Γαλλία διαδηλώσεις: Χιλιάδες άνθρωποι στους δρόμους κατά των αλλαγών στο συνταξιοδοτικό [vid]

Γαλλία διαδηλώσεις: Χιλιάδες άνθρωποι στους δρόμους κατά των αλλαγών στο συνταξιοδοτικό [vid]

Γαλλία διαδηλώσεις: Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται το μπραντ ντε φερ μεταξύ της κυβέρνησης και των συνδικάτων για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα.

Γαλλία διαδηλώσεις: Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν εκ νέου στους δρόμους την Πέμπτη στη Γαλλία για να καταγγείλουν την αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, την τέταρτη ημέρα κινητοποιήσεων στη χώρα, η οποία σηματοδοτήθηκε κυρίως από απεργίες στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Από την έναρξή του πριν από έναν και πλέον μήνα, το μπραντ ντε φερ μεταξύ της κυβέρνησης και των συνδικάτων συνεχίζεται. Σύμφωνα με τα συνδικάτα, ο αριθμός των διαδηλωτών έφθασε τους 800.000 στους δρόμους της Γαλλίας, εκτός του Παρισιού.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας, 452.000 άνθρωποι συμμετείχαν στις διαδηλώσεις κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού σε ολόκληρη τη χώρα (περιλαμβανομένων 56.000 διαδηλωτών στο Παρίσι) έναντι 615.000 ανθρώπων (76.000 στο Παρίσι) τη 17η Δεκεμβρίου, 339.000 τη 10η Δεκεμβρίου και 806.000 την 5η Δεκεμβρίου. Στη γαλλική πρωτεύουσα, η συνδικαλιστική ένωση CGT, που ηγείται των κινητοποιήσεων, καταμέτρησε 370.000 ανθρώπους στη διαδήλωση. «Μακρόν, απόσυρε το σχέδιό σου» έγραφαν μεταξύ άλλων τα πανό στην κορυφή της πορείας.


Δείτε το σχετικό βίντεο:


«Για εμάς, το προσωπικό στον τομέα της υγείας, στα νοσοκομεία… είναι αδύνατο να εργαζόμαστε έως τα 64 έτη» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Μοργκάν Ενρί, ηλικίας 41 ετών, που διαδήλωσε στη Λιόν. Προβλήματα στις μετακινήσεις αναμένονται και την Παρασκευή, με το 60% των περιφερειακών τρένων και 4 στις 5 υπερταχείες να πραγματοποιούν δρομολόγια, σύμφωνα με τη συνδικαλιστική ένωση SNCF. Η Γαλλία έζησε μία ακόμη ημέρα κινητοποιήσεων σε εθνική κλίμακα κατά της μεταρρύθμισης των συντάξεων. Ο Πύργος του Άιφελ ήταν κλειστός, τα μέσα μεταφοράς υπολειτούργησαν, ενώ στις απεργιακές κινητοποιήσεις συμμετείχαν - μεταξύ άλλων - δικηγόροι, καθηγητές μέσης εκπαίδευσης και εργαζόμενοι στα διυλιστήρια.

Το σχέδιο της εμβληματικής μεταρρύθμισης της θητείας του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν έχει ως στόχο την διαμόρφωση ενός οικουμενικού συνταξιοδοτικού συστήματος, που θα αντικαταστήσει το ισχύον σύστημα των 42 ειδικών καθεστώτων. Προβλέπει την σταδιακή μετακίνηση του ορίου ηλικίας στα 64 χρόνια μέχρι το 2027, όριο που θα συνδέεται με οικονομικά κίνητρα για τους Γάλλους που θα εργάζονται πέραν του συνταξιοδοτικού ορίου ηλικίας (στα 62 έτη σήμερα). Στις 5 Δεκεμβρίου, την πρώτη ημέρα του απεργιακού κινήματος, 806.000 έως 1,8 εκατομμύριο άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους στην Γαλλία, ενώ ταυτόχρονα ξεκινούσε απεργία στις συγκοινωνίες της περιφέρειας της πρωτεύουσας και στους σιδηροδρόμους, η οποία συνεχίζεται έκτοτε. Δύο ακόμη ημέρες εθνικής κινητοποίησης ακολούθησαν, στις 10 και 17 Δεκεμβρίου, με μικρότερη συμμετοχή. Η CGT και η Force Ouvriere, μαζί με άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις απαιτούν την απόσυρση της μεταρρύθμισης πριν από οποιαδήποτε διαπραγμάτευση, ενώ η CFDT, που υποστηρίζει την γενική αρχή της μεταρρύθμισης των συντάξεων, είναι κατηγορηματικά αντίθετη με την σταδιακή μετάθεση του ορίου ηλικίας και την σύνδεσή του με οικονομικά κίνητρα και αντικίνητρα.


Δείτε το σχετικό βίντεο:


Παρά τις υποχωρήσεις της κυβέρνησης ως προς ορισμένες επαγγελματικές κατηγορίες και τις προτάσεις της για διαπραγματεύσεις, τα συνδικάτα παραμένουν αμετακίνητα. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η υποστήριξη προς την απεργία έχει περιορισθεί μετά την περίοδο των γιορτών, αλλά παραμένει ισχυρή , με 44% (Ifop) έως 60% (Harris Interactive). Η κυβέρνηση προτίθεται να καταθέσει το νομοσχέδιο στο υπουργικό συμβούλιο στις 24 Ιανουαρίου και στην Γαλλική Εθνοσυνέλευση στις 17 Φεβρουαρίου. Το χρονοδιάγραμμα αυτό θα επιτρέψει την υιοθέτησή του σε πρώτη ανάγνωση στις αρχές Μαρτίου, πριν από την κατάθεσή του στην Γερουσία.