Έβο Μοράλες εκλογές:Το όνομα του σοσιαλιστή πολιτικού, ο οποίος εξαναγκάσθηκε σε παραίτηση στις 10 Νοεμβρίου και βρίσκεται εξόριστος στην Αργεντινή,είναι πρώτο στο ψηφοδέλτιο του Κινήματος προς τον Σοσιαλισμό (MAS) για τη Γερουσία, που περιλαμβάνει οκτώ υποψήφιους στην περιφέρεια Κοτσαμπάμπα, στο νότιο τμήμα της χώρας. Στον Μοράλες έχει απαγορευθεί να διεκδικήσει νέα θητεία στο ανώτατο αξίωμα στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν την ίδια ημέρα. Στονόμο που κατέθεσε η Τζανίνε Άνιες, η μεταβατική πρόεδρος της Βολιβίας, την 24η Νοεμβρίου για την προκήρυξη των νέων προεδρικών και βουλευτικών εκλογών, προβλέπεται πως απαγορεύεται σε οποιονδήποτε έχει ασκήσει δύο συναπτές θητείες να διεκδικήσει τρίτη, κάτι που απέκλεισε κάθε νέα υποψηφιότητα του 60χρονου Μοράλες, ο οποίος είχε ήδη εκλεγεί τρεις φορές.

Ο πρώην υπουργός Οικονομίας Λουίς Άρσε Κατακόρα έχει ήδη ανακοινωθεί υποψήφιος του MAS για την προεδρία. Ο Μοράλες είχε ανακηρυχθεί νικητής των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν στη Βολιβία την 20ή Οκτωβρίου, αλλά η αντιπολίτευση ξεσηκώθηκε, καταγγέλλοντας νοθεία. Έπειτα από πολλές εβδομάδες διαδηλώσεων και μετά τηστάση μονάδων της αστυνομίας και την απαίτηση του στρατού να αποχωρήσει, ο πρώην πρόεδρος ανακοίνωσε την παραίτησή του. Αντιμέτωπος με δίωξη για «ανταρσία» και «τρομοκρατία», ο Μοράλες κατέφυγε αρχικά στο Μεξικό και κατόπιν στην Αργεντινή – οι κυβερνήσεις των δύο χωρών του έδωσαν πολιτικό άσυλο.

Ρεπορτάζ της DW

Δημοσκόπηση του ινστιτούτου Mercados y Muestras που διενεργήθηκε την περασμένη εβδομάδα δίνει στον Άρσε 26%, ενώ σε απόσταση τον ακολουθούν οι πρώην πρόεδροι Κάρλος Μέσα και Λουίς Φερνάντο Καμάτσο, ο καθένας τους με 17%, και η μεταβατική πρόεδρος Άνιες με 12%. Στις εκλογές της 3ης Μαΐου θα αναδειχθούν ο νέος ή η νέα πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος, 36 γερουσιαστές και 120 βουλευτές. Εάν απαιτηθεί δεύτερος γύρος, αυτός θα διεξαχθεί την 14η Ιουνίου.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις