Διαδικτυακές σχέσεις:Όταν ο Ιούλιος Βέρν έγραφε το «Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες», ή το «2.000 λεύγες κάτω από τη Θάλασσα», δεν μιλούσαν για επιστημονική φαντασία αλλά, απλά, για αχαλίνωτη φαντασία του συγγραφέα. Τώρα όταν ταινίες και ιστορίες επιστημονικής φαντασίας εμφανίζονται, οι περισσότεροι θεατές και αναγνώστες θεωρούν ότι όλα είναι πιθανά να βγουν αληθινά στο απώτερο μέλλον.

Εκείνο που προσπερνούμε όμως είναι οι μαζικές εφαρμογές (applications) που κυκλοφορούν γιαsmartsphoneκαι υπολογιστές, βάση των οποίων αλλάζουμε, βελτιώνουμε κι επεμβαίνουμε στα ανθρώπινα χαρακτηριστικά μας και στο σώμα.Πρόκειται για κάτι εντελώς διαφορετικό από τις πλαστικές επεμβάσεις ή άλλου είδους τρόποι που «διορθώνουν» ή αποκαθιστούν τον ανθρώπινο σώμα.

Είναι απλά εργαλεία που ανασηκώνουν τη μύτη, κάνουν ένα γερασμένο πρόσωπο, νεανικό, μακραίνουν πόδια, βάζουν μαλλιά και γενικά μεταλλάσσουν έναν καθημερινό άνθρωπο σαν να είναι καρπός δύο ημίθεων. Διότι όπως δηλώνουν και οι δημιουργοί αυτών των εφαρμογών έγιναν γιατί«Ομορφαίνουν τους ανθρώπους». Διότι ηδυναστεία της εποχής είναι η Ομορφιά και η Νεότητα, αυτοί είναι οι δύο επί γης θεοί που κυβερνούν.

Κάνοντας λοιπόν οι χρήστες μαζική χρήση αυτών εφαρμογών σταsocialmedia, τα οποία πλέον εκφράζουν εμάς «χωρίς εμάς», αφού δημιουργήσουν την τέλεια εικόνα τους τη μοιράζονται με φίλουςή αγνώστους.Διότι αυτή η εικονική βελτίωση τους κάνει ευτυχισμένους. Διότι όπως απροκάλυπτα λένε οι δημιουργοί «στις μέρες μας η ομορφιά είναι συνώνυμη με την ευτυχία».Όταν λοιπόν κάποιος ή κάποια κάνειlikeστο πρόσωπο που βλέπει,αγαπά την εικόνα και όχι την ύπαρξη του άλλου.

Το Face & Body Photo editor, το Facetune, το Perfect365,οι κάθε λογήςδιαδικτυακές αισθητικές «επεμβάσεις» αυτό το στόχο έχουν, να κάνουν τον χρήστη ελκυστικό. Με βάση τις εικόνες αυτές αρχίζει και το διαδικτυακό φλερτ. Κι αν στην εποχή μας το φλερτ γίνει καιfacetoface, σίγουρα η πραγματικότητα θα μπει στη μέση και το πιθανότερο είναι να χαλάσει το διαδικτυακό συνοικέσιο. Στο μέλλον όμως όταν ο εθισμός στην όμορφη εμφάνιση γίνει ο απόλυτος κυρίαρχος του ανθρώπινου θυμικού, τα ζωντανά πλάσματα θα υποχωρούν και τα εικονικά θα ζουν τον έρωτά τους. Όσο δε για τη γενεσιουργό πράξη, αυτή πλέον γίνεται μαζικά εξ αποστάσεως…

Η ανθρώπινη μαγεία μες τους αιώνες θα υποχωρήσει και μια άλλη εικονική γίνει κυρίαρχη. Αλλά αυτό ευτυχώς δεν αφορά εντελώς το σήμερα που οδεύει ολοταχώς προς τα εκεί.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις