Πούτιν Ερντογάν: Συνάντηση θα έχουν σήμερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Βλαντιμίρ Πούτιν στο πλαίσιο των εγκαινίων για τον αγωγό TurkStream. Οι δύο ισχυροί άνδρες θα συναντηθούν στην Κωνσταντινούπολη στο συνεδριακό κέντρο Χάλιτς. Τα τουρκικά μέσα κάνουν λόγο για μία ιστορική μέρα στις σχέσεις των δύο χωρών, καθώς η Ρωσία θα μεταφέρει μέσω του αγωγού φυσικό αέριο στην Τουρκία καλύπτοντας έτσι τις ανάγκες του τουρκικού λαού, ενώ και στο μέλλον θα τροφοδοτούνται με φυσικό αέριο και ευρωπαϊκές χώρες.

Την ίδια ώρα οι δύο άντρες αναμένεται να ενισχύσουν τις σχέσεις των δύο χωρών, ενώ ο Ρώσος πρόεδρος έχει ήδη αναφερθεί σε "μεγάλα ανοίγματα" στην ανατολική Μεσόγειο κι όχι μόνο. Αξίζει να σημειωθεί πως τα εγκαίνια του αγωγού γίνονται λίγα 24ωρα μετά την τουρκική επέμβαση στη Λιβύη «για να στηρίξουν την κυβέρνηση εθνικής ενότητας (GNA) του Φάγιεζ αλ Σάρατζ», όπως υποστηρίζει η τουρκική πλευρά. Με τον TurkStream η Άγκυρα επιχειρεί να αξιοποιήσει στο έπακρο την πλεονεκτική γεωγραφική της θέση και να λειτουργήσει ως βασικός ενεργειακός κόμβος της ευρύτερης περιοχής. «Με τα εγκαίνια του TurkStream οι τροφοδοτούμενοι από τον Βορρά και την Ανατολή τουρκικοί αγωγοί θα γίνουν πλέον απολύτως απαραίτητοι για τις διεθνείς αγορές» διεμήνυε με περισσή αισιοδοξία ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Ντενμέζ.

Μετά τα εγκαίνια του αγωγού TurkStream ο Πούτιν και ο Ερντογάν θα συζητήσουν μία σειρά από φλέγοντα ζητήματα. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Υenisafak», στο τραπέζι των συζητήσεων θα «πέσουν» τα θέματα της Λιβύης και της Συρίας. Σχετικά με τη Λιβύη, η Τουρκία στέλνει στρατεύματα για να συνδράμουν τις επιχειρήσεις της κυβέρνησης Σάρατζ κατά των δυνάμεων του στρατηγού Χαφτάρ. Ωστόσο, η Ρωσία στηρίζει τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης του στρατάρχη.

Σύμφωνα με τουρκικούς διπλωματικούς κύκλους, ο Τούρκος πρόεδρος θα διαβεβαιώσει τον Ρώσο ομόλογό του ότι τα τουρκικά στρατεύματα δεν θα εμπλακούν σε πολεμικές επιχειρήσεις.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις