Αυστραλία φωτιές: Ο επικεφαλής των Περιοχών της Αυστραλιανής Πρωτεύουσας (ACT) Άντριου Μπαρ δήλωσε ότι η απόφαση καταδεικνύει τον ενδεχόμενο κίνδυνο που διατρέχει η Καμπέρα από τις πυρκαγιές. Τόνισε, δε,ότι το μέτρο θα παραμείνει σε ισχύ «για όσο διάστημα υπάρχει κίνδυνος». Κύμα καύσωνα αναμένεται να πλήξει την αυστραλιανή πρωτεύουσα των 400.000 κατοίκων, την ώρα που πυρκαγιές απειλούν τα προάστιά της.

Σύμφωνα με αξιωματούχους, τη μεγαλύτερη απειλή για την Καμπέρα αποτελεί η πυρκαγιά που μαίνεται στην Ορόραλ Βάλεϊ, νότια της πρωτεύουσας, η οποία έχει επεκταθεί σε μια περιοχή 185 τετραγωνικών χιλιομέτρων και μαίνεται εκτός ελέγχου. «Η πυρκαγιά ενδέχεται να είναι πολύ απρόβλεπτη. Ενδέχεται να βγει εκτός ελέγχου», προειδοποίησε ο Μπαρ. «Ο συνδυασμός ακραίας ζέστης, ανέμων και ξηρασίας θα θέσει τα νότια προάστια της Καμπέρα σε κίνδυνο», εξήγησε. Αυτή είναι η πρώτη φορά που κηρύσσεται κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην περιοχή της πρωτεύουσας μετά το 2003, όταν πυρκαγιές είχαν καταστρέψει σχεδόν 500 σπίτια.

Η πυρκαγιά ξέσπασε στα περίχωρα της Καμπέρα, όταν κατά την προσγείωση ελικοπτέρου στο εθνικό πάρκο της πόλης προκλήθηκε σπινθήρας σε ξερά χόρτα. Η φωτιά επεκτάθηκε ταχύτατα και πλέον είναι εκτός ελέγχου, έχοντας κάψει μέχρι στιγμής 9.500 εκτάρια γης. Σοβαρό κίνδυνο αντιμετωπίζει το χωριό Θάρβα και πυροσβεστικά οχήματα έχουν στηθεί γύρω του με στόχο να αποτρέψουν την καταστροφή κατοικιών.

Εξαιτίας του τρόπου που ξεκίνησε η φωτιά, οι αρχές αποφάσισαν να μην επιτρέψουν στα ελικόπτερα να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις κατάσβεσης, όπου έριχναν φως στα σημεία όπου εργάζονται οι πυροσβέστες. Το αεροδρόμιο της Καμπέρα είχε κλείσει την περασμένη εβδομάδα, όταν κινδύνεψε από άλλη πυρκαγιά, η οποία τελικά κατασβέστηκε. Ωστόσο, αυτή η νέα φωτιά εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να καίει για εβδομάδες. Εξαιτίας των πυρκαγιών, από τον Σεπτέμβριο έχουν χάσει τη ζωή τους στην Αυστραλία 33 άνθρωποι, έχουν καεί περισσότερες από 3.000 κατοικίες και έχουν καταστραφεί πάνω από 10,6 εκατομμύρια εκτάρια γης.