Δίκη Τραμπ: Ιστορικές στιγμές τις ΗΠΑ, όπου όλα τα φώτα είναι στραμμένα πάνω στη δίκη του Αμερικανού πρόεδρου, στη Γερουσία, υπό την προεδρία του προέδρου του Ανώτατου Δικαστηρίου Τζον Ρόμπερτς, σε μια από τις σπάνιες στιγμές – μόλις η τρίτη στην αμερικανική ιστορία – που πρόεδρος των ΗΠΑ βρίσκεται αντιμέτωπος με την διαδικασία καθαίρεσής του.Η δίκη αναμένεται να συνεχιστεί έξι ημέρες την εβδομάδα, από Δευτέρα έως Σάββατο, τουλάχιστον μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, με συνεδριάσεις που θα διαρκούν μέχρι τα μεσάνυχτα.Ο ΝτόναλντΤραμπ αντιμετωπίζει τις κατηγορίες της κατάχρησης εξουσίας, καθώς φέρεται να πίεσε τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι για να διερευνήσει μια υπόθεση του πολιτικού του αντιπάλου Τζό Μπάιντεν, και της παρεμπόδισης της έρευνας του Κογκρέσου.

Οεπικεφαλής των συνηγόρων του Τραμπχαρακτήρισε «αβάσιμη» την υπόθεση, ενώ οΔημοκρατικός Άνταμ Σιφ (έναςαπό τους επτά κατηγόρους)περιγράφει ως «συντριπτικές» τις αποδείξεις εναντίον του προέδρου.Οι Δημοκρατικοί ζητούν την καθαίρεση του Τραμπ από το αξίωμά του επειδή φέρεται να άσκησε πίεση στην Ουκρανία να ερευνήσει τον πολιτικό αντίπαλό του, τον Τζο Μπάιντεν και στη συνέχεια παρεμπόδισε την έρευνα που διεξήγαγε η Βουλή των Αντιπροσώπων για την υπόθεση αυτήν.Με τις κάμερες να μεταδίδουν ζωντανά τη διαδικασία, ο δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου Τζον Ρόμπερτς κήρυξε την έναρξη της διαδικασίας και οι δύο πλευρές έδωσαν την πρώτη μάχη τους με αντικείμενο τους κανόνες που πρότεινε ο ηγέτης της πλειοψηφίας, Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Μιτς ΜακΚόνελ.


Δείτε τη δίκη:


Ο νομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Πατ Τσιπολόνε, ο επικεφαλής των συνηγόρων του Τραμπ, στην εναρκτήρια δήλωσή του, είπε ότι «δεν υπάρχει καμία υπόθεση» και επανέλαβε ότι ο πρόεδρος δεν έκανε «απολύτως τίποτα το επιλήψιμο». Τάχθηκε υπέρ της πρότασης του ΜακΚόνελ με την οποία θα αποφασισθεί αργότερα αν θα κληθούν μάρτυρες και αν θα παρουσιαστούν έγγραφα στη δίκη.Από την πλευρά του, ο Άνταμ Σιφ συνόψισε τις κατηγορίες σε βάρος του Τραμπ και επισήμανε ότι μολονότι οι αποδείξεις είναι «ήδη συντριπτικές», είναι αναγκαίο να κληθούν μάρτυρες για να τονιστεί το πλήρες πλαίσιο της ανάρμοστης συμπεριφοράς του προέδρου και του περιβάλλοντός του. Οι Δημοκρατικοί θέλουν να καταθέσουν ορισμένοι νυν και πρώην κυβερνητικοί αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων και ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζον Μπόλτον.

Τη Δευτέρα, οΜιτς Μακόνελ πρότεινε κανόνες που θα οδηγήσουν σε μια γρήγορη δίκη. Πιο συγκεκριμένα, ο Μακόνελ παρουσίασε ένα ψήφισμα που θα έδινε στους Δημοκρατικούς εισαγγελείς και τους δικηγόρους του Τραμπ 48 ώρες – 24 ώρες η κάθε πλευρά – για να παρουσιάσουν τα επιχειρήματά τους σε ένα μέγιστο χρονικό διάστημα τεσσάρων ημερών.Σύμφωνα με το ψήφισμα, οι δικηγόροι για τον Τραμπθα έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν από τους γερουσιαστές να απορρίψουν όλες τις κατηγορίες, μια πρόταση που κατά πάσα πιθανότητα θα υπολείπεται της υποστήριξης που απαιτείται για να πετύχει.Το σχέδιο αυτό άλλαξε και πλέον θα δίνει στην κάθε πλευρά περιθώριο τριών ημερών αντί για δύο. Επίσης, θα γίνουν δεκτά στη δίκη τα αρχεία της Βουλής των Αντιπροσώπων που αφορούν την έρευνα για την παραπομπή του Τραμπ, όπως ζητούσαν οι Δημοκρατικοί. Ένας εκπρόσωπος του ΜακΚόνελ είπε ότι η αλλαγή έγινε μετά από συζητήσεις που είχαν οι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές σε ένα γεύμα κεκλεισμένων των θυρών. «Αυτό δεν είναι μια δίκαιη δίκη. Στην πραγματικότητα, δεν είναι καν δίκη», ανέφεραν οι επτά βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος, οι οποίοι θα εκθέσουν την υπόθεση κατά του Ντόναλντ Τραμπ, σε δήλωσή τους την Τρίτη. Ο Άνταμ Σιφ, ο επικεφαλής της κατηγορούσας αρχής στη δίκη Τράμπ, κατηγόρησε τους Ρεπουμπλικάνους ότι σχεδιάζουν μια «νοθευμένη δίκη». «Περιορίζουν τη διάρκεια της δίκης, ώστε η ακροαματική διαδικασία να συνεχίζεται ως αργά τη νύχτα, την ώρα που οι Αμερικανοί πολίτες δεν θα παρακολουθούν από τις τηλεοράσεις τους», ανέφερε ο κ. Σιφ.Ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σάμερ δήλωσε στο CNN ότι οι Δημοκρατικοί θα ζητήσουν τροποποιήσεις επί του ψηφίσματος.Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νανσι Πελόσι, δήλωσε ότι το σχέδιο των Ρεπουμπλικανών είναι να διεξάγουν τη δίκη στο «σκοτάδι της νύχτας» και κατηγόρησε τον Μακόνελ ότι επέλεξε «να καλύψει τον πρόεδρο Τραμπ αντί να τιμήσει τον όρκο του στο Σύνταγμα».

Αν και κατηγορείται από τους Δημοκρατικούς ότι προσπαθεί να νοθεύσει τη δίκη, ο ΜακΚόνελ επιμένει ότι οι κανόνες θα αντικατοπτρίζουν εκείνους που ακολούθησε η Γερουσία στη δίκη του Μπιλ Κλίντον το 1999. Καθώς απαιτείται πλειοψηφία των δύο τρίτων στην 100μελή Γερουσία για να καθαιρεθεί ο Τραμπ, είναι βέβαιο ότι θα απαλλαγεί, δεδομένου ότι οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν την πλειοψηφία (53 έδρες). Ωστόσο, δεν είναι σαφείς οι συνέπειες που θα έχει η δίκη αυτή στην προσπάθεια επανεκλογής του στις εκλογές του προσεχούς Νοεμβρίου.

Ένα ακόμη κρίσιμο διαδικαστικό ζήτημα αφορά τους μάρτυρες που θα κληθούν να καταθέσουν. Οι Δημοκρατικοί ζητούν να κληθούν να καταθέσουν τέσσερα πρόσωπα –κλειδί, ανάμεσά τους ο πρώην προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Μικ Μαλβέινι και ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζον Μπόλτον. Αλλά για να το πετύχουν αυτό πρέπει υποβάλουν αίτημα στη Γερουσία η οποία στη συνέχεια πρέπει να το εγκρίνει με ψηφοφορία. Με δεδομένο ότι οι Ρεπουμπλικάνοι διαθέτουν 53 από τις 100 έδρες οι Δημοκρατικοί είναι απίθανο να κερδίζουν στις ψηφοφορίες αυτές.Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό του CNN, το ήμισυ των Αμερικανών (ποσοστό 51%) τάσσονται υπέρ της καταδίκης του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, από τη Γερουσία και απομάκρυνσή του από την προεδρία των ΗΠΑ.Μιλώντας σε δημοσιογράφους, αμέσως μετά την άφιξή του στο Νταβός της Ελβετίας, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε: «Ερχόμαστε να συναντήσουμε παγκόσμιους ηγέτες, τους πιο σημαντικούς ανθρώπους το κόσμου και θα γυρίσουμε στις ΗΠΑ φέρνοντας φοβερές οικονομικές υποθέσεις.Τα υπόλοιπα είναι απλά φάρσα. Είναι το ίδιο κυνήγι μαγισσών που διαρκεί χρόνια και ειλικρινά είναι επαίσχυντο», τόνισε.


Δείτε το σχετικό βίντεο:


Η διαδικασία

Η δίκη του ξεκίνησε ουσιαστικά στις 16 Ιανουαρίου 2020 με την ορκωμοσία των γερουσιαστών που θα αποτελέσουν τους ενόρκους, ενώ οι δικηγόροι του προέδρου ζήτησαν την Δευτέρα 20 Ιανουαρίου, από την άμεση αθώωσή του, πριν τη έναρξη της ιστορικής του δίκης που ίσως οδηγήσει στην καθαίρεσή του. Η διαδικασία στη Γερουσία αναμένεται ότι θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου. Η Γερουσία θα συνεδριάζει έξι ημέρες την εβδομάδα, από Δευτέρα μέχρι και Σάββατο.ΟΤραμπ επανάλαβε τις κατηγορίες του εναντίον των Δημοκρατικών μέσω Twitter, τονίζοντας ότι στην έρευνα της Βουλής των Αντιπροσώπων –όπου διαθέτουν την πλειοψηφία– επέδειξαν «μηδενική αντικειμενικότητα».

Η έρευνα αυτή ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο και με τις ψήφους των Δημοκρατικών ο Αμερικανός πρόεδρος παραπέμφθηκε σε δίκη στη Γερουσία με την κατηγορία της κατάχρησης εξουσίας και της παρακώλυσης του έργου του Κογκρέσου.Ο Τραμπ είναι ο τρίτος Αμερικανός πρόεδρος που παραπέμπεται σε δίκη μετά τον Άντριου Τζόνσον το 1868 και τον Μπιλ Κλίντον το 1999.Η διάρκεια της διαδικασίας είναι ένα θέμα που δεν έχει διευκρινιστεί. Σύμφωνα με μέλη το στρατόπεδο του Αμερικανού προέδρου ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία επιθυμεί να επιβάλει έναν πολύ ταχύ ρυθμό στη διαδικασία.

Οι Ρεπουμπλικάνοι υπέβαλαν αίτημα στη Γερουσία, στις 20 Ιανουαρίου, με το οποίο πρότειναν 12ωρες καθημερινές συνεδριάσεις για τη δίκη. Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία Μιτς ΜακΚόνελ πρότεινε η κάθε πλευρά να έχει στη διάθεσή της 24 ώρες σε διάστημα δύο ημερών για να παρουσιάσει τα επιχειρήματά της.Οι Δημοκρατικοί αμέσως αντέδρασαν με οργή, χαρακτηρίζοντας την πρόταση «πραγματική εθνική ντροπή». Η Γερουσία θα ψηφίσει την πρόταση ΜακΚόνελ στις 21 Ιανουαρίου και το πιθανότερο είναι να περάσει.Στη συνέχεια ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών αναμένεται να θέσει και το ζήτημα των μαρτύρων.

Οι Δημοκρατικοί ζητούν να κληθούν να καταθέσουν τέσσερα πρόσωπα –κλειδί, ανάμεσά τους ο πρώην προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Μικ Μαλβέινι και ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζον Μπόλτον.Αλλά για να το πετύχουν αυτό πρέπει υποβάλουν αίτημα στη Γερουσία η οποία στη συνέχεια πρέπει να το εγκρίνει με ψηφοφορία. Με δεδομένο ότι οι Ρεπουμπλικάνοι διαθέτουν 53 από τις 100 έδρες οι Δημοκρατικοί είναι απίθανο να κερδίζουν στις ψηφοφορίες αυτές.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις