Δίκη Τραμπ:Η αμερικανική Γερουσία – η οποία ελέγχεται απότους Ρεπουμπλικάνους – θα ακούσει τα πρώτα επιχειρήματα στη δίκη παραπομπής του Ντόναλντ Τραμπ,ανοίγοντας έτσι την αυλαία των ακροαματικών διαδικασιών που θα οδηγήσουν στην τελική απόφαση για το εάν θα απομακρυνθεί ο Τραμπ από τα προεδρικά του καθήκοντα.Από το Νταβός της Ελβετίας, ο αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι εάν επιτραπεί σε νυν και πρώην κορυφαίους αξιωματούχους της κυβέρνησης, όπως ο Τζον Μπόλτον ή ο Τζο Μπάιντεν να καταθέσουν στη δίκη, τότε εγείρονται ζητήματα εθνικής ασφαλείας.

Στη «μάχη» 13 ωρών για τους κανονισμούς της δίκης, οι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές απέρριψαν τα αιτήματα για την κλήτευση του Μπόλτον, πρώην συμβούλου εθνικής ασφαλείας του Τραμπ, καθώς και τριών ακόμη αξιωματούχων του Λευκού Οίκου. Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, ο Τσακ Σούμερ, δεν απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να κληθούν για κατάθεση στη δίκη του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ο πρώην αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο γιος του, Χάντερ. Ωστόσο, επισήμανε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος οι γερουσιαστές να ακούσουν μάρτυρες που δεν έχουν καμία σχέση με τις κατηγορίες.

Διαβάστε: Δίκη Τραμπ: Δεύτερο «όχι» της Γερουσίας για την παράδοση εγγράφων


Δείτε Live τη δίκη:


Να σημειωθεί ότι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Καπιτώλιο, ο Σούμερ δεν απάντησε ευθέως όταν ρωτήθηκε αν αποκλείει την πιθανότητα να καταθέσουν οι Μπάιντεν, πατέρας και γιος.«Οι μάρτυρες θα πρέπει να έχουν κάποια σχέση και άμεση γνώση των κατηγοριών σε βάρος του προέδρου (Τραμπ). Δεν χρειαζόμαστε μάρτυρες που δεν έχουν καμία σχέση», τόνισε, προσθέτοντας ότι «κάποιοι προσπαθούν να εκτρέψουν την προσοχή των Αμερικανών από την αλήθεια».Στη διάρκεια της πολύωρης συζήτησης, οι γερουσιαστές απέρριψαν με ψήφους 53 υπέρ έναντι 47 κατά το αίτημα του Τσακ Σούμερ για κλήτευση πρακτικών και εγγράφων από τον Λευκό Οίκο, υπουργείο Εξωτερικών και υπουργείο Αμύνης, καθώς και από την υπηρεσία διαχείρισης του Προϋπολογισμού σχετικά με τις δοσοληψίες του Τραμπ με την Ουκρανία.

Να σημειωθεί ότι τη δεύτερη προσπάθεια των Δημοκρατικών απέρριψε η Γερουσία των ΗΠΑ σχετικά με την παράδοση εγγράφων και αποδείξεων στην δίκη για την καθαίρεση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Αναλυτές σημειώνουν πως με αυτό τον τρόπο θα ευνοηθεί ο αμερικανός πρόεδρος. Σημειώνεται πως πρόκειται για την τρίτη δίκη παραπομπής αμερικανού πρόεδρο στην πολιτική ιστορία των ΗΠΑ. Η δίκη άρχισε την Τρίτη, ενώ οι γερουσιαστές ψήφισαν 53-47 τηρώντας τις κομματικές γραμμές, ώστε να μην εγκριθεί ένα αίτημα του ηγέτη των Δημοκρατικών Τσακ Σούμερ για την έκδοση κλήσης αναφορικά με την παράδοση αρχείων του αμερικανικού υπουργείου των Εξωτερικών, σχετικά με τον χειρισμό της υπόθεσης της Ουκρανίας από τον πρόεδρο Τραμπ. Είχε προηγηθεί μία ψηφοφορία με το ίδιο αποτέλεσμα που εμπόδισε να ζητηθεί η παράδοση εγγράφων και αποδείξεων από τον Λευκό Οίκο για το ίδιο ζήτημα. Οι Δημοκρατικοί έχουν καλέσει την Γερουσία να αποφασίσει για την απομάκρυνση του Τραμπ από τον Λευκό Οίκο, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος φέρεται να άσκησε πιέσεις στην Ουκρανία για την διενέργεια έρευνας σε βάρος του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ και διεκδικητή του προεδρικού χρίσματος των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις