Πούτιν Ερντογαν Συρία:Οι δύο χώρες υποστηρίζουν τις αντιτιθέμενες πλευρές στον σχεδόν δεκάχρονο πόλεμο της Συρίας, καθώς και στην κλιμάκωση της σύγκρουσης της Λιβύης, αλλά συνεργάστηκαν για να συγκρατήσουν μερικές από τις αιματοχυσίες και έχουν σφυρηλατήσει στενούς αμυντικούς δεσμούς τα τελευταία χρόνια. Μια επίθεση από δυνάμεις της φιλορωσικής κυβέρνησης της Συρίας που σκότωσαν οκτώ μέλη τουρκικού προσωπικούτη Δευτέρα αποτέλεσε τη μεγαλύτερη αμφισβήτηση για τους ρωσοτουρκικούς δεσμούς από τότε που διεξήχθη η συμφωνία τους το 2018 για την εξάλειψη των συγκρούσεων στη βορειοδυτική περιοχή Idlib της Συρίας.

Ο Ερντογάν δήλωσε στις ρωσικές δυνάμεις τη Δευτέρα εκεί να «κάνουν στην άκρη», ενώ η Τουρκία έπληξε δεκάδες στόχους σε αντίποινα. Η Μόσχα και η Άγκυρα στη συνέχεια υποστήριξαν ότι η Τουρκία είχε πει στη Ρωσία ότι έστειλε κύματα διαδοχικώνενισχύσεων στο Idlib.

"Θα βρεθούμε φυσικά και θα συζητήσουμε τα πάντα. Όχι με θυμό, όμως. Επειδή αυτοί που κάθονται με θυμό, έχουν απώλειες ", είπε ο Ερντογάν.Η Ρωσία υποστηρίζει τον πρόεδρο Bashar al-Assad στον πόλεμο στη Συρία, ενώ η Τουρκία υποστηρίζει επαναστάτες που κάποτε είχαν στόχο να τον ανατρέψουν.

Η Τουρκία, η οποία φιλοξενεί ήδη 3,6 εκατομμύρια πρόσφυγες, φοβάται ότι οι ρωσικές αεροπορικές επιθέσεις και η πρόσφατη βια στα βόρεια της χώρας από συριακά στρατεύματα απειλεί να στείλει εκατομμύρια περισσότερους πρόσφυγες προς τα σύνορά της.Στα Ηνωμένα Έθνη, ο Γενικός Γραμματέας Antonio Guterres ζήτησε την παύση των εχθροπραξιών για να μην ξεφύγει ο έλεγχος της κατάστασης."Ανησυχούμε ιδιαιτέρως το γεγονός ότι τώρα η κλιμάκωση ήρθε σε μια κατάσταση στην οποία είχαμε τον τουρκικό στρατό και τον συριακό στρατό να βομβαρδίζουν ο ένας τον άλλο", δήλωσε ο Guterres.Αυτό, βεβαίως, είναι μια αλλαγή στη φύση της σύγκρουσης που είναι εξαιρετικά ανησυχητική".

Ένας Τούρκος αξιωματούχος ασφαλείας δήλωσε ότι οι συγκρούσεις μεταξύ τουρκικών και συριακών δυνάμεων συνεχίστηκαν κατά την Τρίτη γύρω από το Saraqeb, μια πόλη 15 χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης Idlib."Τώρα βλέπουμε με μεγαλύτερη σαφήνεια τα όρια της συνεργασίας Τουρκίας-Ρωσίας στη Συρία … και το ερώτημα είναι ότι έχουμε φτάσει σε ένα διαφορετικό επίπεδο κλιμάκωσης" δεδομένων των επιθέσεων εναντίον τουρκικών στρατευμάτων, δήλωσε ο Σινάν Ουλγεν, πρώην Τούρκος διπλωμάτης που προεδρεύει Κέντρο Οικονομικών και Μελετών Εξωτερικής Πολιτικής.

Αλλά "αυτό το επεισόδιο δεν πρόκειται να οδηγήσει σε μια μόνιμη διακοπή μεταξύ της Άγκυρας και της Μόσχας. Θα βρουν τρόπους να το ξεπεράσουν … επειδή και οι δύο πλευρές συνεχίζουν να βασίζονται ο ένας στον άλλο "για να περιορίσουν την κατάσταση στο Idlib, είπε.Μιλώντας πέρα ​​από τη σύγκρουση στη Συρία, ο Guterres δήλωσε ότι "όλες οι καταστάσεις είναι διαφορετικές, αλλά υπάρχει μια αίσθηση αυξανόμενης αστάθειας και εντάσεων που προκαλούν τις εξελίξεις, γεγονός που καθιστά τα πάντα πολύ πιο απρόβλεπτα και ανεξέλεγκτα".


Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας δήλωσε στον ρώσο ομόλογό του ότι ενισχύει τις δυνάμεις της Συρίας και προειδοποίησε και πάλι για αντίποινα εναντίον προκλητικών επιθέσεων εναντίον τουρκικών παρατηρητηρίων στο Idlib που δημιουργήθηκαν με συμφωνία του 2017 με τη Ρωσία και το Ιράν.Ο Τούρκος αξιωματούχος ασφαλείας δήλωσε ότι η Άγκυρα δεν σχεδίαζε να αποχωρήσει από τα 12 παρατηρητήρια της στην περιοχή, αν και μερικά καταλαμβάνονταιτώρα συριακές κυβερνητικές δυνάμεις.Η Μόσχα αναφέρει ότι ανησυχεί για επιθέσεις από μαχητές που ελέγχουν το Idlib, το τελευταίο σημαντικότερο ανταρτικό προπυργιο της Συρίας. "… Η Ρωσία δεν μπορεί να λύσει αυτό το πρόβλημα μόνη της, αλλά μπορεί να συνεχίσει να προσπαθεί να επιτύχει άνευ όρων, ειλικρινή και πλήρη εφαρμογή των υφιστάμενων συμφωνιών για το Idlib (από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές)", δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξή του στην Rossiyskaya Gazeta στην εφημερίδα Τρίτη.

"Μιλάμε με τους τούρκους εταίρους μας γι 'αυτό."Ο Κωνσταντίνος Κοσάτσεφ, ανώτερος Ρώσος νομοθέτης, χαρακτήρισε την αυξημένη μάχη ως «σοβαρή δοκιμασία της ισχύος των υφιστάμενων ρωσοτουρκικών συμφωνιών» τόσο στο Idlib όσο και στη βορειοανατολική Συρία, όπου οι δύο χώρες έχουν περιπολίες από κοινού.Η βία του Idlib επιταχύνθηκε τους τελευταίους μήνες παρά τις πολλές προσπάθειες κατάπαυσης του πυρός, συμπεριλαμβανομένου και του Ιανουαρίου.Ο περιφερειακός εκπρόσωπος του Ηνωμένου Βασιλείου David Swanson δήλωσε ότι 520.000 άνθρωποι είχαν εκτοπιστεί από τις αρχές Δεκεμβρίου και οι αριθμοί θα μπορούσαν να διογκωθούν περαιτέρω.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις