Κορονοϊός 2020: Ραγδαία εξάπλωση - 17 οι νεκροί - «Νεκρές πόλεις» στην Κίνα [vids]

Κορονοϊός 2020: Ραγδαία εξάπλωση - 17 οι νεκροί - «Νεκρές πόλεις» στην Κίνα [vids]

Κορονοϊός 2020: Πληθαίνουν ώρα με την ώρα τα κρούσματα του νέου μυστηριώδους κορονοϊού.

Κορονοϊός 2020: Τρεις πόλεις συνολικού πληθυσμού άνω των 20 εκατομμυρίων κατοίκων στην Κίνα, έχουν τεθεί ήδη σε καραντίνα, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι τα κρούσματα είναι πολύ περισσότερα από τον επίσημο αριθμό. Μετά τις πόλεις Γουχάν και Χουανγκγκάνγκ, ταξιδιωτικοί περιορισμοί επιβλήθηκαν και στους κατοίκους της πόλης Έτσου, επίσης στην κεντρική Κίνα. Μέχρι στιγμής ο επίσημος αριθμός των κρουσμάτων είναι 671, ωστόσο Βρετανοί εμπειρογνώμονες από το Imperial College του Λονδίνου, εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων μόνο στην πόλη Γουχάν μπορεί να φθάσει τις 9.700. 

Παράλληλα, κρούσματα εντοπίζονται σε άλλες πόλεις της Κίνας αλλά και εκτός χώρας. Η Σιγκαπούρη επιβεβαίωσε σήμερα το πρώτο κρούσμα.Ο 66χρονος άνδρας που έχει προσβληθεί από τον ιό είναι Κινέζος υπήκοος και κάτοικος της πόλης Γουχάν, όπου εκδηλώθηκε ο ιός, σύμφωνα με εφημερίδα, η οποία επικαλείται το υπουργείο Υγείας της Σιγκαπούρης. Είναι επίσης πιθανό να υπάρχει άλλο ένα κρούσμα, ανακοίνωσαν οι αρχές της χώρας.  Τον εντοπισμό στελέχους του ιού σε Ινδό νοσοκόμο ανακοίνωσαν όμως σήμερα και οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας. Σημειώνεται ότι κρούσματα της μυστηριώδους ασθένειας έχουν εντοπιστεί στη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία, την Ταϊλάνδη, τις ΗΠΑ και την Ταϊβάν. 

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Πιο εύκολη η μετάδοσή του μεταξύ ανθρώπων 

Ο κορονοϊός που ξεκίνησε από την πόλη Γουχάν της Κίνας και απειλεί να λάβει διαστάσεις επιδημίας μεταδίδεται πιο εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο απ’ ό,τι πιστεύαμε αρχικά, αποκάλυψε σήμερα αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. «Πλέον βλέπουμε μια δεύτερη και τρίτη γενιά μετάδοσης», ανέφερε ο δρ. Ντέιβιντ Χέιμαν, προεδρεύων της επιτροπής του ΠΟΥ η οποία συγκεντρώνει δεδομένα για τον ιό. Το πέρασμα στην «τρίτη γενιά» σημαίνει ότι κάποιος που μολύνθηκε με τον ιό μετά από επαφή που είχε με ζώα στην αγορά της Γουχάν στην Κίνα, μετέδωσε τον ιό σε κάποιον άλλο, ο οποίος με τη σειρά του τον μετέδωσε σε ένα τρίτο πρόσωπο. Αρχικά ο ιός εμφανίστηκε να μεταδίδεται μόνο μέσω πολύ στενής επαφής, η οποία συνήθως προκύπτει στο πλαίσιο μιας οικογένειας όπως είναι μέσω της αγκαλιάς, του φιλιού ή της κοινής χρήσης οικοσκευών, πρόσθεσε ο Χέιμαν.

Σε καραντίνα

Την παραμονή της αργίας για το κινεζικό Νέο Έτος, κανένα αεροπλάνο ούτε τρένο δεν αναχωρεί σήμερα από την Γουχάν, που βρίσκεται στο κέντρο της επιδημίας. Αυτό το μέχρι τώρα άγνωστο στέλεχος του ιού πιστεύεται ότι εμφανίσθηκε στα τέλη της περυσινής χρονιάς σε αγορά της Γουχάν όπου γίνονται παράνομες αγοραπωλησίες άγριων ζώων. Η λειτουργία των περισσότερων μέσων μεταφοράς στην Γουχάν, μια πόλη 11 εκατομμυρίων κατοίκων, ανεστάλη την Πέμπτη το πρωί και ο πληθυσμός κλήθηκε να μην φύγει από την πόλη. Μερικές ώρες αργότερα, κρατικά μέσα ενημέρωσης στη γειτονική πόλη Χουανγκγκάνγκ, όπου ζουν περίπου 7,5 εκατομμύρια άνθρωποι, μετέδωσαν πως επιβλήθηκε και εκεί παρόμοιος αποκλεισμός.