Μέρκελ Ερντογάν: Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ ανακοίνωσε πως οι δύο ηγέτες θαπαραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου, ενώ θα εγκαινιάσουν και το νέο Campus του Γερμανο-τουρκικού Πανεπιστημίου. Ακόμη, η κ. Μέρκελ θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου, κατόπιν πρόσκλησης του Γερμανο-τουρκικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και με εκπροσώπους της τουρκικής Κοινωνίας των Πολιτών.

Η κατ’ ιδίαν συνάντηση θα λάβει χώρα στον απόηχο της Διάσκεψης του Βερολίνου για τη Λιβύη, η οποία είναι προγραμματισμένη για την Κυριακή 19 Ιανουαρίου στη γερμανική πρωτεύουσα και στην οποία θα είναι παρών ο Τούρκος πρόεδρος. Στόχος είναι η επισφράγιση της κατάπαυσης του πυρός, η οποία τέθηκε σε ισχύ ανάμεσα στον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) και την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA). Σημειώνεται πως η παρουσία Ερντογάν και η μη πρόσκληση της Ελλάδας, έχει προκαλέσει την έντονη δυσφορία της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία εκφράστηκε και στο τηλεφώνημα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προς την Καγκελάριο.

Την ίδια ώρα, αίσθηση προκάλεσε δημοσίευμα της Bild που έκανε λόγο για αφόρητες πιέσεις στην Μέρκελ από τον Ταγίπ Ερντογάν, προκειμένου να μην παρευρευθεί η Ελλάδα στη Διάσκεψη του Βερολίνου, κάτι που ο Στέφεν Ζάιμπερτ διέψευσε. Έσπευσε, μάλιστα, να σημειώσει πως«ησυμμετοχή της Ελλάδας σε αυτή την Διάσκεψη για την Λιβύη δεν ήταν ποτέ θέμα». Διευκρίνισε, δε,ότι αντικείμενο της Διάσκεψης δεν θα είναι οι «συμφωνίες» που υπέγραψε η Τουρκία με την Λιβύη, αλλά η προσπάθεια τερματισμού της στρατιωτικής αντιπαράθεσης στην Λιβύη, η οποία, όπως είπε, κινδυνεύει να εξελιχθεί σε πόλεμο ξένων δυνάμεων «δι' αντιπροσώπων».

–Βερολίνο: Γιατί καλέσαμε το Κογκό και όχι την Ελλάδα στη Διάσκεψη για τη Λιβύη

– Μητσοτάκης – Χαφτάρ: Αυτά είπαν για τη Λιβύη οι δύο άνδρες – Ποιος ο ρόλος της Τουρκίας

–Νίκος Δένδιας: Απαιτούμε την ακύρωση των μνημονίων Τουρκίας – Λιβύης