Βαγδάτη ρουκέτες: Την ημέρα της κηδείας του Σουλεϊμανί, επίθεση με ρουκέτες σημειώθηκε στην "Πράσινη Ζώνη", όπου εδρεύουν πολλές ξένες πρεσβείες και κυβερνητικά κτίρια, στη συνοικία Τζαντρίγια της ιρακινής πρωτεύουσας καθώς και στην αεροπορική βάση Μπαλάντ, όπου σταθμεύουν αμερικανοί στρατιώτες.Οι ιρακινές αρχές διαβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχουν νεκροί από αυτές τις επιθέσεις. Νωρίτερα πλήθος κόσμου αποχαιρέτισε τον δολοφονηθέντα σε αμερικανικό εναέριο πλήγμα, ιρανό στρατηγό, Κασέμ Σουλεϊμανί, φωνάζοντας: "Θάνατος στην Αμερική".

"Πολλές ρουκέτες στόχευσαν την Πλατεία των Τελετών και την περιοχή Τζαντρίγια καθώς και την αεροπορική βάση Μπαλάντ στην επαρχία Σαλαχουντίν, χωρίς απώλειες ζωών. Θα ακολουθήσουν περαιτέρω λεπτομέρειες", αναφέρεται σε ανακοίνωση των ιρακινών αρχών. Οι επιθέσεις αυτές σημειώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα. Δύο βλήματα έπεσαν στην Πράσινη Ζώνη και δύο ρουκέτες Κατιούσα στην τεράστια αεροπορική βάση, στα βόρεια της ιρακινής πρωτεύουσας, με αμερικανούς στρατιώτες και αμερικανικά αεροσκάφη.

Αμέσως μετά, αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη πέταξαν πάνω από τη βάση, εκτελώντας αναγνωριστική αποστολή, ανέφερε το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.

Η στιγμή της έκρηξης

Σύμφωνα με το Reuters, επικαλούμενο μαρτυρίες, η μεγάλη έκρηξη ακούστηκε μέχρι την ιρακινή πρωτεύουσα.

Οι ΗΠΑ ενίσχυσαν τις δυνάμεις τους

Αυτήν την εβδομάδα, οι ΗΠΑ ενίσχυσαν τις δυνάμεις τους στο Ιράκ για να προστατεύσουν τους διπλωμάτες και τους στρατιώτες τους. Το αντιαμερικανικό αίσθημα στη χώρα, που υποδαυλίζεται από τις φιλοϊρανικές δυνάμεις, αναζωπυρώθηκε με τον θάνατο του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί σε αμερικανική αεροπορική επιδρομή την Παρασκευή στη Βαγδάτη.

Οι εκκλήσεις για "εκδίκηση" πολλαπλασιάζονται στη Βαγδάτη και την Τεχεράνη. Η Ουάσινγκτον θεωρούσε εδώ και πολλούς μήνες ότι οι ένοπλες φιλοϊρανικές παρατάξεις στο Ιράκ είναι πιο επικίνδυνες για τα αμερικανικά συμφέροντα από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. Από τα τέλη Οκτωβρίου έχουν σημειωθεί 13 επιθέσεις με ρουκέτες εναντίον αμερικανικών συμφερόντων στο Ιράκ. Μάλιστα στις 27 Οκτωβρίου σκοτώθηκε ένας αμερικανός υπεργολάβος σε μια βάση στο κεντρικό Ιράκ.

Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη, όμως οι ΗΠΑ κατηγορούν τις φιλοϊρανικές συνιστώσες του συνασπισμού πολιτοφυλακών Χασντ αλ Σαάμπι (Δυνάμεις Λαϊκής Κινητοποίσης).Η σιιτική πολιτοφυλακή Κατάιμπ Χεζμπολάχ του Ιράκ, προειδοποίησε τα μέλη των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας να μην πλησιάζουν στις αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ, μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι αλ Μαγιαντίν.

"Οι δυνάμεις ασφαλείας πρέπει να μείνουν μακριά από τις αμερικανικές βάσεις, σε απόσταση τουλάχιστον χιλίων μέτρων, ξεκινώντας από το βράδυ της Κυριακής" φέρεται να ανακοίνωσε η οργάνωση, σύμφωνα πάντα με το κανάλι.

"Θάνατος στις ΗΠΑ"

Νωρίτερα, χιλιάδες Ιρακινοί που συγκεντρώθηκαν στη Βαγδάτη για την κηδεία του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, ο οποίος δολοφονήθηκε σε αμερικανικό πλήγμα την Πέμπτη, φώναζαν “θάνατος στις ΗΠΑ”.

Πρώτη φορά στην ιστορία κυματίζει κόκκινη σημαία πάνω από τον ιερό θόλο του μουσουλμανικού τεμένους του Jamkaran, στο Ιράν σύμφωνα με ανάρτηση του Διοικητή του επίλεκτου σώματος των Φρουρών της Επανάστασης που προειδοποίησε για αντίποινα τους Αμερικανούς.

Το συγκεκριμένο τζαμί, που βρίσκεται στην περιοχή Qom του Ιράν, θεωρείται ένας από τους πιο ιερούς χώρους για τους Σιίτες μουσουλμάνους σε ολόκληρη τη γη και η έπαρση του κόκκινου λάβαρου σηματοδοτεί "κάλεσμα", αλλά και "προειδοποίηση"έναρξης "άγριων μαχών".