Νταβός Παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ:Η ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας προσελκύει περίπου 2.500 πολιτικούς, επιχειρηματίες και διασημότητες από περισσότερες από εκατό χώρες. Η συνάντηση του Νταβός καλύπτεται γενικά από τον παγκόσμιο Τύπο, γιατί και στο παρελθόν συναντήσεις του Νταβός έγιναν αφορμή σε ηγέτες από όλο τον κόσμο να λύσουνζητήματα πολιτικών συγκρούσεων μεταξύ τους, αυξάνοντας το κύρος της ετήσιας συνάντησης σε ένα πολιτικό από αμιγώςοικονομικό φόρουμ.Η ετήσια σύνοδος του Νταβός ξεκίνησε το 1971 κι ήταν μια ιδέα του ιδρυτή της καθηγητή Klaus Schwab στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης και είχε σκοπό να φέρει στην Ευρωπαϊκή ήπειρο τις νέες ιδέες της επιχειρηματικότητας από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού για την προώθηση των δικών του βέλτιστων πρακτικών στη διαχείριση των επιχειρήσεων. Ο Schwab είναι τώρα εκτελεστικός πρόεδρος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός συγκεντρώνει επιχειρηματίες ηγέτες, επενδυτές, πολιτικούς και δημοσιογράφους από όλο τον κόσμο για να συζητήσουν τα σημερινά παγκόσμια οικονομικά και κοινωνικά θέματα και διοργανώνεται τον Ιανουάριο στη μικρό χειμερινό θέρετρο των περίπου 10.000 μονίμων κατοίκων, που διπλασιάζονται κατά τις περιόδους της συνόδου.Το φόρουμ είναι γνωστό ωςετήσια συνάντησή του Annual Meeting in Davos-Klosters. Με τα χρόνια, πολλοί ηγέτες των επιχειρήσεων, των κυβερνήσεων και της κοινωνίας των πολιτών έχουν φτάσει στις υψηλές Άλπεις για να εξετάσουν τα κυριότερα παγκόσμια ζητήματα και να ερευνήσουν λύσεις για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων. Η ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ και όλες οι δραστηριότητες και πρωτοβουλίες του σε όλο τον κόσμο διακρίνονται από την ενεργό συμμετοχή κυβερνήσεων, και μελώντης κοινωνίας των πολιτών.

Ο καθηγητής Klaus Schwab το ίδρυσε το 1971 κιαρχικά ονομάστηκε Ευρωπαϊκό Φόρουμ Διοίκησης, ως μη κερδοσκοπικό ίδρυμα με έδρα τη Γενεύη της Ελβετίας. Και καθιερώθηκε ανάμεσαστους επιχειρηματικούς κύκλους από την Ευρώπη στην αρχή αλλά και πέρα ​​από το Νταβός σεετήσια βάση κάθε Ιανουάριο.

Αρχικά, ο καθηγητής Schwab επικεντρώθηκε στις συναντήσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις θα μπορούσαν να υιοθετήσουν τις αμερικανικές πρακτικές βέλτιστης επιχειρηματικής διαχείρισης. Επίσης, ανέπτυξε και προώθησε την προσέγγιση της στρατηγικής για την διαχείριση και την επικοινωνία µε τους ενδιαφερόµενους, η οποία βασίστηκε στην εταιρική επιτυχία λαμβάνοντας υπόψη όλα τα συμφέροντα: όχι μόνο τους μετόχουςκαι τους πελάτες, αλλά και τους υπαλλήλους και τους χώρους στις οποίες λειτουργούν, συμπεριλαμβανομένωκαι τωνκυβερνήσεων.

Ορόσημα για το Νταβός ήταν τα γεγονότα το 1973, δηλαδή η κατάρρευση του μηχανισμού σταθερών συναλλαγματικών ισοτιμιών του Bretton Woods και ο αραβοϊσραηλινός πόλεμος, που είδαν την ετήσια συνάντηση να διευρύνει το επίκεντρό της από τη διοίκηση στα οικονομικά και στα κοινωνικά ζητήματα. Οι πολιτικοί ηγέτες κλήθηκαν για πρώτη φορά στο Νταβός τον Ιανουάριο του 1974.

Δύο χρόνια αργότερα, ο οργανισμός εισήγαγε ένα σύστημα συμμετοχής για «τις 1.000 κορυφαίες εταιρείες του κόσμου». Το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Διοίκησης ήταν το πρώτο μη κυβερνητικό ίδρυμα που ξεκίνησε μια σύμπραξη με τις επιτροπές οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας, προωθώντας τις πολιτικές οικονομικής μεταρρύθμισης στην Κίνα. Περιφερειακές συναντήσεις σε όλο τον κόσμο προστέθηκαν επίσης στις δραστηριότητες του φόρουμ, ενώ η δημοσίευση της Έκθεσης για την Παγκόσμια Ανταγωνιστικότητα το 1979 είδε την συνάντηση να επεκτείνεται στο να γίνει ένας κόμβος γνώσης.

Το 1987, το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Διαχείρισης έγινε το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ και επεδίωξε να διευρύνει το όραμά του να συμπεριλάβει την παροχή μιας πλατφόρμας διαλόγου με Ελληνικό ενδιαφέρον. ΗΔήλωση του Νταβός που υπογράφηκε το 1988 από την Ελλάδα και την Τουρκία, την εποχή που παραλίγο να καταλήξουμε σε πόλεμο, μείωσε την ένταση των δύο χωρών, αλλά είχε ως αποτέλεσμα ο Ανδρέας Παπανδρέου να πει το περίφημο Mea Culpa. Tο 1989 η Βόρεια και η Νότια Κορέα πραγματοποίησαν τις πρώτες συνεδριάσεις σε υπουργικό επίπεδο στο Νταβός. Στην ίδια συνάντηση, ο πρωθυπουργός της Ανατολικής Γερμανίας Χαντ Μόντροου και ο Γερμανός καγκελάριος Χέλμουτ Κόλ συναντήθηκαν για να συζητήσουν τη γερμανική επανένωση. Το 1992, ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής de Klerk συναντήθηκε με τον Nelson Mandela και τον αρχηγό Mangosuthu Buthelezi στην ετήσια συνάντηση, την πρώτη κοινή εμφάνισή τους εκτός Νότιας Αφρικής και ορόσημο στην πολιτική μετάβαση της χώρας.

Το 2015, το φόρουμ αναγνωρίστηκε επισήμως ως διεθνής οργανισμός. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην επόμενη φάση του ταξιδιού της ως παγκόσμια πλατφόρμα συνεργασίας δημόσιου-ιδιωτικού τομέα.

Η συνάντηση Ανδρέα Παπανδρέου – Τουργκούτ Οζάλ στο Νταβός και η συμφωνία του «μη πολέμου».τις 30 Ιανουαρίου 1988 ο Ανδρέας Παπανδρέου συναντήθηκε με τον Τούρκο πρωθυπουργό Τουργκούτ Οζάλ στο Νταβός της Ελβετίας. Την1Φεβρουαρίου με συμφωνία ξεκίνησεδιάλογος για την βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών. Το 1987 Ελλάδα και Τουρκία είχαν φτάσει στο χείλος της σύρραξης με το τουρκικό πλοίο«Πίρι Ρέις» να παραβιάζει ελληνική υφαλοκρηπίδα και ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε δώσει εντολή στις Ένοπλες Δυνάμεις για απάντηση σε περίπτωση που οι Τούρκοι προχωρούσαν στις έρευνες. Αμέσως μετά τη συνάντηση του στο Νταβός, ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε δηλώσει: «Πετύχαμε το καλύτερο δυνατό». Ο Έλληνας πρωθυπουργός μαζί με τον ομόλογό του υπέγραψαν συμφωνία «μη πολέμου», όπως την είχε χαρακτηρίσει ο Παπανδρέου, κατά την οποία Αθήνα και Άγκυρα θα απείχαν από έρευνες στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου, μέχρι να επιλυθεί το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας των δύο χωρών. Τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς ο Ανδρέας Παπανδρέου από το βήμα της βουλής είπε την περίφημη φράση «mea culpa» (λάθος μου) σχολιάζοντας τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Νταβός ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, έπειτα από πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που είχε υποβάλει η Νέα Δημοκρατία.

Η είσοδος του ΔΝΤ στην Ελλάδα αποφασίστηκε στο Νταβός

Ο υπουργός οικονομικώντην κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ του 2009, Γιώργος Παπακωνσταντίνου παραδέχθηκε ότι στην περίφημη συνάντηση στο Νταβός, τον Ιανουάριου του 2010, όπου δημοσιογράφοι κυνηγούσαν τον τότε Πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου στους διαδρόμους για μια δήλωση, υπήρξε και μια μυστική συνάντηση.Ορθιοι, σε μια κουζίνα, ο Γιώργος Α.Παπανδρέου, ο ΓιώργοςΠαπακωνσταντίνου και ο επικεφαλής τότε του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν συζητούσαν την λύση για το ελληνικό πρόβλημα και την εμπλοκή του ταμείου στο πρόγραμμα και τέθηκαν τα θεμέλια για το μνημόνιο.«Αυτή η συνάντηση ήταν εκτός δημοσιότητας, καθώς οποιαδήποτε δημόσια παρουσία των τριών μας θα αποκάλυπτε ότι η Ελλάδα θα έμπαινε στο ΔΝΤ και θα μας κατέστρεφε τελείως στις αγορές» είπε ο Γ. Παπακωνσταντίνου. Το περιστατικό περιγράφει και στο βιβλίο του ο πρώην ΥΠΟΙΚ

Τα χλιδάτα ξενοδοχεία του Νταβός

Το Νταβός είναιμια πανέμορφη πόλη, με μακρά ιστορία. Το Νταβός είναι η μεγαλύτερη πίστα σκιτης Ελβετίας και η πόλη της Ευρώπης με το μεγαλύτερο υψηλότεροαφού είναι χτισμένη στα 1.760μ. Υψόμετρο, ανάμεσα σε πανύψηλες κορυφές των Αλπεων που εγγίζουν τα 3.000 μ.Το 1860 κάποιος γιατρός Alexandre Spengler έγραψε μια συνταγή σε ασθενή του με φυματίωση να μείνει στο Νταβός για να θεραπευτεί. Από τότε, χιλιάδες πλούσιοι ασθενείς κατέκλυσαν την πόλη για να θεραπεύσουν ή να γεμίσουν τα πνευμόνια τους με τον καθαρό και κρύο αέρα του Νταβός, ο οποίος φημίζεται γιατί είναι από τους πιο ξηρούς αέρηδες του κόσμου.Διάφοροι διάσημοι επισκέπτονται το Νταβός, ανάμεσά τους και ο γερμανός συγγραφέας Τόμας Μαν, ο οποίος πήρε το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1929. Εκεί εγραψε το 1912 το «Μαγικό Βουνό» στη βίλα Am Stein, δίπλα στο σανατόριο Waldsanatorium το οποίο σήμερα είναιτοξενοδοχείο Waldhotel Bellevue.Στην κοιλάδα που διατρέχει ο ποταμός Landwasser, το Νταβός διαθέτει, επίσης, μια από τις πιο ενδιαφέρουσες τοποθεσίες για σκι, την οποία επισκέπτονται ετησίως περίπου 3 εκατομμύρια άνθρωποι μεγια πίστες 320 χιλιομέτρων, και 75 χιλιόμετρα για ski de fond. Σήμερα, ο τουρισμός εκπροσωπεί το 70% των εσόδων της μικρής πόλης.