Κορονοϊός: Επέστρεψε το απόγευμα της Κυριακής στην Ευρώπη ένας εκ των Ελλήνων που ήταν σε καραντίνα στην Κίνα. Πρόκειται για τον Αλεξ Ζαχάρ, ο οποίος είναι μαζί με την οκτώ μηνών έγκυο γυναίκα του. Ο Αλεξ Ζαχάρεπέβαινε σε αεροσκάφος με 250 επιβάτες, Γάλλους και ευρωπαίους πολίτες, που προσγειώθηκε στη Γαλλία, προερχόμενο από την Γιούχαν της Κίνας, περιοχή που ξέσπασε η επιδημία.

«Είμαι ο Ελληνας που ήρθε από την Ουχάν στην Γαλλία», είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο Ελληνας και πρόσθεσε: «Κάθομαι στο αεροπλάνο, φοράω μία μάσκα, είναι οι γιατροί γύρω μου και έχει πολύ φασαρία. Θα με κρατήσουν εδώ για 14 ημέρες πριν μπορέσω να ταξιδέψω. Οταν μπορέσω να φύγω το σχέδιο μου είναι να έρθω στην Αθήνα αλλά δεν θα με αφήσουν να φύγω για δύοεβδομάδες. Δεν έχω κανένα σύμπτωμα, αλλά θα μας κρατήσουν ούτως ή άλλως καραντίνα. Καλύτερα είναι αυτό από το να μέναμε στο Γιουχάν. Η γυναίκα μου είναι εδώ μαζί μου. Είναι οκτώ μηνών έγκυος. Δεν μπορούσαμε να καθίσουμε παραπάνω. Αυτό που σκέφτομαι είναι ότι αν δεν είχαμε αυτούς τους ανθρώπους, τους Έλληνες (διπλωμάτες) να με βοηθήσουν εγώ ακόμα εκεί θα ήμουν με τη γυναίκα μου που όπως σας είπα είναι οκτώ μηνών έγκυος και ήταν πολύ επικίνδυνη η κατάσταση. Επρεπε να φύγουμε γρήγορα».

Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις του:

Το αεροσκάφος προσγειώθηκε στην Istres, σε στρατιωτική βάση και – όπως έγινε γνωστό – 65 Γάλλοι θα μπουν σε καραντίνα, στα νότια της Γαλλίας, μαζί τους και ο Ελληνας. Οι πρώτες εξετάσεις δεν έδειξαν ότι κάποιος από τους γάλλους πολίτες, εμφανίζει ύποπτα συμπτώματα.Οι πολίτες άλλων χωρών θα ταξιδέψουν στις χώρες τους.

Δηλώσεις γάλλου αξιωματούχου για τα αποτελέσματα των εξετάσεων

"Αγώνας δρόμου" για τις κινεζικές αρχές

Στο μεταξύ, οι κινεζικές αρχές προσπαθούν να ανταποκριθούν με επιτυχία στην ραγδαία εξάπλωση του ιού. Ο αναπληρωτής κυβερνήτης της επαρχίας Χουμπέι, Ξιάο Γιούνχουά, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου πως η κατάσταση παραμένει "σοβαρή και περιπλεγμένη" και ότι τα μέσα που διαθέτουν δεν φτάνουν για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Αξιωματούχος των υπηρεσιών Υγείας δήλωσε δε πως βελτιώνεται η ακρίβεια των γρήγορων τεστ για τον ιό, με την ταχύτητα να έχει φτάσει τώρα στις δύο ώρες.

Πρώτη νίκη κατά του ιού

Την Κυριακή υπήρξε μία πρώτη νίκη στην αντιμετώπιση του ιού, καθώς επιστήμονες στην Ιταλία, απομόνωσαν τον γενετικό του κώδικα. Ο υπουργός υγείας, Ρομπέρτο Σπεράντσα, τόνισε: "Με τον τρόπο αυτό ανοίγονται νέοι δρόμοι για την μελέτη, την διάγνωση και την θεραπεία του ιού. Η Ιταλία γίνεται σημείο αναφοράς για την διεθνή έρευνα για την αντιμετώπιση που πρέπει να έχει ο κορονοϊός και ότι πρόκειται να θέσει όλα τα σχετικά στοιχεία στη διάθεση της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας".

Οι δηλώσεις του Σπεράντσα

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις