ΠανεπιστήμιαBrexit: Δυστυχώς το διαζύγιο Αγγλίας – Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι γεγονός, οι υπογραφές έπεσαν. Από ΄δω και πέρα αρχίζει μια σειρά από παράλληλες απώλειες ή αλλαγές και για τα δύο συμβαλλόμενα μέρη. Και σε κάποια ζητήματα αλλάζει και τη ζωή πολλών ανθρώπων ή ομάδων. Εν προκειμένω αναφερόμαστε τόσο στους φοιτητές και τις φοιτήτριες, όσο και στους διδάσκοντες στα βρετανικά πανεπιστήμια που έχουν διαβατήρια ΕΕ.

Αυτή τη στιγμή 142.000 περίπου πολίτες της ΕΕ σπουδάζουν στην Αγγλετέρα και οι μισοί τουλάχιστον επιστήμονες που απασχολούνται επί του αγγλικού εδάφους,είναι κι αυτοί πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Η βρετανική κυβέρνηση έχει τονίσει ότι δεν θα αλλάξει τοstatusτων φοιτητών που ξεκίνησαν σπουδές από το χειμερινό εξάμηνο 2020/2021. Η συνέχεια όμως θα εξαρτηθεί από τις συμφωνίες που θα προκύψουν μεταξύ Μεγάλης Βρετανίας και ΕΕ. Το μεγάλο πρόβλημα έχουν μπροστά τους οι διδάσκοντες και επιστήμονες των οποίων η μετάβαση ουδόλως είναι δεδομένη.

Η βουλευτίνα των Φιλελευθέρων, Λέιλα Μοράν, είχε ζητήσει από την βρετανική κυβέρνηση να συνεχίσει η χώρα να συμμετέχει στα προγράμματαErasmus+ καιHorizonαλλά δεν εισακούσθηκε. Η απόφαση αυτή βλάπτει πρωτίστως την ίδια την Αγγλία διότι λόγω της καλής φήμης των πανεπιστημίων της έφερνε όχι μόνο φοιτητές και επιστήμονες από την ΕΕ αλλά και αρκετά έσοδα. Μόνο από τοHorizon έρεαν στην Αγγλία 6,37 δισεκατομμύρια. Παρ΄ όλα αυτά το αίτημα της Μοράν μπήκε στο χρονοντούλαπο.Προσφάτως, λιγότερο από μία εβδομάδα πριν τοBrexit, συνειδητοποίησε η κυβέρνηση τη λάθος κίνηση και στο παραπέντε ανακοίνωσε ένα νέο πρόγραμμα βίζας «GlobalTalentVisa» το οποίο θα τεθεί εν ισχύ από τις 20 Φεβρουαρίου. Με αυτό θα έχουν τη δυνατότητα επιστήμονες από άλλα κράτη μέλη και όχι μόνο να κάνουν έρευνα στη Βρετανία χωρίς περίπλοκες γραφειοκρατικές διαδικασίες.