Τουρκία:Πέντε τουρκικές φρεγάτες και ένα βοηθητικό σκάφος πλέουνβόρεια της Λιβύης, κοντά στην πρωτεύουσα Τρίπολη.Στις «GOKSU» και «GOKOVA» προστέθηκαν τρεις ακόμη φρεγάτες αλλά και πλοίο υποστήριξης, ενώ στην ίδια περιοχή πλέουν και πλοία του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού.Ήδη ο Ταγίπ Ερντογάν προανήγγειλε έρευνες και γεωτρήσεις στις θαλάσσιες ζώνες, οι οποίες προβλέπονται από το μνημόνιο συνεργασίας με την Τρίπολη αλλά και αποστολή στρατευμάτων στο πλευρό του GNA και του προέδρου Σάρατζ.

Στόχος του Τούρκου προέδρου όπως εκτιμούν στρατιωτικές πηγές είναι να απειλήσει με πλήρη αποσταθεροποίηση την περιοχή προκειμένου να πετύχει εκεχειρία με τους όρους που επιθυμεί. Παράλληλα, η τουρκική πολεμική αεροπορία συνεχίζει την επικίνδυνη τακτική της στο Αιγαίο με συνεχείς υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά. Κίναρος, Οινούσσες και Παναγιά βρέθηκαν στο στόχαστρο της Άγκυρας. Από τη Δευτέρα τα τουρκικά αεροσκάφη έχουν πετάξει 34 φορές πάνω από νησιά του Αιγαίου.

Η Ελλάδα απαντά σε συνεργασία με το Παρίσι που επιθυμεί να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο. Ελληνική φρεγάτα θα πλεύσει στον γαλλικό ναύσταθμο της Τουλόν και μαζί με άλλα γαλλικά πλοία θα πάρει μέρος στην αρμάδα που θα συνοδεύσει το γαλλικό αεροπλανοφόρο Σαρλ Ντε Γκωλ στο ταξίδι του στην Ανατολική Μεσόγειο, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει στις 19 Ιανουαρίου.

Το γαλλικό αεροπλανοφόρο, έχοντας στο πλευρό του μεταξύ άλλων και τη φρεγάτα «ΣΠΕΤΣΑΙ» θα κινηθεί ανατολικά περνώντας βόρεια της Λιβύης και Νότια της Κρήτης. Η γαλλική αρμάδα μαζί με το «ΣΠΕΤΣΑΙ» αναμένεται μάλιστα να πραγματοποιήσουν γυμνάσια με τη συμμετοχή τόσο των μαχητικών «RAFALE» τα οποία μεταφέρει το «CHARLES DE GAULLE» όσο και ελληνικών αεροσκαφών F-16 από τις πολεμικές Μοίρες κυρίως της Σούδας.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις