Χαλίφα Χαφτάρ: Σε ισχύ φαίνεται να είναι η εκεχειρία στη Λιβύη, μετά την αναστολή της επιχείρησής των δυνάμεων του στρατάρχη για την κατάληψη της Τρίπολης από την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ). Συγκεκριμένα, ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (ΛΕΣ) του Χάφταρ ανακοίνωσε το Σάββατο ότι κηρύσσει εκεχειρία στη δυτική Λιβύη, μια περιοχή που περιλαμβάνει και την Τρίπολη, από τις 00:01 σήμερα Κυριακή (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας). Η ΚΕΕ συναίνεσε στην πρόταση για κατάπαυση του πυρός.

«Σε απάντηση στην έκκληση του Τούρκου και του Ρώσου προέδρου για κατάπαυση του πυρός, ο επικεφαλής του προεδρικού συμβουλίου της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας ανακοίνωσε εκεχειρία, ξεκινώντας από τις 00:00 της 12ης Ιανουαρίου αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΚΕΕ, που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο τα ξημερώματα της Κυριακής. Ο ίδιος ο εκπρόσωπος των δυνάμεων του Χάφταρ, Άχμεντ Μισμάρι, δήλωσε σε βίντεο που ανήρτησε στο Διαδίκτυο αργά το Σάββατο ότι ο ΛΕΣ αποδέχεται την εκεχειρία στα δυτικά «με την προϋπόθεση ότι και η άλλη πλευρά θα την τηρήσει». Προειδοποίησε μάλιστα ότι «οποιαδήποτε παραβίαση θα αντιμετωπιστεί με σκληρή απάντηση».

Η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη (UNSMIL) χαιρέτισε την εκεχειρία και κάλεσε τις αντιμαχόμενες πλευρές να «τηρήσουν αυστηρά την κατάπαυση του πυρός και να κάνουν χώρο για ειρηνικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση όλων των διαφωνιών μέσω ενός διαλιβυκού διαλόγου».

«Η αποστολή (του ΟΗΕ) ανακοινώνει ότι είναι έτοιμη να στηρίξει τους Λίβυους και να χρησιμοποιήσει όλους τους πόρους της για να τους βοηθήσει να βρουν μία οριστική, ειρηνική λύση στην κρίση», τόνισε στην ανακοίνωσή της η UNSMIL.

Η Τουρκία στηρίζει την ΚΕΕ υπό τον πρωθυπουργό Φαγιέζ αλ Σάρατζ, ενώ η Ρωσία στηρίζει τον στρατάρχη Χάφταρ.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις