Κορονοϊός 2020: Η Ρωσία κλείνει τα σύνορα με την Κίνα [vids]

Η Ρωσία κλείνει τα σύνορα με την Κίνα, υπό την απειλή του κορονοϊού
Η Ρωσία κλείνει τα σύνορα με την Κίνα, υπό την απειλή του κορονοϊού

Κορονοϊός 2020: Δραστικά μέτρα λαμβάνει η Ρωσία, προκειμένου να περιορίσει την εξάπλωση του ιού.

Κορονοϊός 2020: Η απειλή του νέου κοροναϊού οδήγησε τη Ρωσία να πάρει την απόφαση να κλείσει τα σύνορά της με την Κίνα και της χώρες της Άπω Ανατολής. Την απόφαση ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Μιχαήλ Μισούστιν. Σημείωσε, δε, πως «θα ενημερώσουμε όλους για το κλείσιμο των συνόρων στην Άπω Ανατολή καθώς και για άλλα μέτρα που έλαβε η ρωσική κυβέρνηση».

Σημειώνεται πως στη Ρωσία έχει δημιουργηθεί από την κυβέρνηση ειδική ομάδα εργασίας για να αποτρέψει τον θανατηφόρο ιό να φτάσει στη χώρα. Προηγουμένως, το υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε τους πολίτες να ματαιώσουν τα ταξίδια τους στην Κίνα, εκτός κι αν υπάρχει μεγάλη ανάγκη να πραγματοποιηθεί το ταξίδι. 

Ραγδαία αύξηση θυμάτων

Οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν το πρωί της Πέμπτης ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 38 θάνατοι, δηλαδή η μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση που έχει παρατηρηθεί από την αρχή της επιδημίας τον Δεκέμβριο, ανεβάζοντας τον απολογισμό σε 170 νεκρούς. Ο αριθμός των κρουσμάτων σημείωσε αύξηση και έφτασε περίπου τους 7.700 στην ηπειρωτική Κίνα, ξεπερνώντας πλέον το σύνολο των ανθρώπων που μολύνθηκαν από τον Sars το διάστημα 2002 και 2003. Τότε ο συνολικός αριθμός των νεκρών είχε φτάσει τους 774 παγκοσμίως, από τους οποίους οι 349 στην ηπειρωτική Κίνα.

Συνεργασία Ρωσίας - Κίνας για την παρασκευή εμβολίου

Όπως γνωστοποίησε το ρωσικό προξενείο στην πόλη Γκουανγκζού της Κίνας, το Πεκίνο έχει παραδώσει το γονιδίωμα του ιού στη Μόσχα. «Ρώσοι και Κινέζοι ειδικοί έχουν ξεκινήσει την παρασκευή ενός εμβολίου», αναφέρει στην ιστοσελίδα του το προξενείο. Επιστήμονες του πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσαν πως έχουν δημιουργήσει ήδη το εμβόλιο για τον θανατηφόρο νέο κορονοϊό, ωστόσο απομένουν οι εργαστηριακοί έλεγχοι, για τους οποίους απαιτείται χρόνος, σύμφωνα με τον καθηγητή λοιμώξεων Yuen Kwok-yung. 

Περίοδος επώασης 5,2 ημερών κατά μέσο όρο

Η περίοδος επώασης του νέου κορονοϊού που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη μεγαλούπολη Ουχάν της κεντρικής Κίνας είναι της τάξης των 5,2 ημερών κατά μέσον όρο, ωστόσο ποικίλει ανάλογα με τον ασθενή, σημειώνουν Κινέζοι ερευνητές που εκπόνησαν μια από τις πιο εκτεταμένες μελέτες για την επιδημία ιογενούς πνευμονίας που έχει δημοσιευθεί μέχρι σήμερα. Το γεγονός ότι η συγκεκριμένη εκτίμηση είναι ακόμη προκαταρκτική και «ανακριβής» και παρουσιάζει σημαντικές αυξομειώσεις δικαιολογεί «μια περίοδο παρακολούθησης ή καραντίνας διάρκειας 14 ημερών για τα πρόσωπα που έχουν εκτεθεί», κατά τη μελέτη, που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της ιατρικής επιθεώρησης New England Journal of Medicine (NEJM).

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΫ) αναφέρθηκε σε δελτίο του που δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα σε ένα φάσμα 2 ως 10 ημερών για την εμφάνιση συμπτωμάτων (πυρετός, βήχας, δυσκολία στην αναπνοή ως και οξεία αναπνευστική δυσχέρεια). Η εκτίμηση των Κινέζων επιστημόνων για την περίοδο επώασης του 2019-nCoV βασίζεται στην παρατήρηση 10 ασθενών. Πάντως, οι δώδεκα ερευνητές μελέτησαν τα 425 πρώτα κρούσματα για να εξακριβώσουν τα βασικά χαρακτηριστικά της επιδημίας.

Αφότου ξέσπασε στην Ουχάν τον Δεκέμβριο, ο αριθμός των κρουσμάτων της επιδημίας διπλασιάζεται ανά 7,4 ημέρες, υποδεικνύουν τα δεδομένα τους. Υπολογίζουν επίσης ότι κάθε ασθενής μολύνει κατά μέσον όρο 2,2 ανθρώπους· το μέγεθος αυτό αποκαλείται ρυθμός αναπαραγωγής, ή R0. Δεν αποτελεί καθεαυτού πρόβλεψη για το εύρος μιας επιδημίας, πάντως είναι χρήσιμη παράμετρος. Εν προκειμένω, είναι συγκριτικά χαμηλό, πιο κοντά στην απλή χειμωνιάτικη γρίπη ( ≈ 1,3) από ό,τι για παράδειγμα στην εξαιρετικά μολυσματική ιλαρά ( ≈ 12+), και συγκρίσιμο με τον κοροναϊό που προκάλεσε την επιδημία του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου, ή ΣΟΑΣ, από το 2002 ( ≈ 3).

Οι Κινέζοι επιστήμονες επισημαίνουν στην ανάλυσή τους ότι η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο «άρχισε μεταξύ στενών επαφών στα μέσα Δεκεμβρίου 2019». Δύο άλλες αναλύσεις που δημοσιοποιήθηκαν την Τρίτη κάνουν λόγο για περίοδο επώασης μόλις μερικών ημερών: 5,8 ημερών με βάση την παρατήρηση των δεδομένων 34 ασθενών από ερευνητές στην Ολλανδία· και τριών επιπλέον ημερών στην περίπτωση ενός 27χρονου Βιετναμέζου που μολύνθηκε από τον πατέρα του, που είχε επιστρέψει από την Ουχάν, σύμφωνα με επιστολή που δημοσιεύεται επίσης στο NEJM. Στη μελέτη που έγινε στην Κίνα, οι μισοί από τους 425 ασθενείς ήταν από 60 ετών και πάνω, ενώ κανένας δεν ήταν κάτω από 15 ετών.