του Λουκά Βελιδάκη

Στην άλλη πλευρά της γραμμής είναι αμερικανός αξιωματούχος που ουδέποτε κατονομάστηκε για λόγους προστασίας του. Καλεί για να προειδοποιήσει την εφημερίδα ότι ο ανταποκριτής της στο Κάιρο, Ντέκλαν Ουόλς, αναμένεται να συλληφθεί από τις αιγυπτιακές αρχές. Το παράδοξο στο τηλεφώνημα αυτό, όπως αποκάλυψε δύο χρόνια μετά ο εκδότης των NYT, Άρθουρ Σάλτσμπεργκέρ, ήταν ότι η διακυβέρνηση Τραμπ γνώριζε για την απειλή, ωστόσο είχε επιλέξει να μην πράξει απολύτως τίποτα.

Πίσω στο επίμαχο 2017, οπότε και ο Τραμπ είχε ήδη διανύσει το πρώτο έτος της προεδρίας του, μίας θητείας που ακόμα και σήμερα είναι γεμάτη με σκληρές μετωπικές συγκρούσεις με τα  ΜΜΕ. Ο αμερικανός πρόεδρος, τον Φεβρουάριο του 17, είχε πιάσει το κινητό του τηλέφωνο και πληκτρολόγησε στο Twitter ότι οι  New York Times, το NBC News, το ABC, το CBS, και το CNN ήταν Μέσα γεμάτα με “fake news” (ψευδείς ειδήσεις) και έφτανε στο σημείο να τα  χαρακτηρίσει “εχθρούς του λαού” (“enemy of the people”).Η μάχη είχε ξεκινήσει. Ο Τραμπ, ο άνθρωπος που κάθεται στην ισχυρότερη θέση του πλανήτη, είχε κηρύξει τον πόλεμο στα σημαντικότερα ΜΜΕ της χώρας του, δίνοντας ένα σαφέστατο σήμα σε όλο τον πλανήτη.

Ο Άρθουρ Σάλτσμπεργκέρ, μιλώντας στο podcast του Μάικλ Μπαρμπάρο στους ΝΥΤ είχε επισημάνει την αντίδραση της Αιγύπτου, όταν ενοχλημένη διαμαρτυρήθηκε -με υπόγειες διπλωματικές διαδρομές- για την έγκαιρη απομάκρυνση του Ντέκλαν Ουόλς από διπλωμάτες της Ιρλανδίας, χώρα καταγωγής του, κι όχι από τις ΗΠΑ, χώρα εργασίας του.

Οι Αιγύπτιοι -είχε πει- υποστήριξαν την πρόθεση τους να συλλάβουν τον ανταποκριτή καθώς, όπως υποστηρίζει και ο Ντόναλντ Τραμπ, οι ΝΥΤ είναι ΜΜΕ με fake news, άρα ήθελαν να αποφύγουν τα ψέματα για τη χώρα τους. Με άλλα λόγια, ένα αυταρχικό καθεστώς αξιοποίησε τη στάση Τραμπ κατά των “εχθρών” του στον Τύπο (για τους δικούς του λόγους, είναι γνωστό ότι έχει δυσανεξία στην κριτική και στο fact checking) για να φιμώσουν τη φωνή από ένα μεγάλο Μέσο που σκόπευε να αποκαλύψει πληροφορίες που εξέθεταν την κυβέρνηση του Καΐρου.

Ο Άρθουρ Σάλτσμπεργκέρ κρούει διαρκώς τον κώδωνα του κινδύνου για τα ΜΜΕ και το ρόλο τους, ειδικά σε μία εποχή μετά-αλήθειας, σε μία ιστορική στιγμή όπου τα fake news έχουν ανεξάντλητους διαύλους (social media) για την ταχεία διάχυση τους και -πλέον- μοιάζει να είναι επιτακτική η ανάγκη να δημιουργηθούν μηχανισμοί που να ξεχωρίζουν την ήρα από το στάρι, να στηρίζουν τη δημοσιογραφία που βασίζεται στη δεοντολογία και στη μεγαλύτερη δυνατή αντικειμενικότητα (ενώ παράλληλα βλέπει και τεχνολογικώς μπροστά), και να υψωθούν φραγμοί στις επιθέσεις κατά του Τύπου από αυταρχικούς ηγέτες και καθεστώτα.

Η δημοσιογραφία βρίσκεται στο απόσπασμα- και πώς αλλιώς άλλωστε, όταν ο “πλανητάρχης” και χώρες όπως η Ρωσία, η Κίνα, η Τουρκία, η Αίγυπτος κλπ, έχουν σε μόνιμη βάση την ελευθεροτυπία στο στόχαστρο.

Η δημοσιογραφία θα αντέξει, αυτό είναι βέβαιο. Το ζητούμενο είναι να ανταποκριθεί άμεσα στις βαριές ανάγκες των καιρών και να σηκώσει κεφάλι και ανάστημα σε όσους την επιβουλεύονται. Οι δημοσιογράφοι δεν είναι οι εχθροί του λαού μα οι ακούραστοι υπηρέτες της ενημέρωσης. Η καλή δημοσιογραφία περιφρουρεί τη Δημοκρατία. Το αντίστροφο προκαλεί τρόμο. Κι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε σταυροδρόμι.


Ακούστε τη διήγηση του εκδότη των ΝΥΤ από τις συναντήσεις του με τον Τραμπ και τις επιθέσεις που ακολούθησαν:


Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις