Κορονοϊός: Παγκόσμια ανησυχία για τα κρούσματα - Ίσως να μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο λέει ο ΠΟΥ

ΠΟΥ: Ίσως να μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο
ΠΟΥ: Ίσως να μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο

Κορονοϊός: Παγκόσμια ανησυχία έχει προκαλέσει το ξέσπασμα πνευμονίας στην πόλη Βουχάν στο κεντρικό τμήμα της Κίνας, το οποίο πιστεύεται ότι προκλήθηκε από ένα νέο στέλεχος κορονοϊού και έχει προκαλέσει τον θάνατο ενός ανθρώπου.

Κορονοϊός: Οι υγειονομικές αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν ότι έχουν διαγνωστεί 41 κρούσματα πνευμονίας τα οποία πιστεύεται ότι προκλήθηκαν από ένα νέο στέλεχος κοροναϊού. Ανάμεσα στα επιβεβαιωμένα κρούσματα, υπάρχουν άνθρωποι της ίδιας οικογένειας: ένας σύζυγος που εργάζεται σε τοπική ψαραγορά -η ύποπτη εστία του ιού- και, στη συνέχεια, μια σύζυγος που αρνήθηκε να επισκεφθεί την αγορά.

Από την πλευρά του, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποίησε την Τρίτη ότι μπορεί να υπήρξε «περιορισμένη» μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο ενός νέου κορονoϊού στην Κίνα και υπάρχει ενδεχόμενο να εξαπλωθεί ευρύτερα. «Από τις πληροφορίες που έχουμε είναι πιθανόν να υπάρχει περιορισμένη μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο, ενδεχομένως μεταξύ μελών μιας οικογένειας. Ωστόσο, είναι πολύ σαφές αυτήν τη στιγμή ότι δεν έχουμε συνεχή μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο», δήλωσε η προσωρινή επικεφαλής της μονάδας του ΠΟΥ πρωτοεμφανιζόμενων νόσων Μαρία Φαν Κέρκχοβε, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Γενεύη.

Ο ΠOY προετοιμάζεται ωστόσο για το ενδεχόμενο να υπάρξει ένα ευρύτερο ξέσπασμα, σημείωσε η ίδια, όπως μεταδίδουν Reuters και Γαλλικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Ακόμη είναι πολύ νωρίς, δεν έχουμε σαφή κλινική εικόνα», πρόσθεσε και συνέχισε: «Είναι κάτι που εντοπίσαμε, είναι πιθανό, χρειάζεται να προετοιμαστούμε». Η αξιωματούχος του ΠΟΥ σημείωσε επίσης ότι η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ έδωσε οδηγίες στα νοσοκομεία σε όλον τον κόσμο για τον έλεγχο λοιμώξεων στην περίπτωση εξάπλωσης του νέου ιού. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία για τον νέο ιό, αλλά εξετάζονται διάφορα αντιιικά φάρμακα, η χρήση των οποίων μπορεί να «αναπροσαρμοστεί», κατέληξε η Φαν Κέρκχοβε.

Προειδοποίηση στις ΗΠΑ

Δεδομένης της κατάστασης, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέδωσε προειδοποίηση στους Αμερικανούς πολίτες στην Κίνα. Η χθεσινή προειδοποίηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στηρίζεται σε συναγερμό που εξέδωσε το Αμερικανικό Κέντρο για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Ασθενειών το οποίο κάλεσε τους Αμερικανούς πολίτες στην Κίνα που ταξιδεύουν στην Βουχάν να αποφεύγουν την επαφή με ζώα, την έκθεσή τους σε αγορές με ζώα ή ζωϊκά προϊόντα, μεταξύ άλλων προληπτικών μέτρων που συνέστησε. Επίσης κάλεσε τους Αμερικανούς πολίτες που έχουν επισκεφθεί την Βουχάν και αισθάνονται ότι νόσησαν να λάβουν ιατρική περίθαλψη, όπως μεταδίδει το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Τι γνωρίζουμε για τους κορονοϊούς

Οι κορονοϊοί είναι μια οικογένεια με μεγάλο αριθμό ιών που μπορούν να προκαλέσουν διάφορες ασθένειες στους ανθρώπους, στις περισσότερες περιπτώσεις όχι ιδιαίτερα σοβαρές, όμως κάποια στελέχη τους έχουν προκαλέσει μεγάλες επιδημίες, όπως ο Sars (Σύνδρομο Οξείας Αναπνευστικής Ανεπάρκειας) και ο Mers (Αναπνευστικό Σύνδρομο της Μέσης Ανατολής).

Ο ιός μπορεί να μολύνει αρκετά θηλαστικά, όπως πρω-τεύοντα, χοίρους, νυχτερίδες, κουνέλια και κατσίκες. Σε όσα άτομα εντοπίστηκε, επιβεβαιώθηκε προηγούμενη επαφή με ζώα (κατσίκες και καμήλες). Τα συνήθη συμπτώματα του περιλαμβάνουν πυρετό, ρίγος, βήχα, δύσπνοια και μυαλγία, τα οποία είναι παρόμοια με εκείνα της κοινής εποχικής γρίπης.