Ραγδαίες εξελίξεις Ρωσία: Παραιτήθηκε η κυβέρνηση Μεντβέντεφ [vids]

Η συνάντηση Βλαντιμίρ Πούτιν - Ντμίτρι Μεντβέντεφ πριν την ανακοίνωση παραίτησης του υπουργικού συμβουλίου
Η συνάντηση Βλαντιμίρ Πούτιν - Ντμίτρι Μεντβέντεφ πριν την ανακοίνωση παραίτησης του υπουργικού συμβουλίου

Ραγδαίες εξελίξεις Ρωσία: Την παραίτησή της υπέβαλε η ρωσική κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Ραγδαίες εξελίξεις Ρωσία: Η παραίτηση ήρθε λίγες ώρες μετά την ετήσια ομιλία του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για την κατάσταση του έθνους. Στην ομιλία του, ο Ρώσος πρόεδρος πρότεινε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για ριζικές μεταρρυθμίσεις του Συντάγματος, που θα επιτρέψουν τη μετάβαση περισσότερων εξουσιών από την προεδρία στο Κοινοβούλιο και τον πρωθυπουργό, μια κίνηση που, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters και του πρακτορείου Tass, θα επιτρέψει στον Πούτιν να παραμείνει στην εξουσία μετά την αποχώρησή του από το Κρεμλίνο.

Υπενθυμίζεται πως η τέταρτη προεδρική θητεία του Πούτιν λήγει το 2024, ενώ βρίσκεται στην εξουσία από το 1999, είτε ως πρόεδρος είτε ως πρωθυπουργός. Η δημοτικότητά του παραμένει σε υψηλά επίπεδα, με τους Ρώσους να τον βλέπουν ως πηγή σταθερότητας. Αξίζει να σημειωθεί πως το ισχύον Σύνταγμα δεν επιτρέπει σε κανέναν την παραμονή στην εξουσία πέραν δύο διαδοχικών προεδρικών θητειών. 


Δείτε το δημοσίευμα του Sputnik


Ο Πούτιν έκανε δεκτή την απόφαση για διάλυση, εξέφρασε τις ευχαριστίες του στον Μεντβέντεφ «για την καλή δουλειά που έχει γίνει», ενώ ζήτησε από τους υπουργούς να παραμείνουν εκτελώντας χρέη υπηρεσιακής κυβέρνησης, μέχρι τον σχηματισμό της επόμενης. Προτού ανακοινωθεί η παραίτηση του υπουργικού συμβουλίου, ο Μεντβέντεφ είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Πούτιν όπου συζητήθηκαν τα όσα ανακοινώθηκαν στην ομιλία για την κατάσταση του έθνους, όπως ανακοινώθηκε από το Κρεμλίνο. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Ρώσος πρόεδρος πρότεινε στον Μεντβέντεφ να αναλάβει το ρόλο υποδιευθυντή στο συμβούλιο ασφαλείας, υπευθύνου για ζητήματα ασφαλείας και άμυνας.


Δείτε την ομιλία του Ρώσου προέδρου για την κατάσταση του έθνους


Ο Βλαντιμίρ Πούτιν στην ομιλία του, ζήτησε μεταξύ άλλων: 

  • Διενέργεια δημοψηφίσματος για τις αλλαγές στο Σύνταγμα χωρίς να δώσει συγκεκριμένη ημερομηνία.
  • Ενίσχυση του ρόλου του κοινοβουλίου στον σχηματισμό κυβέρνησης και αρμόδιο για την εκλογή του πρωθυπουργού.
  • Ο Ρώσος πρόεδρος, ο οποίος σήμερα επιλέγει τον πρωθυπουργό, θα είναι υποχρεωμένος να διορίσει τον πρωθυπουργό που θα επιλέξει η ρωσική Βουλή.
  • Ενίσχυση του ρόλου του Κρατικού Συμβουλίου, που είναι το υψηλόβαθμο συμβουλευτικό όργανο για την ρωσική προεδρία από το 2000.
  • Κάθε υποψήφιος για την ρωσική προεδρία θα πρέπει να έχει ζήσει τα τελευταία 25 χρόνια στη Ρωσία.
  • Ενίσχυση των εξουσιών των κυβερνητών στις Ρωσικές περιοχές.
  • Απαγόρευση στα μέλη της κυβέρνησης και τους δικαστές να παίρνουν άδεια διαμονής στο εξωτερικό.
  • Το πολίτευμα θα παραμείνει προεδρικό και ο Ρώσος πρόεδρος θα διατηρήσει το δικαίωμα παύσης των μελών της κυβέρνηση, θα διορίζει τους επικεφαλής όλων των δομών ασφαλείας και θα μπορεί να απολύει τους προέδρους του Ανωτάτου και του Συνταγματικού Δικαστηρίου.
  • Εφαρμογή ενός ορίου 2 διαδοχικών θητειών για κάθε πρόεδρο.

Πούτιν - Μεντβέντεφ συναντώνται μετά την ομιλία του Ρώσου προέδρου