Ιράν Ιράκ ΗΠΑ:Σε καθεστώς «κόκκινου συναγερμού» έχουν τεθεί οι αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ. Πληροφορίες κάνουν λόγο για ρίψη βλημάτων κοντά σε αμερικανικές αεροπορικές εγκαταστάσεις, αργά το βράδυ της Παρασκευής, 31 Ιανουαρίου.Η αμερικανική στρατιωτική βάση Al Qayyarah του Ιράκ, όπου φιλοξενούνται αμερικανικές δυνάμεις, βρίσκεται 40 περίπου χιλιόμετρα νότια από τη Μοσούλη και 299 χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης. Μέχρι στιγμής, δεν έχουν αναφερθεί ανθρώπινες απώλειες.

Να σημειωθεί ότι το απόγευμα της Κυριακής 26 Ιανουαρίου, χτυπήθηκε από πυραυλική επίθεση η καφετέρια της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Βαγδάτη. Ήταν η πρώτη φορά που ρουκέτες έπληξαν την αμερικανική πρεσβεία, η οποία βρίσκεται στην Πράσινη Ζώνη, όπου έχουν την έδρα τους πολλές διπλωματικές αποστολές και κυβερνητικές υπηρεσίες. Οι τρεις από τις πέντε ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν συνολικά έπληξαν την πρεσβεία των ΗΠΑ, σύμφωνα με μια πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας, την οποία επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο.Εν τω μεταξύ, τρεις ρουκέτες έπεσαν το βράδυ της Δευτέρας 20 Ιανουαρίου κοντά στην αμερικανική πρεσβεία, στην Πράσινη Ζώνη στην Βαγδάτη, τόνισαν στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγές στις υπηρεσίες ασφαλείας, χωρίς να αναφέρουν τυχόν θύματα. Από τα τέλη Οκτωβρίου, δεκάδες ρουκέτες έχουν στοχεύσει Αμερικανούς στρατιώτες και διπλωμάτες στο Ιράκ, κυρίως μέσα στην Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης. Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τις επιθέσεις αυτές, ωστόσο πολλές έχουν αποδοθεί από την Ουάσινγκτον σε φιλο-ιρανικές παρατάξεις.

Επίσης, πύραυλοι έπληξαν την αμερικανική βάση Taji, που βρίσκεται βόρεια της πρωτεύουσας της χώρας, Βαγδάτης, το βράδυ της Τρίτης 14 Ιανουαρίου 2020, σύμφωνα με αραβικά μέσα ενημέρωσης. Μέλος της αμερικανικής δύναμης φημολογείται πως τραυματίστηκε. Η επίθεση ήταν βίαιη και άγρια. Σε ανακοίνωσή του, ο ιρακινός στρατός δεν διευκρίνισε πόσοι πύραυλοι Κατιούσα έπληξαν τη βάση Τάτζι, στα βόρεια της Βαγδάτης, την οποία είχε στοχοθετήσει την περασμένη εβδομάδα η Τεχεράνη.Την Κυριακή 12 Ιανουαρίου, τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν οκτώ πύραυλοι Κατιούσα έπληξαν την αεροπορική βάση Μπάλαντ. Όλοι οι τραυματίες ήταν Ιρακινοί στρατιώτες. Να σημειωθεί ότι τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν από επίθεση στην αεροπορική βάση Μπάλαντ στο βόρειο Ιράκ, όπου σταθμεύουν στρατιώτες των ΗΠΑ, στις 12 Ιανουαρίου. Ο ιρακινός στρατός ανέφερε ότι οκτώ ρουκέτες Κατιούσα εκτοξεύθηκαν εναντίον της βάσης, που βρίσκεται περίπου 80 χλμ. βόρεια της πρωτεύουσας Βαγδάτη, και πως στους τέσσερις τραυματίες περιλαμβάνονται δύο αξιωματικοί. Στρατιωτικές πηγές δήλωσαν πως οι τραυματίες είναι Ιρακινοί στρατιώτες. Είπαν πως οι όλμοι έπληξαν τον διάδρομο για τα αεροπλάνα της βάσης. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για απώλειες μεταξύ των αμερικανικών δυνάμεων στη βάση. Η ιρακινή στρατιωτική ανακοίνωση δεν διευκρινίζει την προέλευση των πυρών και δεν κάνει καμία αναφορά στις αυξημένες εντάσεις ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις