Ερντογάν: «Θα ήθελα και πάλι να υπογραμμίσω ότι εμείς δεν αναγνωρίζουμε την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος. Ο κ. Ερντογάν πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει «προσεκτικά να παρακολουθεί την κατάσταση των Τατάρων της Κριμαίας» και ότι «από κοινού με την κυβέρνηση της Ουκρανίας θα συνεχίσουμε να παρέχουμε την στήριξη μας στους Τατάρους Τούρκους της Κριμαίας που είναι αρχέγονοι κάτοικοι αυτής της χώρας».

Ο Τούρκος πρόεδρος είχες εκφράσει νωρίτερα την ανησυχία για την κατάσταση των Τατάρων της Κριμαίας, προκαλώντας την αντίδραση του Κρεμλίνου, το οποίο δήλωσε μέσω του εκπροσώπου του Ντμίτρι Πεσκόφ, ότι όσον αφορά στο ζήτημα αυτό η ρωσική πλευρά διαφωνεί κατηγορηματικά με τους τούρκους εταίρους της. Ο Πεσκόφ ανέφερε επίσης ότι η πρόσκληση που είχε απευθύνει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προς τον Ερντογάν, να επισκεφθεί την Κριμαία και να δει με τα ίδια του τα μάτια την κατάσταση, εξακολουθεί να ισχύει.Οι δηλώσεις Ερντογάν μοιάζει με φιτίλι στις ρωσοτουρκικές σχέσεις οι οποίες έχουν αδιάκοπα σκαμπανεβάσματα. Πριν από μερικές εβδομάδες, Πούτιν και Ερντογάν, είχαν συναντηθεί για τα εγκαίνια του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream, ο οποίος θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στην Τουρκία και τη νότια Ευρώπη. Οι δύο άνδρες έδειχναν πρόθυμοι να συνεργαστούν σε μέτωπα όπως η Λιβύη και η Συρία.

Οι δηλώσεις Ερντογάν και δη από την -εχθρική προς τη Ρωσία- Ουκρανία δείχνουν ότι ο τούρκος πρόεδρος θέλει να ασκήσει πίεση στον ρώσο πρόεδρο και πως οι σχέσεις τους φτάνουν στο ναδίρ.