Μασκέ πάρτι χωρίς μάσκα δεν νοείται. Είτε είναι ζωγραφιστή πάνω στο πρόσωπο είτε τη φοράμε, η μάσκα έχει διαγράψει μεγάλη ιστορία στους αιώνες.Έχουν χρησιμοποιηθεί παγκοσμίως και σε όλες τις χρονικές περιόδους, με διαφοροποίηση σε εμφάνιση αλλά και σε χρήση και συμβολισμό.Αρχικά η μάσκα δεν είναι ταυτισμένη με τη χαρά, ούτε είχε να κάνει μεμε την κάλυψη της ταυτότητας ενός ατόμου και της προβολής προς τα έξω άλλου χαρακτήρα .

Πρώτες υπήρξαν οι νεκρικές μάσκες.Χρυσές νεκρικές μάσκες, έχουν ανευρεθεί σε τάφους βασιλέων των Ασιατικών Βασιλείων, σε μούμιες των Ίνκας, στις αρχαίες Μυκήνες και αλλού.Στην αρχαία Αίγυπτο, ήταν ο οδηγός επιστροφής του πνεύματος στο μουμιοποιημένο σώμα.Στην Ελλάδα οι χρυσές προσωπίδες, υποδήλωναν τη βασιλική ή πριγκιπική καταγωγή του ταφέντα.Μάσκα – προσωπείο του βασιλιά Αγαμέμνωνα,εύρημα της ανασκαφής των Μυκηνών το 1876, από τον Ερρίκο Σλήμαν

Οι πρώτες άλλου τύπου μάσκες εμφανίζονται σε θεατρικές παραστάσεις στην αρχαία Ελλάδα.Αλλά η μεταμφίεση ήταν αναπόσπαστο κομμάτι και των διονυσιακών δρώμενων. Να σημειωθεί ότι η λατρεία του Διόνυσου συνδεόταν με τη λατρεία της γονιμότητας και το κύκλο των αγροτικών εργασιών. Κληρονομιά από Διονυσιακές γιορτές και άλλα θρησκευτικά έθιμα, έγινανπαράδοση που κατάφερε να επιζήσει, με παραλλαγές, μέχρι σήμερα, σε συγκεκριμένες περιοχές της Ελλάδας.


Οι μάσκες αποτελούν την πεμπτουσία του βενετσιάνικου καρναβαλιού

Στις αρχές του Μεσαίωνα χρησιμοποιείται σε έργα μυστηρίου, με θέματα από την Βίβλο, και στα μέσα του μπαίνει δυναμικά στην ιστορία η βενετσιάνικη μάσκα, σαν επαναστατική πράξη για απόκρυψη ταυτότητας ή συναισθημάτων. Μάλιστα η χρήση μάσκας δημόσια απαγορεύεται σταδιακά με νομοθετικές διατάξεις και περιορίζεται στα θρυλικά βενετσιάνικα καρναβάλια.Σιγά σιγά εξελίσσονται σε αριστουργήματα τέχνης. Χειροποίητες, ζωγραφισμένες στο χέρι, από δέρμα, πεπιεσμένο χαρτί, πορσελάνη ή πρωτότυπη τέχνη από γυαλί, διακοσμημένες με φτερά, πολύτιμα μέταλλα και λίθους.Πλέον οι μάσκες καρναβαλιών, όπως στο Ρίο, το Halloween, Mardi Gras, κ.α. είναι εντυπωσιακές, αστείες, εξωφρενικές, γκροτέσκ, τρομακτικές ή χαρούμενες. Με αυτή τη μορφή επιβιώνει η μάσκα, μέχρι σήμερα.

Οι μάσκες τελικά φαίνεται πως υπάρχουν εδώ και πάρα πολλά χρόνια, ίσως μάλισταείναι τόσο παλιές όσο είναι και ο άνθρωπος. Εμείς τις συνοψίζουμεστις εξής 3 κατηγορίες, συχνά διαπλεκόμενες μεταξύ τους:

  • Τη νεκρική μάσκα
  • Τη θεατρική μάσκα.
  • Τη μάσκα του καρναβαλιού
  • Τη μάσκα που συνδέεται με τελετές μύησης
  • Τηθεραπευτική/ιατρική μάσκα
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις