Εκλογές Ιρλανδία ανατροπή status quo: Το Σιν Φέιν πρώτευσε σε μία έντονη προεκλογική περίοδο, με αποτέλεσμα να προαλείφεται και για ρόλο – κλειδί στον σχηματισμό κυβέρνησης, ενώ τα παραδοσιακά κόμματα καταγράφουν απώλειες. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Ιρλανδίας, που διεξάγονται εκλογές το Σάββατο, όπως γράφει αφιέρωμα της Deutsche Welle, ενώ τα αποτελέσματα θα βγουν αύριο Κυριακή.Η DW τονίζει πως – αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις – οι εκλογές είναι πιθανόν να κάνουν την ανατροπή του πολιτικού status quo.

Οι δημοσκοπήσεις αναδεικνύουν πρώτο κόμμα, με ποσοστό 25%, το Σιν Φέιν, για πρώτη φορά στα 100 χρόνια ανεξαρτησίας. Τα δύο παραδοσιακά κόμματα, δηλαδή το Φιάνα Φέιλ και το και Φίνα Γκάελ του έως σήμερα πρωθυπουργού Λίο Βαράτκαρ, τα οποία όλα αυτά τα χρόνια μοιράζονται τη εξουσία, έρχονται δεύτερο και τρίτο με 23% και 20% αντιστοίχως. Το Σιν Φέιν, το πολιτικό σκέλος του IRA, έχει δεσμευτεί να δώσει κονδύλια δισεκατομμυρίων ευρώ στο σύστημα υγείας και την κοινωνική στέγαση, να φορολογήσει τον πλούτο και τις πολυεθνικές που έχουν βρει φιλόξενο καταφύγιο στη χώρα, με φορολογικό συντελεστή των ξένων εταιριών έως και 1%.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το Σιν Φέιν προσελκύει ψηφοφόρους κάτω των 45 ετών. Το παλιό σύστημα ωστόσο – στην περίπτωση που τα γκάλοπ επαληθευτούν – δεν αναμένεται να κάνει εύκολα τα πράγματα για το outsider. Τα δύο παραδοσιακά κόμματα έχουν προμηνύσει πως δεν πρόκειται να συνεργαστούν με το Σιν Φέιν για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Ρεπορτάζ του Al Jazeera


Θυμίζουμε ότι ιδεολογικά θεωρείται ένα σοσιαλοδημοκρατικό και υπερκαθολικό κόμμα με σκοπότην εθνική αυτοδιάθεση. Ιδρύθηκε στις 28 Νοεμβρίου του 1905 αλλά πήρε την σημερινή του μορφή το 1970, ύστερα από μια εσωτερική διάσπαση που χώρισε το κόμμα στα δύο, με το άλλο μισό (γνωστό αρχικά ωςΕπίσημο Σιν Φέιν) να αποτελεί σήμερα το αριστερό Κόμμα των Εργατών της Ιρλανδίας (Páirtí na nOibrithe).Ο Τζέρρυ Άνταμς (ηγέτης του Σιν Φέιν) έπαιξε σημαντικό ρόλο στην πολιτικοποίηση του ΙΡΑ. Σήμερατο Σιν Φέιν αν καιεπικρινόταν δριμύτατα στο παρελθόν για τις σχέσεις του με τον IRA, σήμερα βγαίνει μπροστά.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις