Ιταλία Κίνημα 5 Αστέρων:Ο Ντι Μάιο, όπως διέρρευσε στον ιταλικό Τύπο, θα ανακοινώσει την απόφασή του στους υπουργούς της κυβέρνησης του Τζουζέπε Κόντε, οι οποίοι ανήκουν στα Πέντε Αστέρια. Κύρια αιτία της κίνησής του αυτής είναι η συνεχής συρρίκνωση των ποσοστών του κόμματος και οι δεκατέσσερις αποχωρήσεις βουλευτών και γερουσιαστών από την κοινοβουλευτική ομάδα. Πολλά στελέχη αμφισβητούν ουσιαστικά τη γραμμή και τη διαχείριση του Ντι Μάιο και τον κατηγορούν για μεγάλη απειρία.

Παράλληλα, σύμφωνα με πολλούς σχολιαστές, με την κίνησή του αυτή ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών προσπαθεί να αποφύγει να πληρώσει και το πολιτικό κόστος της πιθανής πανωλεθρίας των Πέντε Αστέρων στις περιφερειακές εκλογές της Καλαβρίας και της ευρύτερης περιοχής της Μπολόνια, την ερχόμενη Κυριακή. Ο Ιταλός πρωθυπουργός υπογραμμίζει, πάντως, ότι η κίνηση αυτή του Λουίτζι Ντι Μάιο δεν πρόκειται να επηρεάσει την πορεία της κυβέρνησης. Πρόσθεσε ότι θα σεβαστεί τις αποφάσεις του υπουργού Εξωτερικών. «Είμαι σίγουρος ότι θα αναλάβει με αίσθημα μεγάλης υπευθυνότητας μια τέτοια πρωτοβουλία», δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό RTL 102.5 αρνούμενος να προβεί σε περαιτέρω σχόλια.

Ο γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος Νικόλα Τζινγκαρέτι δήλωσε ότι η παραίτηση του επικεφαλής του κινήματος «σίγουρα δεν τον χαροποιεί». Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, τέλος, μεταδίδουν ότι οι σχέσεις του Ντι Μάιο με τον ιδρυτή των Πέντε Αστέρων, τον Μπέπε Γκρίλο, είναι στη φάση αυτή σχεδόν ανύπαρκτες και ότι για το πολιτικό αυτό κίνημα θα μπορούσε στο άμεσο μέλλον να προκριθεί μια συλλογική ηγεσία.

Οι επικείμενες περιφερειακές εκλογές αναμένεται να σηματοδοτήσουν άλλο ένα πλήγμα για το Κίνημα, που είχε αναδειχθεί πρώτο κόμμα με 33% στις εκλογές του 2018, αλλά έχασε έκτοτε πάνω από τους μισούς ψηφοφόρους του συγκεντρώνοντας ποσοστό 17% στις ευρωεκλογές του Μαΐου και υποχωρώντας κάτω από το 10% σε όλες τις τοπικές εκλογές που διεξήχθησαν το τελευταίο 18μηνο. Σύμφωνα με αξιωματούχους του κόμματος τον Ντι Μάιο, θα διαδεχθεί προσωρινά στην ηγεσία ο γερουσιαστής Βίτο Κρίμι ενόψει συνεδρίου, που είχε προγραμματιστεί νωρίτερα για τον Μάρτιο.