Ιταλία Τουρκία: Διαψεύδει το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών, δημοσιεύματα και «φήμες που κυκλοφόρησαν στον Τύπο για τυχόν διαπραγμάτευση της Ιταλίας με την Τουρκία, για εκμετάλλευση πετρελαϊκών πόρων». «Οι φήμες που κυκλοφόρησαν στον Τύπο σύμφωνα με τις οποίες η Ιταλία φέρεται να διαπραγματεύεται με την Τουρκία με στόχο την εκμετάλλευση των πετρελαϊκών πόρων, στα ανοικτά της Λιβύης, στο πλαίσιο του πρόσφατου μνημονίου συνεργασίας της Άγκυρας με την Τρίπολη για την οριοθέτηση των υφαλοκρηπίδων, στερούνται βάσης» τονίζει σε ανακοίνωσή του, το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Στην ίδια ανακοίνωση προστίθεται: «αυτό που η Ιταλία υποστηρίζει εδώ και καιρό είναι ότι η εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων στην Μεσόγειο θα έπρεπε να ιδωθεί ως μια ευκαιρία που πρέπει να αδράξει κανείς, μέσω της συνεργασίας όλων των παράκτιων χωρών. Αυτό απαιτεί, μεταξύ των άλλων, η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών να πραγματοποιηθεί διαμέσου διαπραγμάτευσης μεταξύ των ενδιαφερόμενων πλευρών. Είναι η θέση που εκφράσαμε τους τελευταίους μήνες, στις τουρκικές αρχές, σε όλες τις συναντήσεις μας».

Διαβάστε: Βόμβα Ερντογάν: Σε συζητήσεις με την Ιταλία για γεωτρήσεις στη Μεσόγειο – Δεν υπάρχει υφαλοκρηπίδα στα νησιάΠάντως από την ανακοίνωση του Ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών, όπως την μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, γίνεται σαφές πως η Ρώμη αποφεύγει να επαναλάβει ότι το μνημόνιο Ερντογάν – Σάρατζ για την Μεσόγειο είναι παράνομο και ως εκ τούτου άκυρο. Υπενθυμίζεται πως το θέμα των κοινών ερευνών Τουρκίας – Ιταλίας είχε αναφέρει ο ίδιος ο Ερντογάν, κατά την επιστροφή του από το Βερολίνο, όπου παραβρέθηκε στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη.Συγκεκριμένα ο Ερντογάν μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την πτήση της επιστροφής του στην Τουρκία είχε πει ότι τον προσέγγισε η Ιταλία και του έδειξε ενδιαφέρον να συνεργαστεί σε γεωτρήσεις στις περιοχές που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο με την Λιβύη.

Στην αποκάλυψη ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με την Ιταλία για να ξεκινήσουν γεωτρήσεις στη Μεσόγειο, στο πλαίσιο των μνημονίων μεταξύ Τουρκίας-Λιβύης, προχώρησε ο τούρκος πρόεδρος. Η Ιταλία δεν υπέγραψε μαζί με την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ τον αγωγό East Med, ενώ ταυτόχρονα ο ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, που μετείχε στη Διάσκεψη του Βερολίνου προανήγγειλε ότι η Ιταλία είναι έτοιμη να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στη Λιβύη. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας με δημοσιογράφους στη διάρκεια της επιστροφής του από το Βερολίνο, αναφέρθηκε στη συμμετοχή της Ιταλίας στον EastMed. «Πρώτα-πρώτα για τις προσδοκίες της Ιταλίας ειδικά στο θέμα του φυσικού αερίου, ειδικά από άποψη προβολής μιας στρατηγικής επένδυσης στο πρότζεκτ του αγωγού Turkish Stream είναι πολύ πολύ σημαντικό. Αυτή η στρατηγική επένδυση ειδικά μας έχει δημιουργήσει πολύ διαφορετικούς δεσμούς», είπε και πρόσθεσε: «Εμείς αυτή τη στιγμή ασφαλώς θα εργαστούμε με τη Λιβύη για την συμφωνία μας αλλά εδώ μπορούμε να πάρουμε μαζί μας ως συνεταίρους και τρίτες ή τέταρτες χώρες. Μπορεί να πάρουμε και πέμπτη χώρα εδώ ως συνέταιρο. Σε αυτό το θέμα υπάρχει ομοφωνία με τον Σαράτζ. Όταν τις πάρουμε και αυτές ασφαλώς θα υπάρχει μια πολύ διαφορετική εξέλιξη».«Διεξάγονται εργασίες για αγορά και τρίτου γεωτρύπανου»

Ο Ερντογάν γνωστοποίησε ότι η Τουρκία έχει πρόταση αυτή τη στιγμή από τη Σομαλία για έρευνα πετρελαίου στη δική της θάλασσα. «Αυτά είναι πολύ σημαντικά για μας», είπε και συμπλήρωσε ότι και η Ιταλία έκανε διαπραγματεύσεις. «Στο πλαίσιο της συμφωνίας που κάναμε με την Λιβύη μπορούμε να κάνουμε εργασίες γεώτρησης. Αλλά παρόλα αυτά οι πηγές που θα εξορυχτούν γύρω από την Κύπρο ανήκουν όλες στον ‘νότο’ και τον ‘βορρά’. Έχουν δικαίωμα στον ίσο διαμοιρασμό. Ωστόσο μέχρι σήμερα η ‘νότια Κύπρος, όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, δεν συμμορφώθηκε σε αυτό. Δεν είπαν ποτέ να καθίσουν και να συζητήσουν γι αυτό με τον ‘βορρά’(ψευδοκράτος)».

Συνεχίζοντας και τις προκλήσεις εναντίον του έλληνα πρωθυπουργού ο τούρκος πρόεδρος. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε: «Γιατί προσκάλεσε ο Μητσοτάκης τον Χαφτάρ στην Αθήνα; Το έκανε για να μας προκαλέσει. Ο Μητσοτάκης θέλει να γεφυρώσει το κενό μαζί σου, μου είπε ένας ηγέτης στο Βερολίνο, που δεν θέλω να κατονομάσω. "Τι είδους δουλειά είναι αυτή; Από τη μια θέλει να γεφυρώσει το μεταξύ μας χάσμα κι από την άλλη προσκαλεί τον Χαφτάρ;" του απάντησα. Αυτό δεν είναι ανοησία; "Πείτε του πως αυτό είναι λάθος, να το διορθώσει και μετά θα είναι εύκολο για εμάς να συναντηθούμε. Συγνώμη, αλλά υπάρχουν τέτοιου είδους προβλήματα».

Αναφερόμενος στην έκβαση της διάσκεψης του Βερολίνου, υπογράμμισε ότι «αποδεχτήκαμε τη διακήρυξη 55 σημείων, που αποτελεί έναν οδικό χάρτη υπό την έγκριση των Ηνωμένων Εθνών. Αν η εκεχειρία, που συμφωνήσαμε με τον κ. Πούτιν, διατηρηθεί, τότε η πολιτική διαδικασία θα προχωρήσει. Σε αυτό το πλαίσιο, στρατιωτικοί εκπρόσωποι θα συναντηθούν με τους Σάρατζ και Χαφτάρ μέσα στις επόμενες ημέρες. Το βασικό σημείο, είναι πως ο Χαφτάρ τελειώνει την επιθετική του στάση». Σχολιάζοντας τη στάση Χαφτάρ, επισήμανε ότι «είναι σημαντικό ότι δεν είχε υπογράψει τα κείμενα μέχρι τη στιγμή που αποχωρήσαμε από τη διάσκεψη. Όλα είναι στα λόγια και πρέπει να διασφαλιστούν από υπογραφές, ώστε να υπάρχει θετικό αποτέλεσμα. Υπάρχουν πολλές προσδοκίες από εμάς, γιατί είμαστε ένα ισχυρό κράτος».

Αναφερόμενος στο ζήτημα των τουρκικών γεωτρήσεων, σημείωσε ότι η Τουρκία θα προχωρήσει στην αγορά και τρίτου γεωτρητικού σκάφους, πέρα από τα Γιαβούζ και Μπαρμπαρός, ενώ συμπλήρωσε ότι το αέριο που θα εξαχθεί από τη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, θα μπορεί να διαμοιραστεί ισομερώς σε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.

«Η νότια Κύπρος δεν έχει συμφωνήσει ακόμα μαζί μας σε αυτό. Δεν κάθονται ποτέ να συζητήσουν μαζί μας. Από τη στιγμή που οι δικές μας ακτές βλέπουν αυτές της Λιβύης, μπορούμε να συνεργαστούμε και αυτό τρελαίνει την Ελλάδα. Έχουμε τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην ανατολική Μεσόγειο κι αυτό μας προσφέρει ξεχωριστές ευκαιρίες. Μιλούν για την υφαλοκρηπίδα γύρω από το νησί της Κρήτης. Δεν υπάρχει, όμως, υφαλοκρηπίδα γύρω από τα νησιά. Αυτό αφορά μόνο στα χωρικά ύδατα», τόνισε.

Από την πλευρά του, ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Λουίτζι Ντι Μάιο, στο περιθώριο της Διάσκεψης του Βερολίνου είχε διμερή συνάντηση με τον τούρκο υπουργό εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο τέλος της οποίας υπογράμμισε την καθοριστική σημασία της συνεργασίας με την Άγκυρα.Παρά το ότι η Ιταλία αρχικά καταδίκασε τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, ο Ντι Μάιο αρνήθηκε να υπογράψει τα τελικά συμπεράσματα της συνάντησης του Καΐρου, με τους ομολόγους του Ελλάδας, Γαλλίας, Αιγύπτου και Κύπρου. Η Ρώμη, ουσιαστικά, προσπαθεί να εξασφαλίσει άμεση, συνεχή επικοινωνία τόσο με τη Μόσχα, όσο και με την Άγκυρα, για να παίξει και βασικό ρόλο στη λιβυκή κρίση.Προς το παρόν, όμως, δεν πέτυχε κάτι το σημαντικό: η τριμερής συνεργασία Ιταλίας, Ρωσίας και Τουρκίας για το λιβυκό, την οποία επιθυμεί η κυβέρνηση Κόντε, μέχρι τώρα δεν έχει ούτε καν ξεκινήσει. Η δε προσπάθεια να οργανωθεί η επόμενη συνάντηση για τη Λιβύη, στην ιταλική πρωτεύουσα, έχει ναυαγήσει.


Πέτσας: Δεν υπάρχει θέμα κοινών γεωτρήσεων Ιταλίας – Τουρκίας

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, πάντως κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών τόνισε πως πρόκειται για πληροφορίες που προέρχονται από τουρκικά ΜΜΕ, διαψεύδοντας τις όποιες επαφές Άγκυρας – Ρώμης.«Όσον αφορά την Ιταλία, να δούμε το ζήτημα των εξωτερικών εξελίξεων και των εθνικών συμφερόντων της Ιταλίας υπό το πρίσμα των εσωτερικών εξελίξεων αυτό το διάστημα και είναι θέμα χρόνου να προχωρήσουμε στα ζητήματα που αφορούν τον EastMed. Σε ό,τι αφορά τις τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Mεσόγειο είναι σαφής η καταδίκη και δεν υπάρχει κανένα θέμα κοινών γεωτρήσεων με την Τουρκία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης, ερωτηθείς για την ιταλική στάση και την συμμετοχή της χώρας στη συμφωνία για τον East Med, τόνισε: «Το Σάββατο υπήρχαν διαφορετικά μηνύματα από τη Ρώμη μέσω του τουρκικού πρακτορείου Anadolu. Στο πρώτο εμφανιζόταν ο ΥΠΕΞ, Ντι Μάιο, να είναι κατά του αγωγού, ενώ λίγο μετά υπήρχε τροποποιητική του δήλωση. Αυτό που ξέρουμε επισήμως είναι ότι η Ιταλία έχει δώσει την συγκατάθεση της για τον αγωγό».