση των ιρακινών στρατιωτικών δυνάμεων έπειτα από αίτημα της ιρακινής κυβέρνησης, ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους.