Τσαβούσογλου: Λίγες ώρες μετά τη δήλωση τουΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν – ο οποίος υποστήριξε πως «η Τουρκίαθα συνεχίσει να βρίσκεται στη Λιβύη μέχρι να αναγνωριστούν τα δικαιώματά της στη Ανατολική Μεσόγειο, όπως και η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση του Σάρατζ» – τη σκυτάλη των προκλήσεων πήρε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίοςεξέφρασε την ενόχλησή του για την επίσκεψη του στρατάρχη Χαφτάρ στην Αθήνα, δυναμιτίζοντας το κλίμα ενόψει της επικείμενης Διάσκεψης του Βερολίνου για το μέλλον της Λιβύης.Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών τόνισε χαρακτηριστικά ότι το να προσκαλείς τον Χαφτάρ στην Αθήνα και να υιοθετείς με τη σειρά σου την ελληνική ατζέντα σαμποτάρει τις προσπάθειες ειρήνευσης στη Λιβύη. Η ελληνική και η ελληνοκυπριακή πλευρά έχουν μαξιμαλιστικές βλέψεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Προσπαθούν αυτές τις βλέψεις να τις νομιμοποιήσουν παίρνοντας πλεονέκτημα από το γεγονός ότι είναι μέλη της ΕΕ. Ετσι απειλούν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.

«Στη Λιβύη τα μνημόνια που υπογράψαμε με τη νόμιμη κυβέρνηση στη Λιβύη προκάλεσαν συναγερμό στην Ελλάδα. Αντί για διάλογο, διέκοψαν τις σχέσεις με τη νόμιμη κυβέρνηση. Δρουν με το ότι “ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου”», ανέφερε. «Τα τελευταία χρόνια σφετερίζεται τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Λιβύης με τις κινήσεις της νότια της Κρήτης. Η νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης για να αντιμετωπίσει αυτήν την κατάσταση υπέγραψε το μνημόνιο συνεργασίας μαζί μας για να προστατεύσει τα δικαιώματά της», πρόσθεσε.Να σημειωθεί πως ο Τσαβούσογλου το tweet των δηλώσεών του έχει αναφέρει το όνομα του Νίκου Δένδια.

Διαβάστε: Διάσκεψη Βερολίνου: Το προσχέδιο των "11", αστάθμητος παράγοντας η Τουρκία, στο τηλέφωνο η Αθήνα [pics & vid]Εν τω μεταξύ, με διαρροές ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία των 11 προσκεκλημένων χωρών πάνω στο προσχέδιο της απόφασης, ξεκινά την Κυριακή στο Βερολίνο,η Διάσκεψη για τη Λιβύη. Η Διάσκεψη που γίνεται με γερμανική πρωτοβουλία, φιλοδοξεί να πετύχει μία πολιτική εκτόνωση της εμφύλιας διαμάχης, μία πολιτική λύση για την «επόμενη ημέρα»και τον τερματισμό της μεταφοράς όπλων, κάτι που θα ζητηθεί κυρίως από την Τουρκία. Η χώρα μας, που τα τελευταία χρόνια είχε αναδειχθεί σε κύριο "παίκτη" των διπλωματικών εξελίξεων στην περιοχή, δεν έχει προσκληθεί. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ανέλαβε την γνωστή πρωτοβουλία για πρόσκληση του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ στην Αθήνα, ενώ ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών επιχειρούν τις τελευταίες ώρες μέσω τηλεφωνικών επικοινωνιών να προβάλλουν τις ελληνικές θέσεις.

Γερμανικά ΜΜΕ, αναφέρονται εκτενώς στη στάση της Ελλάδας, γράφοντας πως η Αθήνα είναι εξοργισμένη, καθώς ούτε η χώρα, ούτε η συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης «βρίσκονται στο τραπέζι». «Η Αθήνα ακολουθεί το μότο: Ο εχθρός του εχθρού μου, είναι φίλος μου. Γι' αυτό έγινε και η πρόσκληση στον Χαφτάρ», γράφει χαρακτηριστικά η Suddeutsche Zeitung.Όσον αφορά το σχέδιο ψηφίσματος, γερμανικά ΜΜΕ, αναφέρουν πως έχει την έγκριση των "11" αλλά και των αντιμαχόμενων πλευρών και ότι πρόκειται για ένα προσχέδιο με την στήριξη και την διαμεσολάβηση του ΟΗΕ, που περιγράφει τους στόχους. Όπως γράφει η Deutsche Welle, οι βασικότεροι είναι η άμεση κατάπαυση του πυρός, η τήρηση του εμπάργκο που αφορά την αποστολή όπλων και στρατιωτών και η έναρξη μιας διαδικασίας για την επίτευξη πολιτικής λύσης. Στο κείμενο γίνεται επίσης αναφορά σε μεταρρυθμίσεις στους τομείς της οικονομίας και της ασφάλειας.