Serial Killer Κύπρου: Νέος κύκλος καταθέσεων ξεκινά στην Κύπρο, για τον κατά συρροή δολοφόνο με το ψευδώνυμο «Ορέστης». Οι νέες καταθέσεις θα αφορούν σε τυχόν ευθύνες των αστυνομικών που χειρίστηκαν σε πρώτο στάδιο τις εξαφανίσεις των γυναικών που έπεσαν θύματα του 35χρονου ίλαρχου, Νίκου Μεταξά. Η εντολή δόθηκε από την Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας.

Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο», οι καταθέσεις κρίνονται απαραίτητες ώστε να παραδοθεί το τελικό πόρισμα στον Γενικό Εισαγγελέα για μελέτη και λήψη οριστικών αποφάσεων. Από τις αρχικές εισηγήσεις του πορίσματος, φαίνεται να αφαιρούνται 2-3 πρόσωπα που υπηρετούν στο Αρχηγείο Αστυνομίας και ήταν στη λίστα για εξέταση του ενδεχομένου για ποινική δίωξη, ενώ θα εξεταστούν μόνο για πειθαρχικές ευθύνες.

Στο πόρισμα των ποινικών ανακριτών από 450 σελίδες, γίνεται εισήγηση για ποινική ή πειθαρχική δίωξη 23 περίπου αστυνομικών (οι εφτά αφορούν στην αστυνομική διεύθυνση Λάρνακας) διαφόρων βαθμίδων που χειρίστηκαν σε διάφορα στάδια τις καταγγελίες για εξαφάνιση γυναικών. Σε δύο περιπτώσεις, οι καταγγελίες αφορούσαν εξαφάνιση μητέρας και του παιδιού της. Οι ενδεχόμενες ευθύνες αποδίδονται σε αστυνομικούς της πρώτης γραμμής που εξέτασαν τις καταγγελίες, στους υπευθύνους τμημάτων ή βοηθούς, μέχρι και υψηλόβαθμα στελέχη που χειρίστηκαν τους φακέλους και έπρεπε λόγω αξιώματος να παρέμβουν ώστε να γίνει πιο ενδελεχής και σωστή έρευνα.

Σημειώνεται πως από την πρώτη στιγμή υπήρχαν έντονες αντιδράσεις για την στάση της αστυνομίας, καθώς κατηγορούνταν ότι δεν επέδειξαν τη δέουσα προσοχή εξαιτίας της καταγωγής των εξαφανισμένων γυναικών (επρόκειτο για αλλοδαπές που εργάζονταν στην Κύπρο).

Οι δολοφονίες που συγκλόνισαν Κύπρο και Ελλάδα

Όλα ξεκίνησαν στις 14 Απριλίου του 2019 όταν τουρίστες εντόπισαν τη σορό γυναίκας σε φρεάτιο του μεταλλείου της Κοκκινόγειας, στο Μιτσερό της Κύπρου. Η σορός ανήκει στην 38χρονης Mary Rose Tiburcio, από τις Φιλιππίνες. Η γυναίκα μαζί με την 6χρονη κόρη της, Sierra Graze Seucaliuc, είχαν δηλωθεί ως εξαφανισμένες το Μάιο του 2018. Αρχικά οι αρχές θεωρούν ως ύποπτο τον πατέρα της μικρής Sierra.

Λίγες μέρες αργότερα οι υποψίες πέφτουν στον 35 ίλαρχο, Νίκο Μεταξά. Το επαρχιακό δικαστήριο Λευκωσίας διατάζει την προφυλάκισή του και ενός ακόμα 30χρονου αξιωματικού, που θεωρούνται ύποπτοι για τον φόνο της 38χρονης Mary Rose και την εξαφάνιση της κόρης της. Ο 35χρονος διαχειριζόταν λογαριασμό στην ιστοσελίδα Badoo με το ψευδώνυμο «Ορέστης 35», χρησιμοποιώντας φωτογραφία του 30χρονου. Ο 30χρονος αρνείται κάθε ανάμειξη στην υπόθεση. Ο Μεταξάς ομολογεί στους ανακριτές ότι στραγγάλισε τη Mary Rose. Αρχικά αρνείται ότι σκότωσε τη 6χρονη, ωστόσο στη συνέχεια υπέδειξε το σημείο όπου υποστηρίζει ότι πέταξε αναίσθητη την εξάχρονη.

Στο σημείο που τους οδήγησε ο 35χρονος εντοπίζουν τη σορό μιας δεύτερης ενήλικης γυναίκας. Πρόκειται για την 27χρονη Arian Palanas Lozano, επίσης από τις Φιλιππίνες, που είχε εξαφανιστεί την 21 Ιουλίου 2018, από την Αγλαντζιά. Τα κυπριακά Μ.Μ.Ε. μεταδίδουν πως ο δράστης φαίνεται να έδρασε με πανομοιότυπο τρόπο, αφού και οι δύο γυναίκες βρέθηκαν γυμνές και δεμένες χειροπόδαρα.

Ο Νίκος Μεταξάς συνομιλούσε μέσω της ιστοσελίδας γνωριμιών με τουλάχιστον τέσσερις γυναίκες από τις Φιλιππίνες που αγνοούνται. Λίγες μέρες αργότερα εντοπίστηκε και τρίτη σορός στο πεδίο βολής της Ορούντας, ενώ δύο ακόμη σοροί εντοπίστηκαν μέσα σε βαλίτσες. Ο Μεταξάς έχει ομολογήσει:

  • Τον θάνατο της Λίβιας Φλορεντίνας Μπουνέα με πνιγμό και της 8χρονης κόρης της, Έλενας Ναταλίας.
  • Την απαγωγή και τον θάνατο της Μαρικάρ Βαλντέζ με πνιγμό.
  • Την απαγωγή και θάνατο της Μαρί Ρόουζ με πνιγμό.
  • Την απαγωγή και θάνατο της 6χρονης Σιέρα.
  • Την απαγωγή και θάνατο της Ασμίτα Κάχτα Μπίστα, με κρανιοεγκεφαλική κάκωση.
  • Την απαγωγή και φόνο της Αριάν Παλάνας με πνιγμό.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις