Κορονοϊός 2020: Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πιθανόν να κηρύξει παγκόσμιο συναγερμό - Σε καραντίνα μια πόλη 9 εκατομμυρίων στην Κίνα

Εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο η ανησυχία για τον κορονοϊό.
Εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο η ανησυχία για τον κορονοϊό.

Κορονοϊός 2020: Εντείνεται η παγκόσμια ανησυχία για την αύξηση των νεκρών και των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Καθοριστική η απόφαση που θα λάβει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Κορονοϊός 2020: Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα αποφασίσει  την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου αν θα κηρύξει παγκόσμιο συναγερμό για το ξέσπασμα ενός νέου κορονοϊού στην Κίνα. Εάν λάβει τελικά αυτήν την απόφαση, θα είναι η έκτη φορά που κηρύσσεται διεθνής συναγερμός για επιδημία την τελευταία δεκαετία. Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους, είπε ότι δεν είναι έτοιμος σε αυτή τη φάση να αποφασίσει και για αυτό θα παρατείνει για μία ημέρα τις συζητήσεις των ειδικών της επιτροπής που εξετάζει την υπόθεση.

«Η απόφαση του να κηρυχθεί ή όχι επείγουσα κατάσταση για τη δημόσια υγεία διεθνούς εμβέλειας, είναι μια απόφαση που θα ληφθεί με μεγάλη σοβαρότητα και δεν είμαι έτοιμος αυτή τη στιγμή, παρά μόνο όταν λάβω τις διαθέσιμες αποδείξεις», είπε στους δημοσιογράφους ο Γκεμπρεγιέσους. Οι θάνατοι από τον νέο κορονοϊό ανέρχονται μέχρι στιγμής στους 17, με περισσότερα από 540 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Κίνα και σε ορισμένες άλλες χώρες, όπως στις ΗΠΑ. Δείτε τις δηλώσεις του Γενικού Διευθυντή του ΠΟΥ, Δρ. Τέντρος Αντχάνομ.

Διαβάστε: Κορονoϊός 2020: Στους 17 οι νεκροί, αυξήθηκαν μέσα σε λίγες ώρες - Σε καραντίνα ολόκληρη πόλη


Δείτε το σχετικό βίντεο:


Κορονοϊός 2020: Σε καραντίνα η πόλη Βουχάν της Κίνας

Η κινεζική πόλη Βουχάν, όπου ξεκίνησε το ξέσπασμα του κοροναϊού, κλείνει τα δίκτυα συγκοινωνιών της και συστήνει στους περίπου 9 εκατ. πολίτες της να μην φεύγουν από την πόλη, όπως μεταδίδουν κρατικά ΜΜΕ. Τα δρομολόγια σε λεωφορεία, μετρό, φέριμποτ και στα δίκτυα επιβατικών μέσων μεγάλων αποστάσεων θα ανασταλούν από τις 10 το πρωί τοπική ώρα αύριο 23 Ιανουαρίου, ενώ οι σταθμοί του αεροδρομίου και των τρένων θα κλείσουν για τους εξερχόμενους επιβάτες, σημειώνει το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο. Η κυβέρνηση ζητά από τους πολίτες να μην φύγουν από την πόλη, παρά μονάχα υπό ειδικές συνθήκες, προσθέτουν κρατικά ΜΜΕ, επικαλούμενα το κυβερνητικό κλιμάκιο που ασχολείται με τον ιό. Την ίδια ώρα, η Βρετανία συστήνει στους πολίτες της να αποφεύγουν τα ταξίδια, παρά μόνο αν είναι απαραίτητο, στην πόλη Βουχάν της Κίνας, μετά το ξέσπασμα το νέου κοροναϊού στην πόλη, έγινε σήμερα γνωστό από το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας. «Δεδομένων των τελευταίων ιατρικών πληροφοριών, μεταξύ αυτών πληροφοριών σχετικά με μετάδοση (του ιού) από άνθρωπο σε άνθρωπο και των συστάσεων των κινεζικών αρχών, συστήνουμε να πραγματοποιούνται μονάχα τα ταξίδια που είναι απαραίτητα στην Βουχάν» τονίζεται στην ανακοίνωση.


Δείτε το σχετικό βίντεο:


Οι θάνατοι και τα κρούσματα στην Κίνα

Στην Κίνα, η επαρχία Χουμπέι έκανε λόγο το απόγευμα της Τετάρτης, για 17 νεκρούς και 444 επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονoϊού -ο οποίος πρωτοεμφανίστηκε στην πρωτεύουσά της Ουχάν- τα οποία καταμετρήθηκαν μέχρι τις 8 το βράδυ τοπική ώρα (14.00 ώρα Ελλάδας). Ο γενικός διευθυντής του Κέντρου Ελέγχου και Πρόλησης Ασθενειών της Κίνας, Γκάο Φου, τόνισε ότι είναι δύσκολος ο έλεγχος του κορονoϊού που έχει προκαλέσει μέχρι στιγμής το θάνατο εννέα ανθρώπων και εκατοντάδες κρούσματα σε αρκετές χώρες πυροδοτώντας παγκόσμια ανησυχία και αυτό γιατί προσαρμόζεται και μεταλλάσσεται. «Ο ιός μεταλλάχθηκε βαθμιαία μία φορά όταν μεταδόθηκε από ζώα σε ανθρώπους και χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο για μελέτη», τόνισε, προσθέτοντας ότι προς το παρόν τα παιδιά και οι νέοι άνθρωποι δεν δείχνουν να είναι ευάλωτοι στον κορονoϊό.


Κορονοϊκός 2020: Μέτρα πρόληψης στα αεροδρόμια της Ευρώπης

Την ίδια ώρα, μέτρα προστασίας από ενδεχόμενη εξάπλωση του κορονοϊού ανακοίνωσαν Βρετανία και Ιταλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οι βρετανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι αναπτύσσουν ιατρικές ομάδες προκειμένου να υποδεχθούν τις απευθείας πτήσεις από την Βουχάν, την πόλη στην κεντρική Κίνα όπου εμφανίστηκε ο νέος κοροναϊός, την ώρα που η Ιταλία θα ελέγχει τη θερμοκρασία των επιβατών. Ως το απόγευμα της Τετάρτης έχουν ανακοινωθεί 17 θάνατοι από τον κορονοϊό στην Κίνα. Από την Πέμπτη, το ιταλικό υπουργείο Υγείας εγκαθιστά «έναν υγειονομικό χώρο όπου θα γίνεται έλεγχος της θερμοκρασίας μέσω ενός σκάνερ» με στόχο την πρόληψη από τον κοροναϊό στο αεροδρόμιο Φιουμιτσίνο της Ρώμης, το οποίο συνδέεται με την πόλη Βουχάν με τρεις απευθείας πτήσεις την εβδομάδα.