Γιαβούζ γεωτρύπανο:Τοτουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει πως "το πλοίο Yavuz έφτασε στην περιοχή άδειας G, στο νότιο τμήμα του νησιού, για να πραγματοποιήσει την τρίτη δραστηριότητά του γεώτρησης στην Ανατολική Μεσόγειο" και προσθέτει πως "και οιΤουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα" καθώς είναι "συνιδιοκτήτες" του νησιού. Όπως γράφει το κυπριακό Alpha News Live, το πλωτό γεωτρύπανο, βρίσκεται υπό στενή παρακολούθηση. Κατέπλευσε στην κυπριακή ΑΟΖ στις οκτώ το βράδυ του Σαββάτου 18 Ιανουαρίου, προκειμένου να κάνει εργασίες στο νοτιότερο άκρο του τεμαχίου 8 στα σύνορα με το τεμάχιο 12,το οποίο βρίσκεται απέναντι από την Λεμεσό, σε απόσταση 100 ναυτικών μιλίων.

Σύμφωνα με το Sigmalive, οεκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσοϊ, ανέφερε: "Η ΕΕ σιωπά από το 2003, για την υπεξαίρεση των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε οποιαδήποτε δήλωση έκανε, δεν ανέφερε τους Τουρκοκύπριους και αγνόησε την ύπαρξη και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Καταρχάς, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να τερματίσει τις προκατειλημμένες πολιτικές των δύο μέτρων και δύο σταθμών που απέχουν πολύ από αυτή την πραγματικότητα υπό το πρόσχημα της αλληλεγγύης της Ένωσης". "Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλει ότι θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων μέχρις ότου εγγυηθούν τα δικαιώματά τους στους φυσικούς πόρους του νησιού"καταλήγει η ανακοίνωση της Άγκυρας.

Ρεπορτάζ του Sigmalive

Εκκλήσεις μέσω ασυρμάτου

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η Λευκωσία κατάφερε να χαρτογραφήσει την πορεία του πλοίου από τον απόπλου του, από το λιμάνι της Μερσίνας ως τον κατάπλου στην κυπριακή ΑΟΖ, παρά το γεγονός ότι είχε απενεργοποιήσει το στίγμα του προς τα ραντάρ.

Μέσω ασυρμάτου οι αξιωματικοί του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λάρνακαςενημέρωσαν το πλήρωμα του τουρκικού σκάφους ότι βρίσκεται παράνομα σε περιοχή δικαιοδοσίας και ελέγχου της Κυπριακής Δημοκρατίας και κάλεσαν να αποχωρήσει άμεσα, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου της θάλασσας και των ευρωπαϊκών και διεθνών κανονισμών.Το Alpha News Live μεταφέρει την πληροφόρησή του ότι ανά τακτά διαστήματα, γίνονται παρεμβάσεις μέσω ασυρμάτου στο πλήρωμα του Yavuz.Η ίδια τακτική εφαρμόζεται και στα πληρώματα των σεισμογραφικών Barbaros, που κάνουν παράνομες έρευνες στα τεμάχια 2 και 23 και στο Oruc Reis,που εκτελεί παράνομες έρευνες σε περιοχή ΝΔ της Κύπρου, στο τεμάχιο 4.

Η κυπριακή Navtex

Το Κέντρο Συντονισμού εξέδωσε Navtex, που αναφέρει πως το γεωτρύπανο και τα υποστηρικτικά πλοία παραβιάζουν τις αρχές του διεθνούς δικαίου για την ναυσιπλοΐα και πως η παρουσία τους εκεί συνιστά κίνδυνο και για την ασφάλεια των ναυτιλομένων.

Κύπρος: "Κράτος – πειρατής η Τουρκία"

"Συνεχίζοντας να περιφρονεί προκλητικά τις επανειλημμένες εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας, και ιδιαίτερα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για άμεσο τερματισμό των παράνομων ενεργειών της, η Τουρκία επιχειρεί ξανά να διεξαγάγει παράνομη γεώτρηση εντός, αυτή τη φορά, της νότιας ΑΟΖ / υφαλοκρηπίδας της Κύπρου, στο ερευνητικό τεμάχιο 8, το οποίο έχει δεόντως αδειοδοτηθεί στις ευρωπαϊκές εταιρείες ΕΝΙ και ΤΟΤΑL" αναφέρει η κυπριακή κυβέρνηση.

"Η Τουρκία εξελίσσεται σε κράτος-πειρατή στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε αντιδιαστολή με τις ενεργειακές συνέργειες που δημιουργούνται στην περιοχή, όπως κατέδειξε περίτρανα η δημιουργία, προ τριημέρου στο Κάιρο, του Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου (EMGF), αλλά και η προ δύο εβδομάδων υπογραφή της Συμφωνίας για τον αγωγό EastMed, στην Αθήνα, η Τουρκία επιμένει να βαδίζει στον δρόμο της διεθνούς παρανομίας που μόνη της επέλεξε" τονίζεται.

Η Λευκωσία τονίζει πωςτα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων είναι απόλυτα διασφαλισμένα, στο πλαίσιο μίας συνολικής διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος, όπως αυτή προωθείται μέσω διαπραγματεύσεων.

"Ψαλίδι" σε ευρωπαϊκά κονδύλια προς την Άγκυρα

Χθες έγινε γνωστό πως στις Βρυξέλλες, υπάρχει πλάνο για περικοπή των ενταξιακών κονδυλίων προς την Τουρκία, λόγω της διένεξης με την Ελλάδα και την Κύπρο, όσον αφορά τις ενεργειακές έρευνες, αλλά και λόγω τηςανάμειξης στη Συρία – χωρίς ωστόσο να επηρεάζονται τα κονδύλια που λαμβάνει στο πλαίσιο της Συμφωνίας με την ΕΕ για τους πρόσφυγες.

Πρόκειται για ένα ποσό 336 εκατομμυρίων ευρώ.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις