ΒρετανίαΕυρωπαϊκή Ένωση: Εμπορική συμφωνία με τηνΕυρωπαϊκή Ένωση εντός του 2020 «βλέπει» ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, παρά την κόντρα για τα δικαιώματα αλιείας. Προέβη σε αυτές τις δηλώσεις μετά την επισήμανση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι μια εμπορική συμφωνία πρέπει να περιλαμβάνει και μια συμφωνία δικαιωμάτων αλιείας. Ο Τζόνσον σημείωσε, παράλληλα, ότι θαπροετοιμασθεί και για το ενδεχόμενο αποτυχίας, στην περίπτωση που οι συνομιλίες για τη μελλοντική εμπορική σχέση μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ε.Ε. καταρρεύσουν. Επέμεινε όμως ότι δεν αναμένει κάτι τέτοιο.

«Πάντα πρέπει να προϋπολογίσεις και το ενδεχόμενο απόλυτης αποτυχίας αλλά είμαι πολύ πολύ σίγουρος ότι θα "χτίσουμε" μια λαμπρή, νέα συνεργασία», ανέφερε. Το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να αποχωρήσει στις 31 Ιανουαρίου από την Ε.Ε. με τη μεταβατική περίοδο μετά το Brexit να διαρκεί για το υπόλοιπο του έτους. Στη διάρκεια της περιόδου, οι διαπραγματευτές θα επιχειρήσουν την επίτευξη συμφωνίας για τους όρους της μελλοντικής εμπορικής σχέσης με την Ε.Ε.

Μισέλ Μπαρνιέ: Θα χρειαστούν πάνω από 12 μήνες

Μία συνολική συμφωνία για τη μελλοντική σχέση ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Βρετανία θα χρειασθεί χρόνο για να επιτευχθεί, προειδοποίησε ο επικεφαλής μεσολαβητής της Ένωσης, Μισέλ Μπαρνιέ. «Απλώς δεν μπορούμε να περιμένουμε ότι θα συμφωνήσουμε για κάθε έναν τομέα αυτής της νέας σύμπραξης σε διάστημα κάτω του ενός έτους», δήλωσε ο Μπαρνιέ κατά τηδιάρκεια ομιλίας του στηΣτοκχόλμη. «Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε το καλύτερο στο μάξιμουμ στους 11 αυτούς μήνες για να διασφαλίσουμε μία βασική συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά θα χρειασθούμε περισσότερο χρόνο για να συμφωνήσουμε για κάθε επιμέρους σημείο αυτής της πολιτικής διακήρυξης». Δεδομένου του εξαιρετικά στενού χρονοδιαγράμματος, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να θέσει προτεραιότητες, είπε.

Πιο μακροπρόθεσμα, ο Μισέλ Μπαρνιέ αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο μίας στενής σχέσης ανάμεσα στην Ευρώπη και τηΒρετανία. «Θα επιδιώξουμε μία σύμπραξη που θα ξεπερνά το εμπόριο…θα καλύπτει τα πάντα από τις υπηρεσίες και την αλιεία μέχρι την δράση για το Κλίμα, την ενέργεια, τις μεταφορές, το διάστημα, την ασφάλεια και την άμυνα, αλλά αυτή είναι μία τεράστια ατζέντα και δεν μπορούμε να περιμένουμε συμφωνία επί κάθε επιμέρους τομέα της νέας σχέσης σε χρόνο μικρότερο του ενός έτους», είπε. [αναλυτικά διαβάστε εδώ]