Κορονοϊός: Εκτός από τις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, τη διπλωματία, αλλά και την παγκόσμια οικονομία, υπάρχει άλλη μια επικίνδυνη διάσταση. Η έξαρση του ρατσισμού λόγω κορονοϊού. Συγκεκριμένα, στην Ιταλία εκδηλώθηκαν περιστατικά ξενοφοβίας και εκκλήσεις να αποφεύγονται τα κινεζικά εστιατόρια και μαγαζιά!

Με φόντο την επιβεβαίωση των δύο πρώτων κρουσμάτων του ιού στην Ιταλία, πληθαίνουν τα περιστατικά ρατσιστικής βίας κατά Κινέζων, σύμφωνα με τον Guardian. Το ζευγάρι που νοσεί είναι Κινέζοι από την Ουχάν, οι οποίο έφθασαν στην Ιταλία για διακοπές στις 23 Ιανουαρίου. Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε δήλωσε ότι διεξάγονται έλεγχοι για κορονοϊό σε γκρουπ τουριστών στην Ιταλία, ενώ σταμάτησαν οι πτήσεις μεταξύ Κίνας και Ιταλίας.Να σημειωθεί ότι περισσότεροι από 30.000 Κινέζοι ζουν στην Ιταλία και η χώρα προσελκύει τους περισσότερους κινέζους τουρίστες στην Ευρώπη. Πέντε εκατομμύρια Κινέζοι επισκέφθηκαν την Ιταλία μόνο το 2018.

Ρατσιστικά περιστατικά στην Ιταλία

Ο Roberto Giuliani, διευθυντής του Ωδείου Santa Cecilia, επικρίθηκε από τους συναδέλφους του, επειδή ζήτησε από τους μαθητές από την Κίνα, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα να μην έρχονται στην τάξη μέχρι ένας γιατρός να τους επισκεφθεί στα σπίτια τους και να επιβεβαιώσει ότι δεν έχουν προσβληθεί από τον ιό. Ένα ακόμη ινστιτούτο μουσικής στο Κόμο ζήτησε από τους μαθητές που επέστρεψαν από την Κίνα μετά τις γιορτές της κινεζικής πρωτοχρονιάς να παραμείνουν στα σπίτια τους για 14 ημέρες.

Ακόμη, τα ιταλικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι δύο κινέζοι τουρίστες έγιναν αποδέκτες της οργής μιας ομάδας παιδιών στη Βενετία, ενώ πελάτες εστιατορίου καθύβρισαν τρεις κινέζους τουρίστες, που κάθισαν σε διπλανό τραπέζι.

Επίσης, όπως αναφέρει ο Guardian εμπόδισαν κινέζο τουρίστα να εισέλθει στο αρχαιολογικό πάρκο της Πομπηίας, καθύβρισαν ένα ακόμη τουρίστα σε τρένο, ενώ κατά τη διάρκεια ενός αγώνα ποδοσφαίρου μεταξύ παιδιών στο Μιλάνο, ένα από τα παιδιά επιτέθηκε σε συνομίληκό του από την αντίπαλη ομάδα με καταγωή από την Κίνα, λέγοντάς του: «Ελπίζω να κολλήσεις τον ιό».

«Δυστυχώς, ένας από τους αναπόφευκτους αντίκτυπους του κοροναϊού είναι η ξενοφοβία», δήλωσε στο Guardian ο Marco Wong, τοπικός σύμβουλος στην πόλη Prato της Τοσκάνης, που φιλοξενεί μεγάλο αριθμό Κινέζων.

Ρατσιστικά περιστατικά και σε άλλες χώρες

Παρόμοιες εκδηλώσεις ξενοφοβίας λόγω κορονοϊό έχουν σημειωθεί και σε άλλες χώρες. Την Τετάρτη ο δήμαρχος του Τορόντο καταδίκασε τον ρατσισμό εναντίον των Καναδών με καταγωγή από την Κίνα, ενώ υπήρξαν αναφορές αντι-ασιατικού ρατσισμού στη Βρετανία. Στη Γαλλία, οι Κινέζοι γράφουν για τις εμπειρίες τους, για τις ξενοφοβικές επιθέσεις που δέχονται, στο hashtag #JeNeSuisPasUnVirus (δεν είμαι ιός).

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις