Ακροδεξιά Γερμανία: Χιλιάδες Γερμανοί βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν τόσο στη Θουριγγία, όσο και στο Βερολίνο, μπροστά από τα κεντρικά γραφεία του FDP, αλλά και στην Κολωνία, στηΛειψία, στην Φρανκφούρτη, στο Μόναχο και στο Μαγδεμβούργο. Το Σάββατο, 8 Φεβρουαρίου, έπειτα από απαίτηση του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), θα συγκληθεί στην Καγκελαρία η κυβερνητική επιτροπή, με τις ηγεσίες των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού να βρίσκονται σε κατάσταση διαχείρισης κρίσης. Ενδεικτική του κλίματος η δήλωση του αντικαγκελάριου και υπουργού Οικονομικών, Όλαφ Σολτς (SPD), ο οποίος προειδοποίησε ότι οι εξελίξεις στη Θουριγγία θα έχουν συνέπειες σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Η Άγγελα Μέρκελ, η οποία ταξίδευε την Τετάρτη για τηΝότια Αφρική, δεν θέλησε να μιλήσει για το θέμα. Ωστόσο σύντομα θα υποχρεωθεί να τοποθετηθεί. Οι ηγεσίες των κομμάτων, ακόμη και ο αρχηγός του FDP Κρίστιαν Λίντνερ, καταδίκασαν το αποτέλεσμα κι έκαναν ανοιχτά λόγο για το ενδεχόμενο επαναληπτικών εκλογών στο ανατολικό κρατίδιο.

Διαδηλώσεις στο Βερολίνο

Η πρόεδρος του CDU Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ, από την πλευρά της, δήλωσεότι «οι εκλογές δεν θα ήταν η χειρότερη διέξοδος από την κρίση». Η απάντηση όμως της τοπικής οργάνωσης των Χριστιανοδημοκρατών στην Θουριγγία, ότι αντιλαμβάνονται ως ευθύνη τους την προσπάθεια να εμποδίσουν τηστασιμότητα και τις νέες εκλογές, επιβεβαίωσε επίσης την εσωτερική κρίση στο CDU, το προεδρείο του οποίου είχε προηγουμένως ομόφωνα αποφασίσει υπέρ της νέας προσφυγής στις κάλπες.


Γερμανικός Τύπος

Το γερμανικό δίκτυο ARD αναφέρει ότι ο Χέκε δεν έθεσε υποψηφιότητα για πρωθυπουργός, όμως πρότεινε κάποιον άγνωστο και δοκίμασε τη συμπεριφορά του CDU στους πρώτους γύρους της ψηφοφορίας. Με τη νίκη του αυτή κατάφερε να δώσει ένα καίριο πλήγμα στον κυβερνητικό συνασπισμό SPD – CDU και να βάλει το κόμμα του σε θέση διαπραγμάτευσης με τα δημοκρατικά κόμματα. Το κρίσιμο ερώτημα είναι τι θα συμβεί τις επόμενες ημέρες. Από τη μια πλευρά η μεγαλύτερη Κοινοβουλευτική Ομάδα, της Αριστεράς, εκτοπίστηκε από την εξουσία από ένα κόμμα, το FDP, που εξασφάλισε μετά βίας την είσοδό του στην Βουλή, ενώ ο νεοεκλεγείς κρατιδιακός πρωθυπουργός δεν μπορεί να στηριχτεί σε κάποιον συνασπισμό δυνάμεων.

Ακόμη και αν CDU, SPD και Πράσινοι ανταποκριθούν στο κάλεσμά του, δεν διαθέτουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία χωρίς την συμμετοχή είτε της Aριστεράς είτε της AfD. «Η Θουριγγία ήταν πεδίο πειραματισμού για την πρώτη κυβέρνηση Αριστεράς, SPD και Πρασίνων στην Γερμανία. Και παραμένει πεδίο πειραματισμού – τώρα υπό εντελώς διαφορετικές συνθήκες», καταλήγει το σχόλιο του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης.

Από την πλευρά της η Die Welt κάνει επίθεση στον επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών, Μάικ Μόρινγκ, αναφέροντας ότι «έχει στενή σχέση με την βλακεία. Δεν μπορεί να εξηγηθεί αλλιώς η πολιτική μικρόνοια». Η εφημερίδα προσθέτει ότι αυτό είναι το… καλό σενάριο: διότι, εάν δεν επρόκειτο για ανοησία, τότε υπήρχε σίγουρα σχέδιο και συνεννόηση με το FDP και ίσως και με την AfD – για να απαλλαγούν από την Αριστερά.

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung σημειώνει ότι ο πολιτικός ελιγμός του AfD «είναι τόσο διαφανής όσο και αυτός του CDU και αυτό θα τους χαρακτηρίσει συνεργούς». Η εφημερίδα στο σχόλιό της αναφέρει ακόμη ότι οποιαδήποτε κυβέρνηση (μειοψηφίας) και αν σχηματιστεί, θα φέρει την «ρετσινιά» ότι υπάρχει χάρη στην AfD, ένα κόμμα το οποίο παρακολουθείται από τις ομοσπονδιακές μυστικές υπηρεσίες.

Η Handelsblatt κάνει λόγο για σημείο καμπής στη μεταπολεμική πολιτική ιστορία της χώρας.

«Η πολιτική δεν είναι παιχνίδι», υπογραμμίζει η Süddeutsche Zeitung και χαρακτηρίζει «ανεύθυνη» την εκλογή του Τόμας Κέμεριχ. Τονίζει ακόμη ότι πέρα από τις συνέπειες, θα πρέπει να απασχολήσει και το πώς μπόρεσε να συμβεί κάτι τέτοιο. Η ευθύνη, σύμφωνα με τον αρθρογράφο της SZ, ανήκει σε δημοκρατικά εκλεγμένους πολιτικούς οι οποίοι τελικά δεν καταλαβαίνουν ποια είναι η αποστολή τους.

Τέλος η εφημερίδα Bild χαρακτηρίζει την κατάσταση «αξιοθρήνητη» και ζητά από τον Τόμας Κέμεριχ να προχωρήσει στην «πλέον αξιέπαινη πράξη της πολιτικής του καριέρας και να γίνει ο ‘συντομότερος’ πρωθυπουργός κρατιδίου στην ιστορία».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις