Αυστραλία φωτιά: Δυνατές βροχοπτώσεις σημειώνονται εδώ και ώρες στην Αυστραλία βοηθώντας σημαντικά στην κατάσβεση των γιγαντιαίων πυρκαγιών από τον Δεκέμβριο. Η βροχή έχει βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα του αέρα. Σημειώνεται πως η τοπική μετεωρολογική υπηρεσία σημείωσε πως στη Νέα Νότια Ουαλία σημειώνονται «καλές» βροχές. Στη γειτονική Πολιτεία Βικτόρια, εκδηλώθηκαν καταιγίδες από το βράδυ συμβάλλοντας να διαλυθούν οι τοξικοί καπνοί των πυρκαγιών, που προκαλούσαν ασφυξία στη Μελβούρνη από την αρχή της εβδομάδας.

Μάλιστα, το τοξικό νέφος καθυστερεί το αυστραλιανό τουρνουά Open του τένις. Η υπηρεσία προστασίας του περιβάλλοντος στη Βικτόρια διαβεβαίωσε πως «οι καταιγίδες βελτίωσαν την ποιότητα του αέρα στο μεγαλύτερος μέρος της Πολιτείας». Η αυστραλιανή μετεωρολογική υπηρεσία προβλέπει ότι οι βροχοπτώσεις θα συνεχιστούν ως το Σαββατοκύριακο. Αν επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για τις πιο παρατεταμένες βροχοπτώσεις αφότου άρχισε η κρίση των πυρκαγιών στη χώρα, τον Σεπτέμβριο. Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση του πυροσβεστικού σώματος: «Αν πράγματι συνεχιστούν οι βροχές, θα πρόκειται για τα δώρα Χριστουγέννων, γενεθλίων, αρραβώνων, επετείων, γάμων και αποφοίτησης, όλα μαζί. Σταυρώνουμε τα δάχτυλα».

Τονίζεται πως από τη στιγμή που ξέσπασε η κρίση των καταστροφικών πυρκαγιών στην Αυστραλία τον Σεπτέμβριο, έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 28 άνθρωποι και κατά εκτιμήσεις ένα δισεκατομμύριο ζώα, 2.000 σπίτια καταστράφηκαν, ενώ έκταση εμβαδού 100.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων — μεγαλύτερη από αυτήν της Νότιας Κορέας ολόκληρης — καλύπτεται πλέον από αποκαΐδια. Περίπου 30 πυρκαγιές έκαιγαν ανεξέλεγκτες σήμερα στη Νέα Νότια Ουαλία, σύμφωνα με το πυροσβεστικό σώμα της Πολιτείας. Οι πυρκαγιές, που αποδόθηκαν στην παρατεταμένη ξηρασία του 2019 στην Αυστραλία, θεωρούνται άρρηκτα συνδεδεμένες με την κλιματική αλλαγή και την υπερθέρμανση του πλανήτη, με τους επιστήμονες να προειδοποιούν εδώ και καιρό ότι η κατάσταση σταδιακά θα επιδεινώνεται.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις