Κορονοϊός: Η λέξη του μήνα. Όμως πριν από αυτόν τον μήνα, χιλιάδες μήνες πίσω στο παρελθόν, κάποιες έντονα θανατηφόρες ασθένειες και βάκιλοι, ξεκλήριζαν μαζικά το ανθρώπινο γένος. Με την επιστήμη να μην δίνει λύσεις και την εκκλησία να έχει τον πρώτο θεραπευτικό λόγο.

Μαύρος Θάνατος, ή πανώλη ή λοιμός ή κοινώς πανούκλα, ήταν η επιδημία που προκάλεσε τον μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων από οποιοδήποτε άλλο γεγονός στην ιστορία, περίπου το 1/3 του πληθυσμού στην Ευρώπη του Μεσαίωνα. Ήτοι 20 εκατομμύρια άνθρωποι. Το βασικό φάρμακο αντιμετώπισης ήταν οι λιτανείες και τότε βγήκε και η λέξη καραντίνα για τα καράβια, με τα οποία ήρθε στην γηραιά Ήπειρο. Οι κυριότερες αντιδράσεις του κόσμου ήταν φόβος και υστερία, απολύτως δικαιολογημένες αν αναλογιστούμε ότι στη μεγάλη έξαρση της επιδημίας στο Παρίσι λόγου χάρη πέθαιναν 800 άνθρωποι ημερησίως.


Εστία μόλυνσης θεωρήθηκε και θεωρείται ότι ήταν αρουραίοι.Μεταδόθηκε στουςανθρώπουςαπό το τσίμπημα των ψύλλων που παρασιτούσαν στους αρουραίους. Διότι είχε συμβεί και το εξής θεάρεστο. Κατά την περίοδο του Μεσαίωνα οΠάπας αποκάλεσε τις γάτες όργανα του Σατανά με αποτέλεσμα ναακολουθήσει κύμα μαζικής εξόντωσης κάθε γάτας και οι αρουραίοι να πολλαπλασιάζονται με ταχύτατο ρυθμό.Εν ολίγοις η παρέμβαση της εκκλησίας σε όσα εν σοφία εποίησε, δεν είχε αίσιο τέλος…

Σύφιλη, η «καραβάνα των Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων»,που επίσης ταλάνισε με ένταση την Ευρώπη.Οι πρώτες γραπτές καταγραφές ξεσπάσματος σύφιλης προέκυψαν το 1494/1495 στη Νάπολη κατά τη διάρκεια μιας γαλλικής εισβολής, γι΄ αυτό και αρχικά ήταν γνωστή ως η «γαλλική νόσος», κι έτσι αποκαλείται παραδοσιακά και σήμερα.Και το βακτήριό της ονομάζεται ωχρά σπειροχαίτη [υπάρχει γνωστό ελληνικόundergroundμουσικό συγκρότημα με αυτό το… ελκυστικό όνομα].
Το δυσάρεστα εντυπωσιακό είναι ότι δεν έχει βρεθεί εμβόλιο για την αποτελεσματική πρόληψη της ασθένειας. Αλλά ευτυχώς θεραπεύεται πολύ εύκολα, αν αντιμετωπιστεί κατά το πρωτογενές και δευτερογενές της στάδιο.

Σπιναλόγκα, το ελληνικό νησί του πόνου ή η φάρμα των λεπρών
Αν έπληξε κάτι προπολεμικά τον ελληνικό πληθυσμό ήταν κυρίως η φυματίωση καιηλέπρακι ας υπήρχε από αρχαιοτάτων χρόνων. Λέπρα ή αλλιώςνόσος του Χάνσεν, προς τιμή του γιατρού Χάνσενανακάλυψε το μυκοβακτήριό τηςκι έδειξε ότι ήταν δυνατόν να ελεγχθεί κάπως, αν οι πάσχοντες απομονώνονταν.Ο πιο διαδεδομένος μύθος που κυκλοφορεί ακόμα και σήμερα είναι ότι μεταδίδεται εύκολα, ενώ η επιστήμη την κατατάσσεται στην τελευταία θέση των μεταδοτικών ασθενειών.
Το οδυνηρό ήταν ότι, τα πολύ παλιά χρόνια, «Λεπρό» σε χαρακτήριζε ο ιερέας και όχι ο γιατρός. Ο κλήρος τη θεωρείτο τιμωρία και όχι λοιμώδης ασθένεια, αποτέλεσμα μιας εξωτερικευμένη «ακαθαρσία» που την προκαλούσε η εσωτερική αμαρτία… Αργότερα υπήρξε άλλη θεολογική εκτίμηση, βασισμένη στην Παλαιά Διαθήκη και στην προφητική πρόβλεψη ότι «ο Ιησούς θα υπέφερε για λογαριασμό μας, με το να του συμπεριφέρονται σαν να ήταν λεπρός». Κατόπιν τούτου ονομάστηκε…αγία νόσος. Έτσι οι λεπροί, ενώ είχαν δεν είχαν δικαίωμα ούτε να μιλήσουν σε κάποιο μη λεπρό εκτός κι αν στεκόταν αντίθετα στον άνεμο και σε απόσταση, απέκτησαν ιδιαίτερα προνόμια, με σημαντικότερο όλων το δικαίωμα στην επαιτεία….


Το1903στην Κρήτη ιδρύεταιΛεπροκομείο στη Σπιναλόγκα,Ήταν η εποχή της βαθιάς άγνοιας, ο κόσμος πανικοβάλλονταν από τη λέπρα και δεν γνώριζε ότι το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού έχει φυσική ανοσία στην ασθένεια αυτή. Οι λεπροί έπρεπε να φορούν κουδούνια για να προειδοποιούν τον κόσμο να απομακρύνεται έγκαιρα από κοντά τους. Στις 30 Μαΐου του 1903 υπογράφηκε η απόφαση για να μετατραπεί η Σπιναλόγκα σε νησί των λεπρών και μεταφέρθηκαν 250 ασθενείς από διάφορα μέρη της Κρήτης. Μετά το 1913 η Κρήτη ενώθηκε με την Ελλάδα και άρχισαν να έρχονται ακόμα περισσότεροι άρρωστοι στη Σπιναλόγκα, ενώ αργότερα δέχτηκε ασθενείς ακόμα και από άλλες χώρες και χαρακτηρίστηκε σαν Διεθνές Λεπροκομείο.

Στον αστερισμό του Κορονοϊού
Υπήρξαν πολλές σφοδρές παγκόσμιες επιδημίες μέχρι να φτάσουμε σε αυτές των τελευταίων 50 χρόνων. Που προκαλούν μεγαλύτερο πανικό και λιγότερα θύματα, ενώ η φήμη της επικινδυνότητάς τους μεταφέρεται με μεγαλύτερη ταχύτητα από το ίδιο το μικρόβιο και για μια αστραπιαία το σύμπαν μπαίνει σύσσωμο στην ιο-συζήτηση.


Στην Ελλάδα χρειάστηκαν λίγες ημέρες μέχρι να ισορροπήσουμε μεταξύ κοροναϊού και κορονοϊού. Αρχικά αποδόθηκε μαζικά από τα ΜΜΕ ως κοροναϊός, σα να λέμε… «θαλασσάλυκος» ή «καρεκλακένταυρος», αλλά στη συνέχεια τα υιοθέτησαν τη σωστή απόδοση. Κι επειδή η παγκοσμιοποίηση έχει τα καλά της έχει και στα στραβά της, πότε ξεκίνησε από την Κίνα, πότε έφτασε στη Γαλλία, ούτε που προλάβαμε να το καταλάβουμε. Ευχόμαστε να κρατηθεί εκτός συνόρων της χώρας αλλά τα σύνορα για τους ιούς είναι «μία κατασκευή» που δεν την λαμβάνουν υπόψη. Εν τω μεταξύ μπορούμε να συζητάμε γι΄αυτόν ολημερίς κι ολονυχτίς.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις