Μέρκελ - Ερντογάν: Συνάντηση με δύσκολη ατζέντα στην Κωνσταντινούπολη [vid]

Στην Κωνσταντινούπολη η Μέρκελ  - Θα συναντηθεί με Ερντογάν
Στην Κωνσταντινούπολη η Μέρκελ - Θα συναντηθεί με Ερντογάν

Μέρκελ - Ερντογάν: Επίσκεψη εργασίας στην Τουρκία πραγματοποιεί σήμερα, Παρασκευή 24/1, η Γερμανίδα Καγκελάριος έπειτα από πρόσκληση του Τούρκου προέδρου.

Μέρκελ - Ερντογάν: Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, κατά τις επαφές Μέρκελ - Ερντογάν θα συζητηθούν οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών σε όλες τους τις διαστάσεις, ενώ θα συζητηθούν και βήματα που μπορούν να γίνουν για την ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Αναφέρεται, επίσης, ότι στο πλαίσιο της ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ από τη Γερμανία τον Ιούλιο, κατά τις επαφές θα δοθεί έμφαση στις ευρωτουρκικές σχέσεις, τη διαδικασία ένταξης και τα θέματα επικαιροποίησης της τελωνειακής ένωσης και της απελευθέρωσης της βίζας για τους Τούρκους πολίτες. Στις συνομιλίες θα γίνει ανταλλαγή απόψεων για τη Λιβύη, το Συριακό και τα περιφερειακά και διεθνή ζητήματα, ενώ στο πλαίσιο της επίσκεψης, Ερντογάν και Μέρκελ θα εγκαινιάσουν τουρκογερμανικό πανεπιστήμιο στην Κωνσταντινούπολη.

Η επίσκεψη της Γερμανίδας Καγκελαρίου πραγματοποιείται μια μέρα αφότου Επιστημονική Υπηρεσία της γερμανικής ομοσπονδιακής βουλής καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το μνημόνιο παραβιάζει το εθιμικό Δίκαιο Θαλάσσης και κατά συνέπεια είναι παράνομο και λειτουργεί σε βάρος τρίτων. Στα συμπεράσματα επισημαίνεται σαφώς ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο παραβιάζει το αναγνωρισμένο εθιμικό δίκαιο των ελληνικών νησιών με το να «αρνείται» την ελληνική ΑΟΖ νοτιοανατολικά της Κρήτης και δημιουργεί (αντιποιείται) μια δική της ενιαία ΑΟΖ μέχρι τις ακτές της Κρήτης και της Ρόδου.

Έκθεση - κόλαφος της Γερμανικής βουλής: «Παράνομο το μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης, παραβιάζει το εθιμικό δίκαιο των ελληνικών νησιών»

Στη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης αναφέρθηκε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το Νταβός επισημαίνοντας ότι «δεν μπορεί να αναζητάμε πολιτική λύση στη Λιβύη εάν δεν ακυρωθεί αυτή η συμφωνία». Όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός στη συζήτησή του με τον καθηγητή Ιστορίας των Πανεπιστημίων Harvard και Stanford, Νίαλ Φέργκιουσον με τη συμφωνία αυτή αγνοείται το γεγονός ότι τα νησιά έχουν δικαίωμα για αποκλειστικές οικονομικές ζώνες. Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε, επίσης, λάθος το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν κλήθηκε στη Διάσκεψη του Βερολίνου, αλλά ταυτόχρονα εκτίμησε πως θα γίνει δεκτό το αίτημα της χώρας μας για συμμετοχή στις επόμενες φάσεις της διαδικασίας.

Συναντήσεις Μητσοτάκη στο Νταβός: Λιβύη και πλεονάσματα στο επίκεντρο

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης ζήτησε τη μεσολάβηση της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ στον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, για τα θέματα των γεωτρήσεων στην ανατολική Μεσόγειο.  «Σε τηλεφωνική επικοινωνία με την Καγκελάριο κ. Μέρκελ, ενόψει της επίσκεψής της στην Τουρκία, ζήτησα όπως διαβιβάσει μήνυμα προς τον Πρόεδρο Ερντογάν για άμεσο τερματισμό των παράνομων ενεργειών στην κυπριακή ΑΟΖ και για συμμόρφωση, επιτέλους, με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», έγραψε ο Κύπριος Πρόεδρος σε ανάρτησή του στο Twitter.