Κίνα: Μετά τον κορονοϊό και γρίπη των πουλερικών - Τί λέει ο Π.Ο.Υ

Στην Κίνα ξέσπασε και γρίπη των πτηνών
Στην Κίνα ξέσπασε και γρίπη των πτηνών

Κίνα: Πού ξέσπασε ο επικίνδυνος ιός H5N1 - Τί λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Κίνα: Νέος συναγερμός σήμανε στις Αρχές της χώρας, καθώς μετά το θανατηφόρο κορονοϊό - που μέχρι στιγμής έχει στοιχήσει τη ζωή σε 305 ανθρώπους -, ξέσπασε και γρίπη των πουλερικών. Σύμφωνα με πληροφορίες από το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ο επικίνδυνος ιός H5N1 ξέσπασε σε μια φάρμα εκτροφής πτηνών στην πόλη Σάογιανγκ, που βρίσκεται στις νότιες περιοχές της επαρχίας Ουνάν. Το Υπουργείο Υγείας της Κίνας ανέφερε, την Κυριακή (02/02), την έξαρση γρίπης των πτηνών, τονίζοντας όμως ότι δεν υπάρχει καταγεγραμμένο κρούσμα σε άνθρωπο μέχρι στιγμής.

«Ένα κρούσμα γρίπης των πτηνών H5N1, υψηλής παθογένειας, σημειώθηκε σε ένα αγρόκτημα στην περιοχή Σουανγκτσίνγκ της πόλης Σαογιάνγκ στην επαρχία Χουνάν. Η μολυσμένη φάρμα είχε 7.850 πουλερικά. Περίπου 4.500 πτηνά νόσησαν από την ασθένεια και έχουν πεθάνει» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Κορονοϊός 2020: Ο πρώτος νεκρός εκτός Κίνας ανακοινώθηκε από τον Π.Ο.Υ.

Η γρίπη πιστεύεται ότι είναι πιθανό να μεταδοθεί και στους ανθρώπους και γι’ αυτό οι  Αρχές έχουν πάρει ήδη κάποια μέτρα, καθώς έχουν σφαγιαστεί 17.828 κοτόπουλα που είχαν προδιάθεση της γρίπης. Η φάρμα στην οποία εκδηλώθηκε και εξαπλώθηκε η γρίπη, είχε 7.850 κοτόπουλα και σύμφωνα με αξιωματούχους έχει κλείσει και αποστειρώσει την περιοχή όπου βρέθηκαν τα κρούσματα της γρίπης. Ο Διεθνής Οργανισμός Υγείας, ωστόσο, εμφανίζεται καθησυχαστικός, τονίζονττας ότι ο ιός Η5Ν1 δεν επηρεάζει εύκολα τους ανθρώπους και τα κρούσματα είναι περιστασιακά, ενώ είναι δύσκολη και η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ - Καθηγητης Λοιμωξιλογίας Σωτήρης Τσίορδας: Κορονοϊός Ελλάδα: «Το πρώτο κρούσμα είναι θέμα των επόμενων ημερών» [vid&pics]

«Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι ο συγκεκριμένος ιός μπορεί να μεταδοθεί σε ανθρώπους εφόσον το φαγητό είναι καλά παρασκευασμένο και μαγειρεμένο. Είναι ασφαλές να τρώτε καλά παρασκευασμένα και μαγειρεμένα πουλιά. Οι συνηθισμένες θερμοκρασίες που χρησιμοποιούνται για μαγείρεμα σκοτώνουν τον ιό» αναφέρει, από την πλευρά του, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Βέβαια εάν κάποιος προσβληθεί από τον συγκεκριμένο ιό, η θνησιμότητα αγγίζει το 60% των περιπτώσεων. Ο άνθρωπος μπορεί να κολλήσει ένα έρθει σε κοντινή επαφή με μολυσμένα ή νεκρά πουλιά από τον ιό ή περιβάλλοντα, στα οποία έχει εκδηλωθεί ο Η5Ν1.

Υπενθυμίζεται ότι ανάλογη έξαρση της ίδιας επιδημίας καταγράφηκε τόσο το 2009-2010 όσο και το 2013-2014, με τα ποσοστά θνησιμότητας του εν λόγω στελέχους του ιού να είναι υψηλά κατά τις περασμένες δεκαετίες.