Τουρκία Κυπριακή ΑΟΖ: «Θέμα ωρών να ξεκινήσει το Γιαβούζ παράνομη γεώτρηση» [vid]

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Γιαβούζ στην Κυπριακή ΑΟΖ.
Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Γιαβούζ στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Τουρκία Κυπριακή ΑΟΖ: «Λάδι στη φωτιά» ρίχνει η Άγκυρα. Πληροφορίες για επικείμενη γεώτρηση στο οικόπεδο 8 από το Γιαβούζ.

Τουρκία Κυπριακή ΑΟΖ: Κλιμακώνει τις προκλήσεις η Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο και την κυπριακή ΑΟΖ, καθώς σύμφωνα με κυπριακά μέσα ενημέρωσης, είναι πλέον ζήτημα ωρών να ξεκινήσει η παράνομη γεώτρηση του τουρκικού σκάφους Γιαβούζ στο τεμάχιο 8 της κυπριακής ΑΟΖ, κι ενώ η Άγκυρα διαμηνύει πως δέχεται να πάει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης με την Ελλάδα, αλλά όχι μόνο για το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το sigmalive.com που επικαλείται έγκυρες πηγές, το τουρκικό γεωτρύπανο έχει πλέον σταθεροποιηθεί σε πολύ κοντινή απόσταση από τον στόχο «Ερατοσθένη Νότιο». Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως έχει συγκεντρώσει όλα τα απαραίτητα εφόδια και υλικά από τα συνοδευτικά σκάφη.

Σύμφωνα πάντα με το κυπριακό κανάλι, οι ενδείξεις προδίδουν ολοκλήρωση προεργασιών και ότι επίκειται, πλέον, η έναρξη της παράνομης γεώτρησης για την «αφαίμαξη» τυχόν κοιτάσματος φυσικού αέριου. Τις τελευταίες ημέρες, ένα από τα υποσχόμενα τεμάχια της Κύπρου, το οκτώ, το οποίο έχει αδειοδοτηθεί από τη Δημοκρατία στις ΕΝΙ και ΤΟΤΑΛ, βρίσκεται υπό καθεστώς ομηρίας από μία τουλάχιστον τουρκική φρεγάτα και το γεωτρύπανο «Γιαβούζ», σημειώνει το sigmalive.com. Το σημείο της επικείμενης  γεώτρησης διαφαίνεται και από τις συντεταγμένες στην οδηγία ΝΑVTEX, που εξέδωσε πρόσφατα  η Άγκυρα.

Διαβάστε: Τουρκία Ελλάδα: «Δεν αποκλείουμε τη Χάγη για τις διαφορές με την Αθήνα», λέει η Άγκυρα


Δείτε το σχετικό βίντεο:

Διαβάστε: ΗΠΑ Τουρκία τώρα: «Σταματήστε τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ» η προειδοποίηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Άγκυρα


Ειδικότερα, η Τουρκία, δεσμεύει περιοχή με έκταση μικρότερη των 5 με 6 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Στην περιοχή αυτή, διεξήχθη το 2017 ολοκληρωμένη μελέτη από την ΕΝΙ, με δειγματοληψία από υποβρύχια ρομπότ. Τα τουρκικά επεκτατικά σχέδια δεν τελειώνουν με το τεμάχιο «οκτώ». Σύμφωνα με δημοσίευμα της Hurriyet, η οποία επικαλείται δηλώσεις του αξιωματούχου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Τσαγατάι Ερτζιγιές, αναμένεται να εκδοθούν νέες  παράνομες άδειες στην τουρκική πετρελαϊκή TPAO, για έρευνες και γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο της παράνομης συμφωνίας Άγκυρας - Λιβύης. «Το υπουργείο Ενέργειας της χώρας μας ανακοίνωσε ότι εργάζεται για την έκδοση νέων αδειών εξερεύνησης και εκμετάλλευσης στην Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες προστίθενται σε εκείνες που εκδόθηκαν το 2009 και το 2012», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας. Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, πρόσθεσε ότι τα δύο σεισμογραφικά, Ορούτς Ρέις και Μπαρμπαρός, βρίσκονται στην Αττάλεια εν αναμονή νέων αποστολών, οι οποίες θα καθοριστούν ανάλογα με το πλάνο εργασίας του υπουργείου Ενέργειας.


Τουρκία Ελλάδα: «Να πάμε στη Χάγη, αλλά όχι μόνο για την υφαλοκρηπίδα»

Την ετοιμότητα της Άγκυρας για διάλογο με την Αθήνα για τα προβλήματα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Χαμί Ακσόι, κι ενώ η Τουρκία προκαλεί εκ νέου, θέτοντας θέμα υφαλοκρηπίδας, νησιών και Ιμίων. Πιο αναλυτικά, σε ανακοίνωσή του, ο τούρκος αξιωματούχος σημειώνει ότι η Τουρκία δεν αποκλείει ακόμη και την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τα προβλήματα στο Αιγαίο και την αποστρατικοποίηση των νησιών του. «Επιθυμούμε το ζήτημα της παραβίασης του καθεστώτος αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου μαζί με άλλα προβλήματα του Αιγαίου και να επιλυθούν μέσω συνομιλιών. Κι όταν το δηλώνουμε αυτό πως δεν αποκλείουμε μεθόδους αμοιβαίας ειρηνικής λύσης τις οποίες θα συμφωνήσουμε συμπεριλαμβανομένου και του Διεθνούς Δικαστηρίου», σημείωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας.

Διαβάστε: Διαβάστε: Τουρκία Ελλάδα: Νέα πρόκληση - Το τουρκικό ΥΠΕΞ θέτει ζήτημα υφαλοκρηπίδας, νησιών και Ιμίων

Παράλληλα εξήγησε ότι ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν πρότεινε στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τις διαπραγματεύσεις τους σε Νέα Υόρκη και Λονδίνο να ανοίξει εκ νέου ο διάλογος και οι διερευνητικές επαφές ακόμη και για τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου. «Η Ελλάδα, όμως αντί να ανταποκριθεί θετικά σε αυτή την πρόταση, αντί να καθίσει και να μιλήσει μαζί μας, με τον συνηθισμένο τρόπο διαμαρτύρεται προς την ΕΕ, και ελπίζει σε βοήθεια άλλων. Αυτή η στάση δεν αρμόζει στην σοβαρότητα και τις σχέσεις καλής γειτονίας», επισήμανε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. «Η Ελλάδα κάνει μεγάλο λάθος αν ελπίζει πως θα έχει αποτελέσματα χρησιμοποιώντας τρίτες χώρες κάθε φορά που θα έχει στριμωχθεί» υποστήριξε ο κ. Ακσόι.


Τουρκία Ελλάδα: Η Άγκυρα θέτει ζήτημα υφαλοκρηπίδας, νησιών και Ιμίων

Εν τω μεταξύ, προκαλεί εκ νέου η Τουρκία, καθώς μετά τις αξιώσεις που εξέφρασε την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020 για αποστρατικοποίηση των νησιών, με ανακοίνωσή της στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εξωτερικών αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο. Συγκεκριμένα, υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών, ο Τσαγατάι Ερτζίγες, που είχε συντάξει τους χάρτες με τις διεκδικήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, ανέβασε στο Twitter κείμενο με τις πέντε αξιώσεις του υπουργείου στο Αιγαίο. Οι Τούρκοι θέτουν και πάλι θέμα με την υφαλοκρηπίδα, για την αποστρατικοποίηση των νησιών και ιδιαίτερα τα Ίμια, την έρευνα και τη διάσωση στο Αιγαίο καθώς και τα 10 μίλια του εναέριου χώρου.

«Το υπουργείο Ενέργειας μάς ανακοίνωσε ότι εργάζεται για την έκδοση νέων αδειών εξερεύνησης και εκμετάλλευσης στην Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες προστίθενται σε εκείνες που εκδόθηκαν το 2009 και το 2012», ανακοίνωσε ο Τσαγατάι Ερτζιγιές, αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, μιλώντας στο Πανεπιστήμιο της Άγκυρας, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hurriyet. Σημείωσε πως δύο σεισμογραφικά το Ορούτς Ρέις και το Μπαρμπαρός, βρίσκονται στην Αττάλεια εν αναμονή νέων αποστολών, οι οποίες θα καθοριστούν ανάλογα με το πλάνο εργασίας του υπουργείου Ενέργειας. Υπενθυμίζεται, πως πριν λίγες ημέρες ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ανακοινώσει ότι η Τουρκία θα ξεκινήσει εξερευνήσεις και γεωτρήσεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου μέσα στο 2020, με πρώτο το σεισμογραφικό Ορούτς Ρέις.
Το tweet του Ερτζίγες παραπέμπει στο κείμενο του τουρκικού ΥΠΕΞ με τίτλο «τα προβλήματα στο Αιγαίο» και παραθέτει τα εξής τουρκικά αιτήματα:

Το πρώτο αφορά στα χωρικά ύδατα, στην υφαλοκρηπίδα και στις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας, συμπεριλαμβανομένων των περιορισμών αυτών των περιοχών.
Το δεύτερο αναφέρεται στη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923, στη Συνθήκη του 1947 και άλλων διεθνών εγγράφων σχετικά με το καθεστώς αφοπλισμού των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου
Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα με το Αιγαίο αφορά στο νομικό καθεστώς κάποιων γεωγραφικών σχηματισμών
Το τέταρτο αφορά στον εθνικό εναέριο χώρο, επικρίνοντας τη στάση της Ελλάδας που υποστηρίζει ότι ο χώρος είναι 10 ναυτικά μίλια και εκμεταλλεύεται την ευθύνη της ζώνης πληροφοριών πτήσης (FIR) κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου.
Η πέμπτη κατηγορία θεμάτων του Αιγαίου σχετίζεται με τις δραστηριότητες έρευνας και διάσωσης (SAR).

Διαβάστε: Τουρκία Ελλάδα: Την αποστρατιωτικοποίηση 16 ελληνικών νησιών ζητά ο Χουλουσί ΑκάρΤουρκία Ελλάδα: Αποστρατιωτικοποίηση 16 ελληνικών νησιών

Να σημειωθεί ότι όπως μετέδωσε την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας υποστήριξε ότι η ύπαρξη ελληνικών στρατευμάτων σε 16 ελληνικά νησιά αντιβαίνει το Διεθνές Δίκαιο. «Aναμένουμε από την Ελλάδα να ενεργήσει σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, τις συμφωνίες που έχει υπογράψει και τις σχέσεις καλής γειτονίας» διαμήνυσε ο Χουλουσί Ακάρ. Η απο-στρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών αποτελεί πάγιο αίτημα της τουρκικής πλευράς, στις οποίες επανέρχονται κατά καιρούς Τούρκοι αξιωματούχοι παραπέμποντας στις συνθήκες της Λωζάνης και των Παρισίων.

Από την πλευρά του Μεβλούτ Τσαβούσογλου τόνισε σε συνέντευξή του στο Sputnik πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να μεσολαβεί δίκαια και αντικειμενικά στη συνεχιζόμενη διένεξη ανάμεσα στην Τουρκία και την Κύπρο, που αφορά την οριοθέτηση αποκλειστικών οικονομικών ζωνών στη Μεσόγειο, αντί να λαμβάνει απλώς αποφάσεις που στοχοθετούν την Άγκυρα. «Η ΕΕ θα πρέπει να διαδραματίζει έναν ισορροπημένο και αντικειμενικό ρόλο στα ζητήματα. Χάριν της αλληλεγγύης, η ΕΕ είναι σε θέση να υποστηρίζει μόνο τα κράτη μέλη της. Όμως αυτό δεν λύνει το πρόβλημα. Αντί να κάνουν δηλώσεις ή να λαμβάνουν αποφάσεις εναντίον της Τουρκίας, θα πρέπει να βρούν τον τρόπο για να διευθετήσουν αυτό το πρόβλημα και μπορούν να είναι έντιμοι μεσολαβητές», δήλωσε ο Τσαβούσογλου. Ο τούρκος υπουργός κατηγόρησε την ΕΕ για «δύο μέτρα και δύο σταθμά και υποκρισία» στη διαχείριση της κατάστασης και πρόσθεσε πως η ΕΕ είναι υποχρεωμένη να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Ο ίδιος δήλωσε πως πιστεύει ότι η κατάσταση θα πρέπει να διδάξει την ΕΕ «πώς να μοιράζεται» και να συνεργάζεται, ενώ πρόσθεσε πως η Τουρκία παραμένει ανοικτή για διάλογο.