Λιβύη τώρα: Μόλις λίγες ώρες φαίνεται ότι κράτησε η εκεχειρία, καθώς συνεχίζονται σήμερα Κυριακή οι συγκρούσεις γύρω από την πρωτεύουσα, Τρίπολη. Οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές στη Λιβύη ανταλλάσσουν κατηγορίες ότι παραβίασαν την κατάπαυση του πυρός, που πρότειναν η Τουρκία και η Ρωσία. Να σημειωθεί ότι μετά τη διπλωματική κινητικότητα των τελευταίων ημερών, είχε τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία στη Λιβύη, καθώς η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA), υπό την ηγεσία του Φαγιέζ αλ Σαράτζ, και ο Εθνικός Στρατός Λιβύης (LNA), με επικεφαλής στον στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ, είχαν συμφωνήσει.

Νωρίς όμως την Κυριακή (12/1) καταγράφηκαν πυροβολισμοί και σκληρές συγκρούσεις στις περιοχές Σαλαχεντίν και Αϊν Ζάρα, σύμφωνα με την «Jerusalem Post». Συγκεκριμένα, με ανακοίνωσή της η GNA ανέφερε ότι ακούστηκαν πυρά στις περιοχές Σαλαχεντίν και Γουάντι Ραμπέα "λίγα λεπτά" μετά τις 00.01 π.μ σήμερα τοπική ώρα που επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ η κατάπαυση του πυρός. Η όποια απόπειρα να επιβληθεί μια κατάπαυση του πυρός διαρκείας θα είναι δύσκολη εξαιτίας της φύσης των στρατιωτικών συμμαχιών της Λιβύης, με ετερόκλιτες φράξιες και ξένους μαχητές να αναπτύσσονται και από τις δύο πλευρές. Παράλληλα, και οι δύο πλευρές αλληλοαποκαλούνται πολιτοφυλακές.

"Οι πολιτοφυλακές της GNA παραβίασαν την κατάπαυση του πυρός σε περισσότερα από ένα πεδία μάχης με όλους τους τύπους όπλων", είπε ο διοικητής του LNA Αλ-Μαμπρούκ Αλ-Γκαζάουι, προσθέτοντας ότι οι δυνάμεις του ανέμεναν περαιτέρω οδηγίες από την γενική διοίκηση του LNA. Από την πλευρά της η GNA ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι κατέγραψε παραβιάσεις από τις "πολιτοφυλακές του επιτιθέμενου", αλλά ότι "ανανεώνει την δέσμευσή της προς την κατάπαυση του πυρός και τονίζει την ανάγκη για δέσμευση από τους υποστηρικτές αυτής της κατάπαυσης του πυρός και από την αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη για την άψογη εφαρμογή της".

Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας δήλωσε ότι παρατήρησε πως όλες οι πλευρές προσπαθούν να τηρήσουν την κατάπαυση του πυρός και ότι η κατάσταση είνει ήρεμη με εξαίρεση "ένα ή δύο διαφορετικά περιστατικά".


Ιταλία

Ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα La Stampa, δήλωσε ότι «θεωρεί πως η Λιβύη χρειάζεται μια ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ σαν και αυτή που είχε διεξαχθεί στον Λίβανο, το 1982». «Θα ήταν ο μόνος τρόπος για να σταματήσουν οι έξωθεν παρεμβάσεις, αλλά και η σφαγή άμαχου πληθυσμού και για να μπορέσει να δοθεί μια και μοναδική φωνή στην Ευρωπαϊκή Ένωση», πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ρώμης υπενθυμίζει, μάλιστα, ότι «στην αποστολή στον Λίβανο, η ανάθεση της ηγεσίας στην Ιταλία έπαιξε καθοριστικό ρόλο» και ότι «πιστεύει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έπρεπε να λάβει υπόψη της μιας τέτοια πρωτοβουλία». Ο Ντι Μάιο θεωρεί, παράλληλα, ότι «για την χώρα του, το θέμα της Λιβύης συνδέεται με την εθνική της ασφάλεια, διότι υπάρχουν μικρές τρομοκρατικές ομάδες, εκτός ελέγχου, σε απόσταση μόλις λίγων εκατοντάδων χιλιομέτρων από τις ιταλικές ακτές».

Ερωτηθείς από την La Stampa αν ο ειδικός απεσταλμένος της κυβέρνησης Κόντε για την Λιβύη θα είναι, τελικά, ο κεντροαριστερός πρώην υπουργός Εσωτερικών Μάρκο Μινίτι, ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι «το όνομα θα ανακοινωθεί επίσημα, την κατάλληλη στιγμή».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις