Συμφωνία Τουρκίας Λιβύης: «Παραβιάζει το Δίκαιο της Θάλασσας», λέει η Γαλλία [vid]

Ο Ταγίπ Ερντογάν και ο Φάγιεζ αλ Σάρατζ.
Ο Ταγίπ Ερντογάν και ο Φάγιεζ αλ Σάρατζ.

Συμφωνία Τουρκίας Λιβύης: Αιχμηρή ανακοίνωση από το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών για το επίμαχο μνημόνιο ανάμεσα στην Άγκυρα και την κυβέρνηση της Τρίπολης. Την ίδια ώρα ο Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι στέλνει στρατό στη Λιβύη. Ο έτερος παράγοντας της λιβυκής κρίσης, ο στρατηγός Χαφτάρ, συμφώνησε για εκεχειρία και ετοιμάζει βαλίτσες για τη σύνοδο του Βερολίνου.

Συμφωνία Τουρκίας Λιβύης: Οξύτατη ανακοίνωση από το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο στηλιτεύει το μνημόνιο μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης Σάρατζ, λίγα 24ωρα πριν τη διεθνή διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, την Κυριακή 19 Ιανουαρίου, κι ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι η Άγκυρα στέλνει στρατιωτικές δυνάμεις στην Λιβύη προς υποστήριξη της αναγνωρισμένης διεθνώς κυβέρνησης της Τρίπολης. «Η συμφωνία αυτή αποτελεί άμεση αμφισβήτηση των συμφερόντων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ειδικότερα της Κύπρου και της Ελλάδας, και δεν είναι σύμφωνη με το Δίκαιο της Θάλασσας», απαντά σχετικά η εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΞ της Γαλλίας.

Στην απάντησή της, η εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει ότι ο ΥΠΕΞ, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, το είχε χαρακτηρίσει θέμα μείζονος ανησυχίας και επισημαίνει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράστηκε σαφέστατα για το θέμα αυτό στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 12 και 13 Δεκεμβρίου. Επίσης, παρέπεμψε στην ανακοίνωση που είχε εκδοθεί μετά τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών Αιγύπτου, Γαλλίας, Κύπρου και Ελλάδας στις 8 Ιανουαρίου. Ερωτηθείσα αν θα συζητηθεί το θέμα του μνημονίου στη σύνοδο της Κυριακής, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας απάντησε ότι η διεθνής διάσκεψη για την ασφάλεια και την πολιτική κατάσταση στη Λιβύη, που θα πραγματοποιηθεί στις 19 Ιανουαρίου στο Βερολίνο, θα έχει ως στόχο την εδραίωση της διεθνούς συναίνεσης, που απαιτείται για μια βιώσιμη έξοδο από την κρίση στη Λιβύη και να θέσει τέλος στις εξωτερικές επιρροές, που τροφοδοτούν την κλιμάκωση της σύγκρουσης. Στην κατεύθυνση αυτή, εξέφρασε την πλήρη στήριξη της Γαλλίας σε αυτή την πρωτοβουλία, έτσι ώστε η εκεχειρία που ανακοινώθηκε στις 12 Ιανουαρίου να οδηγήσει σε μια διαρκή κατάπαυση των εχθροπραξιών και να ξεκινήσει μια πραγματική πολιτική διαδικασία υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και ένας διάλογος μεταξύ των μερών της Λιβύης, με τη βοήθεια της Αφρικανικής Ένωσης.

Διαβάστε: Υπουργείο Εξωτερικών: Το νομικό καθεστώς του Αιγαίου δεν χωρά αμφισβήτηση [vid]
Ο Ερντογάν στέλνει στρατό στη Λιβύη

Η Τουρκία στέλνει στρατιωτικές δυνάμεις στην Λιβύη προς υποστήριξη της αναγνωρισμένης διεθνώς κυβέρνησης της Τρίπολης, ανακοίνωσε ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, τρεις ημέρες πριν από την σύνοδο κορυφής του Βερολίνου με θέμα την λιβυκή κρίση. Από την Άγκυρα, η οποία έχει ήδη αναπτύξει δυνάμεις για να εκπαιδεύσει στρατεύματα της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης (ΚΕΕ), στο πλαίσιο της διμερούς συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας που υπέγραψε πρόσφατα με την Λιβύη, ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί όλα τα διπλωματικά και στρατιωτικά μέσα για να διασφαλίσει στην σταθερότητα στα νότια της, περιλαμβανομένης της Λιβύης.

Ο τούρκος πρόεδρος πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα αρχίσει να χορηγεί άδειες έρευνας και εξόρυξης στην ανατολική Μεσόγειο το 2020, κατ΄εφαρμογή του μνημονίου που έχει υπογράψει με την κυβέρνηση της Τρίπολης, ενώ το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis θα αρχίσει σεισμικές έρευνες στην περιοχή. «Με τη Λιβύη υπογράψαμε το μνημόνιο καθορισμού θαλάσσιων περιοχών ευθύνης. Στις περιοχές ανάμεσα σε Τουρκία και Λιβύη, δεν μπορεί να γίνει οποιαδήποτε έρευνα ή γεώτρηση ούτε να περάσει οποιοσδήποτε αγωγός χωρίς την έγκριση των δυο χωρών. Εντός του 2020 επιταχύνουμε τις διαδικασίες και ξεκινάμε τις έρευνες και γεωτρήσεις στις περιοχές αυτές. Αφού παραχωρηθούν οικόπεδα και ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, το Ορούτς Ρέις θα πραγματοποιήσει εκεί σεισμικές έρευνες», δήλωσε συγκεκριμένα ο Τούρκος πρόεδρος.

Διαβάστε: Τουρκία - Λιβύη: Ο Ερντογάν στέλνει στρατό στη Λιβύη - Τι είπε για τις γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο


Δείτε το σχετικό βίντεο:


Ο Χαφτάρ πάει Βερολίνο

Από την πλευρά του, ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ, διοικητής του δυνάμεων της ανατολικής Λιβύης, δεσμεύτηκε στην εφαρμογή μιας εκεχειρίας στη χώρα, δήλωσε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας. «Δεσμεύτηκε να συμμορφωθεί με την εκεχειρία, παρά το γεγονός ότι δεν υπέγραψε τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Μόσχα νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα. Είναι πολύ σημαντικό», μετέδωσε το γερμανικό κανάλι n-tv επικαλούμενο τον Μάας, που έκανε τις δηλώσεις μετά τη συνάντησή του με τον Χάφταρ στη Βεγγάζη. Ο επικεφαλής της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας Φάγιεζ αλ Σάρατζ είχε ανακοινώσει μέσω του γραφείου Τύπου του ότι θα συμμετάσχει στη διεθνή διάσκεψη για τη Λιβύη που θα διεξαχθεί στο Βερολίνο την Κυριακή 19 Ιανουαρίου. «Θα είμαστε παρόντες στο Βερολίνο» δήλωσε κατά τη διάρκεια μιας σύσκεψης με μέλη του υπουργικού συμβουλίου του και άλλους αξιωματούχους.

Διαβάστε: Λιβύη: Ο Χαφτάρ συμφώνησε για εκεχειρία - Θα πάει στο Βερολίνο

Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Χάικο Μάας μετέβη στη Λιβύη προκειμένου να πείσει τόσο τον Χαλίφα Χαφτάρ όσο και τον Φαγιέζ αλ Σάρατζ να συμμετέχουν στην Σύνοδο του Βερολίνου για την Λιβύη που έχει προγραμματιστεί να γίνει την προσεχή Κυριακή. Υπενθυμίζεται πως την Τετάρτη, ο Ερντογάν είχε απειλήσει τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, οι δυνάμεις του οποίου συγκρούονται με αυτές του Σάρατζ εδώ και εννέα μήνες. «Η Τουρκία δεν θα συγκρατηθεί από το να δώσει ένα μάθημα στον Χαφτάρ, τον διοικητή των δυνάμεων της ανατολικής Λιβύης, εάν αυτές συνεχίσουν τις επιθέσεις κατά της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της χώρας» είπε χαρακτηριστικά. «Είναι καθήκον μας να προστατεύσουμε τους συγγενείς μας στη Λιβύη» πρόσθεσε, υποστηρίζοντας πως η Τουρκία έχει βαθείς ιστορικούς και κοινωνικούς δεσμούς με τη χώρα αυτή της βόρειας Αφρικής. Την Τετάρτη, πάντως, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε ζητήσει την άμεση απόσυρση από τη Λιβύη των υποστηριζόμενων από την Τουρκία Σύρων μαχητών και των Ρώσων μισθοφόρων, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας.Η ανακοίνωση έγινε λίγα 24ωρα πριν τη Διάσκεψη για τη Λιβύη, που θα γίνει την Κυριακή στο Βερολίνο χωρίς τη συμμετοχή της Ελλάδας.