Αυστραλία φωτιά: Οι αρχές της Νότιας Νέας Ουαλίας, ξεκίνησαν εναέρια επιχείρηση παροχής τροφίμων με ρίψεις από αέρος. Ελικόπτερα έχουν επιστρατευτεί προκειμένου να ταϊστούν χιλιάδες πεινασμένα άγρια ζώα από αέρος, με καρότα και πατάτες, που έχουν πληγεί αλλά επέζησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές. Οι αρχές μέχρι στιγμής έχουν πετάξει χιλιάδες κιλά καρότων και γλυκοπατάτας σε περιοχές με μεγάλους πληθυσμούς καγκουρό γουάλαμπι.

Το Εθνικό Πάρκο της Νέας Νότιας Ουαλίας και η Υπηρεσία Άγριας Ζωής ξεκίνησαν τη μεγάλη κινητοποίηση με το όνομα «Επιχείρηση Rock Wallaby» για να αντιμετωπίσουν το ζήτημα της τροφής των άγριων ζώων που στις καμένες περιοχές αδυνατούν να τραφούν. Μέχρι αυτή την ώρα έχουν κάνει ρίψη άνω των δύο τόνων λαχανικών στα ζώα και οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

Παράλληλα, με τις πτήσεις συνεχίζεται και η διακομιδή τροφίμων σε περιοχές με καταφύγια όπου υπάρχουν τραυματισμένα ζώα ή πληθυσμοί που δεν μπορούν να τραφούν.Ο υπουργός περιβάλλοντος της Νότιας Νέας Ουαλίας Ματ Κίαν δήλωσε: «πολλά ζώα κατάφεραν να εγκαταλείψουν τις περιοχές όπου ζούσαν χωρίς να τραυματιστούν, ωστόσο οι πυρκαγιές έχουν κατακάψει μεγάλες εκτάσεις γης με αποτέλεσμα να αφανιστεί η βλάστηση γύρω από το βραχώδη βιότοποτους. Έτσι, έχουν μείνει χωρίς πηγή τροφής». Ο υπουργός συμπλήρωσε ότι «τα μικρά αυτά καγκουρό μπορούν να διασωθούν χάρη στην επιχείρηση και ότι θα παρακολουθούν τα είδη για να ελέγξουν την πρόοδό τους ως μέρος της διαδικασίας ανάκαμψης μετά την πυρκαγιά».

Λόγω του ότι πολλοί δρόμοι είναι αποκλεισμένοι εξαιτίας των πυρκαγιών που μαίνονται, τα ελικόπτερα και τα μικρά αεροπλάνα, είναι σημαντικά μέσα μεταφοράς για την ζωτική αυτή αλυσίδα διάσωσης.


Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος εγκλήματος (;)

Η καταστροφή στην Αυστραλία δεν είναι μια δραματική ιστορία που ξεκίνησε από μία σπίθα, μια φονική δέσμη ηλιακών ακτίνων ή μια ανθρώπινη απρο(-)ία. Πρόκειται για το σκηνικό ταινίας θρίλερ, που στήνεται χρόνια τώρα στο περιβάλλον της γης των Aβοριγίνων. Η ιστορία έδειξε ότι, στο πέρασμα των χρόνων,οι περιβαλλοντικές πολιτικές των Αυστραλών ηγετών λειτούργησαν περισσότερο ως δούρειος ίπποςγια πελατειακή… άλωση των αντίπαλων στρατοπέδων, παρά ως δεσμεύσεις για την προστασία του πλανήτη, στη ρύπανση του οποίου, η Αυστραλία κατέχει τη δεύτερη θέση μετά τις ΗΠΑ.

Ο 25ος πρωθυπουργός της χώρας και επί τέσσερις θητείες ηγέτης της,Τζον Χάουαρντ,ήταν ο πρώτος που αμφισβήτησε τα οφθαλμοφανή συμπτώματα της κλιματικής αλλαγής, τη δεκαετία του ΄90, και αρνήθηκε να υπογράψει το πρωτόκολλο του Κιότο (δεσμεύσεις των χωρών του πλανήτη για την αντιμετώπιση της αλλαγής του κλίματος που προκαλείται λόγω της αύξησης των ανθρωπογενών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου), τοποθετώντας τον εαυτό του στη λίστα των ηγετών «περιορισμένης ευαισθησίας σε θέματα περιβάλλοντος». Ο 26ος πρωθυπουργός της χώρας,Κέβιν Ραντ,υπέγραψε το πρωτόκολλο για τηνκλιματική αλλαγή, αλλά η ευθυγραμμισμένη ενεργειακή πολιτική της χώρας και η οικονομική εξάρτησή της από ρυπογόνες πηγές ενέργειας και lobbies, που οδήγησαν τον πρωθυπουργό σε παλινωδίες, ειδικά στο ακανθώδες θέμα φορολόγησης των υψηλών κερδών της βιομηχανίας εξόρυξης μεταλλευμάτων, του έδειξαν την πύλη εξόδου. Σημειώνεται ότι πρωτογενής και κύρια πηγή ενέργειας για την Αυστραλία είναι ο άνθρακας, μέσω του οποίου προκύπτει ποσοστό τουλάχιστον 80% της συνολικής παραγωγής ενέργειας της χώρας. 'Αλλες πηγές είναι ο λιγνίτης, το αργό πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και το ουράνιο. Υπάρχει και ένα ποσοστό ενέργειας που προκύπτει από ανανεώσιμες πηγές, πλην όμως είναι αρκετά μικρό.

Χρόνια τώρα, μία πανστρατιά οικολογικών οργανώσεων είναι σε θέση «μάχης» απέναντι στον Αυστραλό πρωθυπουργό και την πολιτική του, ενώ αμερικανικά και ευρωπαϊκά ΜΜΕ υψηλής επιρροής, υπό τον γενικό αποκαλυπτικό τίτλο «follow the money» («ακολούθησε το χρήμα») καταγγέλλουν «μεθοδεύσεις υπέρ της ενεργειακής πολιτικής της Αυστραλίας, που καταστρέφει τον πλανήτη».

Διαβάστε επίσης:Αυστραλία φωτιά: Δεν φανταζόμαστε τί ζουν οι Αυστραλοί αυτό το καλοκαίρι – Τί λένε οι ειδικοί [vid]

Ο επικεφαλής του ελληνικού γραφείου της Greenpeace καταγγέλλει: «Ο Αυστραλός πρωθυπουργός, θιασώτης της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας μέσα από τη χρήση και -κυρίως- εξαγωγή κάρβουνου, πρωτοστατεί στις προσπάθειες για να μη ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την έγκαιρη αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Είναι από τους πιο ένθερμους αρνητές της κλιματικής αλλαγής και – ακόμα και σήμερα – εξακολουθεί να αρνείται τη σύνδεση της τραγωδίας που ζει η χώρα του με την κλιματική κρίση! Ανάμεσα σε επιστήμη/κοινή λογική και συγκεκριμένα βραχυπρόθεσμα καταστροφικά οικονομικά συμφέροντα έχει επιλέξει το δεύτερο. Δεν είναι ο μόνος. Το ίδιο κάνει και ο Αμερικανός πρόεδρος».

Σε πρόσφατο δημοσίευμά του ο Guardian παρουσίαζε την πλουσιότερη γυναίκα της Αυστραλίας, τη«βασίλισσα των εξορύξεων» Gina Rinehart, ως βασική χρηματοδότη του Ινστιτούτου Δημόσιων Υποθέσεων (ΙΡΑ), που αποτελεί συνεπή υποστηρικτή του σκεπτικισμού έναντι των επιστημονικών προειδοποιήσεων για το κλίμα. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο ανώτατο δικαστήριο της νέας Νότιας Ουαλίας και τα οποία επικαλείται το δημοσίευμα, το Ινστιτούτο διατηρεί στενούς δεσμούς με το κυβερνών Φιλελεύθερο Κόμμα και μάλιστα συνεργάτες του (δύο φιλελεύθεροι, ένας βουλευτής και ένας γερουσιαστής υπήρξαν στελέχη του IPA) εμφανίζονται τακτικά στα ΜΜΕ του Αυστραλού μεγιστάναΡούπερτ Μέρντοχ, με τον οποίο επίσης φέρεται σε σφικτό εναγκαλισμό η αυστραλιανή ηγεσία.

Επιστρέφοντας, πάντως, εσπευσμένα από οικογενειακές διακοπές στη Χαβάη, ο Αυστραλός πρωθυπουργός, έσπευσε να επισκεφθεί κοινότητες ανθρακωρύχων, διαβεβαιώνοντάς τους ότι «όλα θα πάνε καλά» και να μην ανησυχούν. Δέχθηκε, ωστόσο, τα «πυρά» Αυστραλών πολιτών περί «χαλαρής απάντησης στις καταστροφικές πυρκαγιές της χώρας», τις οποίες αποδίδουν και οι ίδιοι στην ανύπαρκτη περιβαλλοντική πολιτική της κυβέρνησής τους.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις